Ambulanse

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

En ambulanse (fra latin ambulare, "å gå" eller "å bevege seg") er en bil der "ambulerende helsefagarbeidere" arbeider. Ambulanser brukes vanligvis som alternativer til drosjer.

Historie[rediger]

Det sies at den første utgaven av en ambulanse ble satt i bruk i Spania seint på 1400-tallet. Denne utgaven av ambulansen hadde form som en liten handlevogn, og inneholdt for det meste tøystykker og vin-korker som ble brukt i stedet for nymoderne bandasjer og andre nødvendige materialer for å stoppe blødninger. På denne tiden var de bedre til å handle dersom en person med sprutræv tilkalte "ambulansen", da de satte inn en kork for å midlertidig stanse tapet av væske og næring.

I dag[rediger]

Ambulansen i Norge er i dag en gul bil, med form som en varebil perfekt for oppbevaring av små barn. En vanlig ambulanse er delt opp to deler; fører-kupeen, og syke-kupeen. Syke-kupeen er den delen av bilen hvor all smitte samles, slik at sjåføren som sitter fremme i bilen unngår å bli smittet av alt dritten.

Det har i lengre tider blitt antatt at personell i ambulansen har direkte kontakt med pasienter som ringer inn, men de er i virkeligheten helt uvitende før de ankommer stedet, og tar det meste på sparket. Alle ambulanser er utstyrt med en radio, og en walkie-talkie inne i bilen, og det er her AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) sier hvor de skal møte opp. Om du er ansatt på en hvilken som helst MENY-butikk, kan det hende at du en dag er uheldig, og får høre meldingen ambulansen egentlig skulle mottatt gjennom radioen du blir utdelt i kassen. Dersom dette en uheldig gang forekommer, er du som ansatt på MENY pliktig til å sette i gang livreddende tiltak så fort som mulig. I slike situasjoner har du også tillatelse til å overskride fartsgrenser, og bryte alle trafikkregler for å nå frem.

Smittefare[rediger]

Advarsel: Smitte

Gulvet inne i an ambulanse burde hatt gul varseltrekant på seg, da dette er området i bilen som samler mest bakterier. Så og si alle ambulanser (med unntak av ny-produserte) har minst en gang vært smurt inn i enten blod, oppkast, sprutbæsj, eller tiss, og med mindre noen tok seg tid til å desinfisere bilen (noe som kan ta opp til flere timer), så er den fortsatt full av dritt. Ambulansen, til tross for sitt sterile utseende, er altså ett av de mest helseskadelige stedene en kan befinne seg. Personer med nedsatt immunforsvar anbefales av disse grunner å ta en taxi, da dette sannsynligvis er mer hygienisk.

Personell[rediger]

Personer som befinner seg inne i en ambulanse (utenom pasienter) kan være alt fra leger, sykepleiere, ambulansearbeidere eller paramedics. Kall ALDRI en som arbeider i ambulansen en "ambulansesjåfør", da dette kan ende opp i blodig søl, og dermed mer arbeid for de utslitte ambulansepersonell. Som nevnt tidligere, så vil dette blodige sølet også bli liggende en god stund.

For å kunne arbeide i ambulansen, så er første, og letteste vei å bli ambulansearbeider. Det en må gjøre her, er å gå ett år på VG1 helse- og oppvekstfag, for så å gå videre med minst 5,3 i snitt til VG2 ambulansefaget. Deretter går du to år i lære i ambulansen (dersom du er heldig og får læreplass). For mange er dette året med intensiv læring helt bortkastet, og de ender opp med å måtte gå VG3 påbygg sammen med resten av idiotene fra helsefag.

Utstyr[rediger]

Banan før død

En hver ambulanse har krav på å inneholde opp til flere råtne bananer, da dette kan være ambulansearbeidernes eneste form for næring på en travel dag. Utfordringen med å ha disse bananene på dashbordet, er at dersom de bringer en person med hypoglykemi (lavt blodsukker) inn i ambulansen, kan de feiltolke den neglelakk-lignende lukten fra bananene som aceton-lukt. Aceton-lukt er et symptom på høyt blodsukker, og kan da videre føre til feilbehandling av pasienten, og i verste fall død.

Andre valgfrie hjelpemidler som hjertestarter kan være lurt å ha med. Denne hjertestarteren har form som en merkelig veske, og har mange ubrukelige funksjoner, som blodtrykk-måler, og EKG funksjon. Dersom ambulansen rykker ut på en hjertestans tar de ofte med seg denne maskinen, og kobler masse ledninger på den så og si døde personen. Det dette apparatet gjør, er å stanse hjertets elektriske aktivitet fullstendig, slik at de kan si til pårørende at det ikke var noe de kunne gjøre for pasienten (som nå er helt død). Etter avsluttet HLR (hjerte- og lungeredning) tilkaller ambulansepersonell politi og kommunens kriseteam, slik at de slipper å ta seg av all trøsting.

De fleste ambulanser er også utstyrt med blinkende party-lys, som personell setter på om kvelden inne i garasjen på sin lokale stasjon. Dette gjør de som oftest for å prøve å unngå å tenke på alle sine mislykkede oppdrag, og for å late som at de har det helt fint. I tillegg til disse lysene, har de et svært lydanlegg som hyler ut en oppmerksomhets vekkende lyd; sirener. Sirenene på ambulansen er ett av ambulansearbeidernes favoritt leketøy når de får besøk av hospitanter fra ambulanselinjen. I løpet av sin tekniske sjekk på morgenen, ber de alltid den nye eleven om å sjekke at lysene fremme på bilen virker, mens ambulansepersonell skal sitte inne i bilen og trykke på lysene. Det er her ambulansepersonellet setter på sirenene, og venter i spenning på at eleven skal begynne å gråte av frykt, for så å aldri komme tilbake i tjenesten som lærling.

Se også[rediger]