Færøysk

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Færøyene

«Eg synast dei har gjort ein god jobb med å laga eit språk som er enda meir uforståeleg enn spynorsken min!»

- Ivar Aasen om færøysk

Færøysk er færøyingenes egen variant av spynorsk. Sammen med islandsk er det av de virkelig store språkene på internett – eller á internettinum som man kaller det på færøysk.

Grammatikk[rediger]

Grammatikken, på færøysk kalt orðtvinningur, er svært enkel, da det hele består i å putte inn artige ð-er der hvor man vanligvis har en d på norsk, samt å legge til endelsen -ur på de aller fleste ord. Så må man naturligvis ikke glemme de herlige -arar endelsene, som sammen med den irriterende aldeles herlige dativen gjør språket aldeles uforståelig for andre enn de isolerte sauebøndene langt ute til havs (du kan faktisk høre en av dem snakke á internettinum: http://www.acapela-group.com/faeroese-37-text-to-voice.html).

Språklig eksempel, her ordet paraply: Uppslagsinnrættningur fyrr ymsi ofselegur himmlurneðfallur, som ikke er så distinkt fra den sunnmørske varianten av den samme bokstavsamlingen. Ellers kan drikkekart på restauranter gjenkjennes med overskriften rusdrekka, og fartsskilt er merket med Í meista lagi: 15 km/t – tror du for alvor at man kan kjøre fortere på en geit?

Hendan greinin er rættliga kulur! Tú kanst hjálpa Ikkepedia við at gera hann meir kulur eisini!
(Übersetzung: Denne artikkelen er skikkelig kul! Du kan hjelpe Ikkepedia med å gjøre den enda kulere også!)