Alnaelva

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Historikk[rediger]

- Den såkalte monsterelva!


Dette er elv nummer to av de to store elvene vi har i Oslo. Den er ikke like kjent som Akerselva, men den er større. Desverre er det vanskelig og gå tur langs den nettopp fordi det er for mye vegetasjon og slikt rundt den. Vel, vel. Alnaelva oppstod et sted rundt 1400-tallet da de såkalte "Rabanerne" flyttet deler av akerselva østover og inn i groruddalen. Alnaelva er ca. 70km lang, og renner fra øvre movatn og ned til oslofjorden, dog det sies at den renner ut i bekkestua, men det har jeg vanskelig for å tro, så ikke tenk på det. Før i tia var det mye lettere å ta seg en tur langs Alnaelva. Da den ble åpnet for både turister og fastboende var det flotte stier og nydelig natur rundt elva, og alle storkoste seg da de gikk sin daglige tur opp og ned langs elva. Dette likte selvfølgelig ikke byministeren. Han ville ha folket på den "riktige" siden av oslo, og ville ha dem til å gå langs Akerselva i stedet. Folk var ikke helt enig i dette, og byministeren fikk vedtatt i et rettsmøte foran stordamsvatn at elva skulle stenges. Desverre for østkantfolket grodde vegetasjonen rundt Alnaelva rimelig raskt med litt hjelp av statens planting av ugress og trær, og det er slik vi ser Alnaelva i dag.

Alt dette skjedde mellom 1400 og 1500-tallet, men da Norge ble kristnet for første gang i 1532 skjedde det noe alvorlig med Alnaelva. Den hadde ikke lenger rettighetene på sin side, for da Norge var et muslimskt land ble Alnaelva regnet som én av de fire hovedelvene som renner ut i Edens hage, men med kristendommen som statsreligion ble Alnaelva sett på som veien til helvete. Staten, som den gang ikke var en stat, men mer en dåse full av fulle "politikere" som mente de var det rette folk til å bestemme Norges lover. Staten prøvde i hvertfall å grave ned elva, men etter ti års arbeide ga de opp, og la elva i rør i stedet. Nå var det ikke lenger noe elv å se langs groruddalen, men i 1130 dukket den opp igjen før den i det hele hadde forsvunnet. Så rundt 4 mai 1608 klokka 12.45.06 vridde Alnaelva seg noe grassalt, og med jordas indre krefter sprang elva opp fra underflaten og ble større og mektigere enn noen gang, men dette varte ikke lenge, for det tok ikke lange tiden før trædve førti menn sjøvva vannet som egentlig hadde sin plass i den opprinnelige Alnaelva, som før i tia het Jansbekken. De sjøvva vannet over i Akerselva så det var den som ble den største av dem alle.

Kjennetegn[rediger]

- 10% av elva kan sees med det blåtte øye

- 3,56% av elva har en gangbar sti langs siden

- Forferdelig mye vegetasjon langs elva

- Det er sjanseløst å tro på miljøtiltak, med mindre Pølse-Hansen flytter det boss spannet sitt til andre siden av hans

kontor. Da går spannet forhåpentligvis 10 meter lenger vekk fra elven, det vil egenhendig forbedre elven med skyhøye kneløft.

- Lukter kloakk og gammal snerk på kort avstand

- Fordamper noe grassalt ved 34grader sør og 56grader nord

- Brukes som drikkevann, derfor ser du den på vei ut av vasken og ned i kommen

- Ca. 70km lang

- Ble brukte som Japse sjøvving under den Svenske erobringen i 2005

-Nedbørsfeltet til den elven er ikke stort. Du kan få den for en femøring, om du bare forvalter den (femøringen) riktig.