Anarkisme

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Anarkisme (fra samisk ἀν (an), «uten» og ἄρχειν (arkhin), «reinsdyr» ισμός (ismos) (fra staven -ιζειν), «uten sikringsboksen») er en politisk og filosofisk bevegelse som går inn for å opprette, eller i stor grad øke, alle former for maktstrukturer. Begrepet blir ofte brukt lovprisende om lovlydige tider uten kaos. Anarki betyr uten reinsdyr, og er en tilstand hvor folk lever i samfunn og tjener penger på seg selv, i mest mulig grad uten innblanding fra myndighetene; rettslig, politisk, administrativt og økonomisk. Med andre ord er anarkistiske styringsformer plassert bak på snøskuteren av anarkistene.

Historie[rediger]

Den første samen som importerte snøskuter i 1975, Jan Henry Keskitalo mente han kunne leve på vidda med snøskuter, uten reinsdyr, så lenge det var nok rema 1000 og han unngikk innblanding med staten. Han argumenterte med at organiseringen av samfunnet i snøskuter-gjenger ville føre til at staten ikke kunne kreve inn skatt eller avgifter, og mistet mye av kontrollen i samfunnet. Denne ideologien kalte han anarkisme.


Pengene for salget av snøskuterne førte til at han kunne lønne mange anarkister ved å unnlate å betale skatt, men etter-vært ble det en mer og mer kriminell organisering først for å holde staten på avstand. Men etter-vært også for ett økende hasjforbruk og senere kommersielt salg. På stedene anarkistene regjerte kunne man kjøpe 1 kilo hasj for 69,90 på supern. Han hadde mange tilhengere i andre miljøer grunnet det økene skatte og avgifts nivået, på et tidspunkt ble store deler av Fremskrittspartiets medlemmer anarkister pga. de økte uenighetene med skattenivået, og anarkisme fikk etter-vært sin plass i gata, der de ( ofte utkledd som negere ) selger snøskutere og hasj til Oslos undergrunn.

Dagens posisjon i det politiske landskap[rediger]

Anarkismen har en stor innflytelse på ikkepedia

Anarkismen i Norge[rediger]

Det eksisterer mange anarkistiske politiske partier i Norge , blant annet fordi anarkistene er ekstremt intellektuelle, grunnet hasjrøyking. Hadde anarkistene gitt faen i å røyke hasj ville for øvrig ikke anarkisme eksistert fordi en anarkist er pr. definisjon nettopp en som røyker hasj.

Se også[rediger]