Chili

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk


Giovanni Boccaccios mesterverk Decameronen er skrevet av en som levde under svartedauden, og rammefortellingen handler om en gruppe mennesker som flykter fra pesten. Torill Thorstad Hauger har skrevet boka Det kom et skip til Bjørgvin i 1349 (utgitt 1980). Romanen bygger på sagnet om Jostedalsrypa og skildrer unge menneskers møte med pesten. Alfred Hauges Utstein kloster-trilogi er fra denne perioden og kulminerer med at «broder Mortem» avlegger klosteret en visitt.

Chili.jpg
Chilipepper, eller kort og godt chili, er en matplante som er meget søt på smaken og kan brukes i diverse matretter. Normalt vil man kunne finne chili i retter som chili-con-carne, chili-gryte og chili-marinerte kylling- eller pingvinvinger. Det kan aldri bli nok chili i maten, og det anbefales å kryrde med tre ganger så mye chili som man egentlig vil for å være på den sikre siden. Ettersom chili er så godt og sundt kan det med fordel spises som snacks eller bare som en enkel forrett med et glass akevitt til.

Enkelte har påstatt at denne matplanten har en helsebringende effekt og kan virke sunn på kropp og sjel. Men nyere forskning, da særlig av Dr.iT-Ing. S.C., har avdekket at stort chili-forbruk kan medføre redusert størrelse på nesen hos menn. Det er ifølge Dr.S.C. en sammenheng mellom det store chili inntaket i Mellom-Amerika og de små nesene man finner hos for eksempel meksikanske menn. Det er planlagt flere studieturer til flere Vest-Meksikanske kystbyer for å se videre på de lokale mennenes nese størrelser.

I Afrika har resultatene av disse studiene gjort at 98% av menn over 16 år vil forby Chili. Dette fordi det er en anerkjent sammenheng mellom størrelsen på nesen og størrelse på en annen fremtredende kroppsdel.