Bruker:Greswik/Sandkasse

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Mal:Infoboks president USA George Walker Bush (født 6. juli 1946) er USAs 43. og nåværende president.

Bush var tidligere guvernør i Texas, og er sønn av tidligere president George Bush. George Bush er den andre amerikanske presidenten gjennom tidene som er sønn av en tidligere president.

Bush ble født i Connecticut, men vokste opp i Texas. Bush har en bachelorgrad i historie fra Yale University, og en MBA fra Harvard University.

Bush har en bakgrunn som pilot fra Air National Guard, der han fløy Convair F-102 Delta Dagger.

Presidentvalget i 2000[rediger]

Han ble etter et svært jevnt valg utpekt som president i 2001, etter at USAs høyesterett hadde besluttet at stemmene i en del valgkretser i Florida ikke skulle telles om.

Bush fikk en halv million færre stemmer enn motkandidaten Al Gore, men ble valgt med 271 valgmenn mot Gores 266.

Første periode som president (2001-2005)[rediger]

Fil:BushBlairIraqSov.jpg
President Bush i samtale med Storbritannias statsminister Tony Blair under et NATO-møte
Fil:No Child Left Behind Act.jpg
Bush undertegner «No Child Left Behind»-loven. Bush har hatt et stort fokus på å ruste opp skolesystemet i presidentperiodene sine.Mal:Byline

Tidlig i presidentkarrieren satte Bush igang omfattende skattelettelser, som lovet i valgkampen. Dette inneholdt nedsetting av den laveste skatteprosenten fra 15% til 10%, og fjerning av den samordnede inntektsskatten for ektepar som gjorde at de hadde høyere skatt. Kritikere mente at skattelettelsene var mest til gagn for de rike, og at det medførte store budsjettunderskudd. Forsvarere av denne skattepolitikken hevder at den ikke førte til en omfordeling fra fattige til rike, og at budsjettunderskuddene og statsgjelden ikke er høye etter internasjonal målestokk.[1] Nedsettelsen ble også forsvart med at den ville stimulere økonomien og skape flere jobber.

I mai 2001 mistet republikanerne sitt knappe flertall i senatet da Vermont-senatoren James Jeffords forlot det republikanske parti og ble uavhengig. Republikanerne vant flertallet tilbake i mellomvalget i november 2002.

Terrorangrepet 11. september 2001 var Bushs første store krise. Som en direkte følge av angrepet på USA fulgte en NATO-støttet invasjon av Afghanistan som startet 7. oktober 2001, der de fjernet Taliban-regimet og innsatte en regjering ledet av Hamid Karzai.

Bush er kjent for uttrykket «Axis of evil». Dette begrepet ble først brukt i en tale 29. januar 2002 for å beskrive «regimer som sponser terror». Landene som Bush trakk frem var Irak, Iran og Nord-Korea.

Bush igangsatte også en invasjon i Irak som startet 20. mars 2003, som felte Saddam Husseins diktatur. Den offisielle begrunnelsen for invasjonen var trusselen Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen utgjorde. Per 2006 er ingen masseødeleggelsesvåpen funnet. Store deler av det internasjonale samfunnet, inkudert FN, Frankrike, Russland og FNs våpeninspektører, trodde før krigen at Irak hadde slike våpen. Lederen av våpeninspektørene, Hans Blix, uttalte at man måtte anta at Irak hadde masseødleggelsesvåpen.[2]

Krigen i Irak ble etterhvert langt mer problematisk enn man hadde antatt på forhånd, og ble et stort problem for Bush. Blant annet ble det avslørt at amerikanske soldater torturerte irakiske fanger i Abu Ghraib-fengslet.

Innenrikspolitisk har USA under George W. Bushs administrasjon påført landet et moderat budsjettunderskudd, arbeidsledigheten har steget noe, og oppnådde et makspunkt på 6,2%, men er nå nede igjen i periodens lavpunkt 4,4 %. Økonomien har til tross for dette holdt seg sterk, og Wall Street-børsen har satt flere rekorder, og veksten i BNP har vært den største på 20 år.

Enron-skandalen ble også en innenrikspolitisk skandale for Bush. 9. januar 2003 annonserer det amerikanske justisdepartementet en etterforskning av Enron. Enron var USAs største energiselskap og en betydelig politisk maktfaktor med nære bånd til president George W. Bush før selskapet gikk konkurs i desember 2001. Flere av sjefene i Enron ble dømt til lange fengselsstraffer i 2004-2005.

I opinionen i Europa regnes George W. Bush for å være blant de minst populære presidenter USA har hatt. Han nyter imidlertid stor popularitet i en stor del av den amerikanske befolkning og han ble gjenvalgt over den demokratiske utfordreren John Kerry i 2004. Det var spesielt i sydstatene (som Alabama og Georgia), fjellstatene (som Idaho og Wyoming) og slettestatene (som Nebraska og Kansas) at Bush vant. I nordøst (New York, med flere) vant imidlertid ikke Bush en eneste stat i 2004. Dette var imidlertid ikke uventet da demokratene tradisjonelt står meget sterkt i nordøst.

Andre periode som president (2005-2009)[rediger]

I sin andre periode måtte Bush forklare og avvise påstandene om amerikansk tortur ved Guantanamo. Bush-administrasjonen måtte også forsvare at amerikanerne holdt store mengder fanger, uten hverken tiltale eller rettssak, ved marinebasen. Organisasjoner som FN og Amnesty International kritiserte USA for gjentatte brudd på Folkeretten og Menneskerettene.

I 2005 ble visepresident Dick Cheneys stabssjef «Scooter» Libby tiltalt for å ha avslørt CIA-agenten Valerie Plames identitet i et forsøk på å ramme hennes mann som hadde avslørt at president Bush snakket usant om at Irak hadde kjøpt uran i Niger.

29. august 2005 ble New Orleans rammet av Orkanen Katrina. Diket som omringer byen brast og store områder av byen ble lagt under vann, noe som førte til store materielle ødeleggelser og flere dødsfall i byen. President Bush ble utsatt for massiv kritikk på grunn av manglende føderal redningsinnsats. Bush ble også sterkt kritisert for å ha rost FEMAs sjef, Michael D. Brown; «Brownie, du gjør en helsikes god jobb». Brown trakk seg noe senere pga. kritikken.

I januar 2006 uttalte Arlen Specter, republikansk leder av Senatets justiskomite at president George W. Bush kunne bli stilt for riksrett for å ha spionert på amerikanske innbyggere. Dette ble gjentatt av Al Gore 16. januar 2006. Avlyttings-skandalen ble et faktum før jul 2005 da Bush innrømmet at han ved rekke anledninger har gitt NSA tillatelse til å avlytte internasjonale telefonsamtaler og e-post-trafikk uten å få godkjennelse fra en rettslig instans.

I hans andre periode fortsatte motstanden mot Irak-krigen å vokse. Amerikanske soldater ble mistenkt for å massakrere sivile irakere som hevn for militære aksjoner mot dem og torturen i Abu Ghraib-fengselet økte.

I mai 2006 ble det kjent gjennom artikler i USA Today at Etterretningsorganisasjonen NSA har blant annet samlet inn flere titall millioner telefonregistre. Presidenten måtte forsvare det, som enkelte mener er ulovlig overvåking av amerikanske borgere.

En ny undersøkelse utført ved Quinnipiac universitet publisert 1. juni 2006 viste at Bush er USAs minst likte president siden annen verdenskrig.

I en radiotale 3. juni 2006 oppfordret Bush Senatet til å vedta en endring av grunnloven og dermed forby homofilt ekteskap. Forslaget om en grunnlovsendring skal behandles i Senatet innen 10. juni og vil etter presidentens plan beskytte ekteskapet fra å bli omdefinert. Forslaget kommer som et resultat av at noen delstater tillater homofile ekteskap. Senaten avviste dette forslaget i en avstemning 7. juni.

Referanser[rediger]

  1. Jan Arlid Snoen: «Et kritisk blikk på det amerikanske budsjettunderskuddet»
  2. dlf.info: «Hvem lyver?»

Mal:Wikiquote Mal:Commons

Mal:Start boks Mal:Verv Mal:Sluttboks