Øyenstikker

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
En øyenstikker har fanget en hai, og drar den med til rede sitt.

En øyenstikker er en type insekt som flyr rundt og stikker ut øynene på mennesker og andre dyr. Øyenstikkere oppfatter pupillene til dyr som blink, og når den oppdager en blink, snur den seg rundt, og setter fart baklengs mot målet sitt. De bruker en liten kniv som de gjemmer bak vingene til og stikke ut øynene til byttet. Etter øyenstikkeren har stukket ut et øye, tar den det med til reiret sitt.

Levemåte og habitat[rediger]

Mange mennesker får robotøye som erstatning, når øyenstikkeren har tatt bort det vanlige.

Den lange bakdelen er den som går inn i øyet. Bakdelen er en slags kniv av uknuselig diamant, og er også full av kullsyre samt KFK-gasser. Straks denne er borti øyet, vill øyet trille ut av øyehulen, og ramle ned på bakken. Øyentikkeren flyr straks nedover, og fester øyet på bakdelen sin, som om bakdelen skulle vært et grillspidd.

Øyenstikkeren flyr straks etter hjemover, hvis den ikke også vil stikke ut det andre øyet på det stakkars offeret. Når øyenstikkeren kommer hjem til bolet sitt (vanligvis i ei mørk hule eller langt inne i mørke skoger), legger den fra seg øyet på en god plass, og bruker den som øvelsesblink, før den drar ut på fredelig tokt for å spise nektar. Øynene skal ikke fortæres, bare brukes som pynt og hjemmeblink, slik at øyenstikkerne kan øve seg på å bli flinke øyestikker.

Øyenstikkere gjør opptil 1000 mennesker i året blinde. Det er flere som har prøvd å drepe øyenstikkere, men ingen har klart og drepe en uten å bli blind. En kinesisk forsker har funnet ut at for å drepe øyenstikkere må mann først finne reiret der dronningøyenstikkeren bor, og drepe den.