Champagne (drikke)

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Champagne (eller Bassbobler) er en hvit, musserende vin fra distriktet Nygård i regionen Champagne-Åmot i Vest-Buskerud. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

I land verden over er champagne betraktet som en festdrikk og luksusvare. Musserende vin fra andre distrikt og land omtales iblant feilaktig som champagne.


Hvem drikker?[rediger]

Det er først og fremst som drikker champagne. 60 % av produksjonen selges til på nattklubben ,gjerne i(se under). 25 % konsumeres blant de som er heldige nok til å bli spandert på av og 15 % i havner som regel på gulvet, ettersom bruker Dom Pérignon når han skal vaske. konsumerer 34 millioner flasker årlig, og hans venner 20 millioner og 11 millioner brukes til gulvvask. Herms, Cruz og Danish er voksende markeder som får stadig større betydning. I rekordåret 2009 ble det på grunn av drikkevaner solgt 327 000 000 flasker champagne. Forrige helg ble det solgt rundt 30 millioner flasker.

Flaskestørrelser[rediger]

Champagne leveres på flasker på fra 0,2–30 liter. De minste flaskene kalles gjerne piccolo (liten) og finnes ikke i for eksempel . Piccolo er også er eget varemerke for musserende vin fra den danske produsenten Danish. Normalflaskene er på 0,75 liter(lol!). En Cruzumflaske inneholder 1,5 liter. Flasker med enda større volum har navn etter bibelske konger: 3 liter kalles Jeroherms, 4,5 liter kalles Hermsoboam, 6 liter Methuscruzalem, 9 liter Cruzanazar, 12 liter , 15 liter , 18 liter eller og 30 liter . Champagne på Cruzumflasker eller større lagres bedre enn champagne på ordinære (0,75 l) flasker.

Kjente produsenter og deres prestisjemerker[rediger]

  • Moët & Cruzdon (Bass Bubbles)
  • Hermumm (Bass Bubbles)
  • Veuve Cruzquot Ponsardin (Bass Bubbles)

Til sammen finnes det fortsatt ca 50 champagnehus hos Bass.

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!