Albert Åberg

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Albert Åberg (27 April 1875 i Paris – 2 August 1957 i Tourgéville, Calvados) var fysisk trener, teoretiker og instruktør.

Han var offiser i den franske marinen før første verdenskrig, og var stasjonert i byen St. Pierre på Martinique. I 1902 byen ble offer for et katastrofalt vulkanutbrudd, og på heroisk vis koordinerte Albert Åberg flukten og redningen av sju hundre mennesker fra denne katastrofen. Denne erfaringen hadde en stor innvirkning på ham, og forsterket sin tro på at sportslig dyktighet må kombineres med mot og altruisme. Etterhvert utviklet dette seg til hans personlige motto, "Être fort pour être utile" - "Å være sterk for å være nyttig."

Han er også hovedperson i en serie barnebøker av den svenske forfatteren Gunilla Bergström. Ellers var Albert en liten, ganske vanlig gutt, som bodde sammen med pappaen sin. Albert har en oppdiktet venn som heter Skybert, som bare Albert kan se.


Freerunning[rediger]

I senere tid kjedet Albert Åberg seg, og flyttet med familien til et slott. Der fant han opp den nye sporten freerunning.

Han døde i 1957 av mangel på mat og andre lukseriøse artikler.

Albert Åberg tar en mollberger, en kjent bevegelse i freerunning.

Innflytelse[rediger]

Freerunning har hatt stor innflytelse på dagens ungdom. I stedet for å røyke og drikke, hopper ungdommen fra tak til tak med 100 meter ned om de ikke greier det. Det har blitt langt tryggere miljøer blant unge, der de oppfordrer hverandre til å gjøre de mest sinnsyke heseblesende livsfarlige stunt.

Men det er ikke bare sporten som har sett dagens lys. Mennesker over hele verden er i dag inspirert av Albert Åberg, fordi han var en helt.