Ålesund fotballklubb

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk


Historie[rediger]

Ålesund fotballklubb aka ÅFK, er en fotballklubb i Ålesund. Styret i ÅFK valgte i år 2000 å kalle klubben "Ålesunds Fotballklubb" (med s). Dette skapte uro i hele Ålesund. ÅFK var langt i fra den eldste klubben i byen, og hadde knapt folk på hjemmekampene. Derfor gikk samtlige sportsklubber i Ålesund til sak mot ÅFK. De mindre klubbene tapte saken, anket på stedet, og tapte igjen i høyesterett. Dommeren var kjøpt og betalt, og tvang småklubbene til å gi fra seg alle talenter til ÅFK, finnansiere ett stadion, betale saksomkostninger, og ikke minst reise en statue av en fotballspiller som ikke er John Arne Rise. Dette førte til at de andre klubbene som lå i eliteserien måtte basere seg på lokal 6. divisjon, på grunn av økonomiske problemer.

Draktene[rediger]

ÅFK spiller i orange og blå drakter. Grunnen til disse absurde fargene er at de måtte rime på ÅFK-Hymna som spilles før hver kamp. "...Vi er orange og blå, vi er laga av stål..." Som alle vet, så rimer blå på stål. Derfor: Blå. Opphavet til orange er fremdeles ukjent, men ubekreftede rykter sier at samtlige medlemmer i styret en gang var drevne tangodansere.


Stadion[rediger]

ÅFK spiller hjemmekampene sine på et stort hangarskip som eies av Colorline AS. Gresset på banen sprøytes med kunstgjødsel, og derfor vokser det kun kunstgress på hangarskipet. Med den kan de ta med seg hjemmebanen sin på bortekampene. Skipet rommer 10 000 supportere til hver kamp. På baugen står en stor statue av en fotballspiller som ikke er John Arne Rise, som skal symbolisere byens stolthet. Nemlig en uidentifisert fotballspiller fra Hessa Idrettslag.


Trenerhistorikk[rediger]

Ivar Morten Normark ledet ÅFK til eliteserien i 2002. Under hans ledelsen var ÅFK meget ustabile og rykket opp og ned fra eliteserien. Situasjonen tilspisset seg tre år seinere da Normark kun dager etter at han skrev under ny kontrakt for ÅFK, kjørte Colorlines hangarskip på et skjær i Oslofjorden på veg til kamp mot Vålerenga. Det viste seg at Normark hadde promille, og han ble derfor avsatt. Klubben skulle seinere få angre dette, da Normark oppnådde stor suksess med blant annet samelandslaget. Etter Normark-epoken inngikk ÅFK en samarbeidsavtale med Rosenborg Ballklubb. Denne avtalen gikk ut på at ÅFK skulle ansette de trenerene Rosenborg sparket.

Økonomi[rediger]

Ålesund fotballklubb sliter med økonomien. Å kjøre en hangar døgnet rundt koster flesk. Derfor selges ÅFK-vann, ÅFK-brød, og ÅFK-snacks. Ved kjøp av disse produktene går overskuddet til ÅFK. Brødet er naturligvis kunstig fremstilt, siden det bare vokser kunstig gress på Colorline. Vannet er bokstavlig talt like kunstig som den kunstige gjødslingen. Vannet tappes direkte fra dreneringen til banen, og har derfor høy verdi på undergundsmarkedet. Langeren "Playboy D" bruker av og til å legge til med tankbåten sin for å få tak i noe av spillvannet som blir til overs. Drikker man dette vannet uten blandevann, vil man umiddelbart få en trang til å brekke seg selv i en langsom, desperat tango, før man sakte, men sikkert kreperer. ÅFK-Snacksen som selges er derimot en publikumsfavoritt. Siden klubben ikke selger andre varer enn de tre nevnte i kiosken sin. Snacks hører med på kamp, og derfor er den meget populær blant publikum.

Sanger og rim[rediger]

ÅFK er berømte for sine fantastiske rim i lagsangene de spiller før kamp. De mest berømte er:

<<...Vi er orange og blå vi er laga av stål...>> fra "Hymnen", og <<...Tangotrøyene e alltid klare til aksjon vi heva våre fane og vi synger høyt i kor...>> fra "Vi vil ha mål"

Dette er fabelaktige rim. Motstanderen kan bare drømme om å finne på noe bedre.