Brassband

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Her er årest vinnere av brass NM, legg merke til at noen har klippet inn en klarinettist...!

Brassband er en ensembleform startet av althornister og barytonister for å få lov til å spille med andre. Hvorfor disse instrumentene stort sett bare finnes i brassband er noe som fortsatt blir høylytt diskutert blant forskningsmiljøene på blant annet Grieg-akademiet og Musikkhøyskolen. For å få overbevist andre til å bli med dem å spille overlater gjerne de som spiller disse instrumentene alt av melodier til kornetter, flügelhorn og euphonium, mens de selv spiller etterslag eller lange toner.


Kjennetegn for de som spiller i brassband[rediger]

-De har vanskelig for å snakke om andre ting enn munnstykker, åpen/lukket/feil bedømming og hvor mye bedre de er enn brassbandet fra nabobygda.
-De møter på øvelsen minst fem minutter før øvingen starter og skal vise for alle andre hvor fort og sterkt de kan spille.
-De må ha beskjed om det hvis en tone ikke skal spilles med vibrato, uansett hvor raskt de spiller.
-Musikk som ikke er arrangert for brassband, er mindreverdig musikk, som ikke er verd å høre på, om det mot formodning skulle være noe bra ved musikken, vil den allikevel ikke være helt godtatt før det er blitt arrangert for brassband.
-Blir de spurt om å spille et kor eller improvisere, gjør de gjerne det, så sant de får noter hvor alt de skal gjøre er notert, men da kan det gjerne være så vanskelig at andre musikere ikke tør å gjøre det.

Historie[rediger]

Brassband-bevegelsen var en nyreligiøs kult med utgangspunkt i en øygruppe i Nord-Hordaland. Forskere krangler fortsatt om hvorfor, men enkelte teorier heller mot at det opprinnelig ble startet av en gruppe fyrvoktere som var lei å være alene og derfor begynte å møtes hver gang det var tåke, fordi tåkeluren hadde blitt inndratt. Siden spredde den kulten seg over havet til England, samt langs kysten til andre øde bygder, og etterhvert til storbyene, som Bergen og Stavanger. Det er først de siste tiårene at brassband har blitt observert i byer som Oslo og Trondheim.


Sammenkomster[rediger]

Brassband-bevegelsen har to store samlinger hvert år, på konkurransene Siddis i Stavanger og NM i Bergen. Her møtes deltagere over et ukjent antall halvlitere, for så å spille på en scene i 15-20 minutter, og så snart de er ferdig med å spille, pakker de ned hornet og kan bli observert med en halvliter i hånda. Noen annen måte å samles på enn gjennom konkurranser hører med til sjeldenhetene, men det hender at brassband tar en tur til nabobygda (hvis denne har et brassband, ellers drar de lengre) og spiller litt for hverandre og andre brassband-entusiaster (gjerne utskremt familie eller folk som spiller i et annet brassband som er der for å bli med på festen etterpå.)

Dette må ikke forveksles med skolekorps brassband, hvor NM foregår i Stavanger og underholdningskonkurransene foregår i Bergen.