Fjortis

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er delvis beskyttet
Du kan bare redigere den ved å logge inn eller registrere deg.
Padlock aj ashton 01.jpg
Chavimaeg1.jpg
Bouncywikilogo.gif
For kjedelige personer uten humoristisk sans, har de såkalte ekspertene (flisespikkerne og tørrpinnene) på Wikipedia laget en artikkel om Fjortis.

«En fjortis er ikke en alder, men en tilstand...»

~ Gammelt jungelordtak


Fjortis er en ufarlig tilstand som rammer folk mellom 10 og 20 år. Siden man forandrer seg mye både innvendig og utvendig i denne perioden, går ting helt i surr og man blir rammet av fjortis-syndromet. Tilstanden kalles fjortis siden snittalderen på de som rammes er fjorten år. Syndromet er ofte smittsomt. Flere fjortiser sammen utvikler flokkdyrtendenser. Spesielt populære samlingssteder er 7/11, McDonalds, kjøpesentre, eller til nøds nærbutikker, hvor det drikkes store mengder brus for de stakkars foreldrenes regning. Fortrinnsvis Coca-Cola og Pepsi, siden disse drikkene er selve fjortissymbolet på USA. Fjortiser er nemlig overbevist om at alt er bare velstand i USA, der alle tenåringer visstnok har sin egen kule sportsbil, ei silikonberte i hver armkrok, og et vintersportssted oppkalt etter seg. For det er jo ofte slik i amerikanske ungdomsfilmer. Disse har dokumentarisk verdi i fjortismiljøene. Fjortiser slenger gjerne ut sitt hat mot alt og alle, og som regel er det godt begrunnet og gjennomtenkt. Skole, foreldre, voksne generelt og rivaliserende fjortisgjenger, er som kjent noe dritt. Fjortiser har en grunnleggende stil som krysser de forskjellige kvasireligiøse retningene som nevnes lenger ned på siden. For gutter gjelder hettejakke, caps, lue og joggebukse. For jenter gjelder det samme med unntak av lue om sommeren. iPod, iPhone og MacBook er standard ekstrautstyr.


Kjente Fjortiser
MacGyver
Paris Hilton
Palin
Adolf Hitler
George Bush
Micheal Jackson
Spiderman
Moren Din
snåsamannen
Adolf og Stalin var MSN-fjortiser

Typer

MSN-fjortis: En type fjortis som misbruker MSN. Denne arten er spesielt utbredt hos jenter med svære fittehull(men den finnes også hos gutter) i alderen 10-12 år, men noen rammes hardt og har den samme arten til de er rundt 14-16 år. Denne arten er helt vanlig i 10-11 års alderen, hele 89% blir rammet, men det forsvinner fort forhåpentligvis, kan også forekomme hos oppmerksomhetssyke blondiner som ikke kommer over fjortisstadiet før de fyller 30. De skriver på fjortisspåket. Uttrykk som lol, omg, lizzm, lix, oxo, koz, klemz, puler og mye mer blir brukt. Nicket er også pyntet med navnet til kjæresten, navnene til alle vennene, kjendiser m.m. og med masse hjerter og kyssemunner rundt. Når de skriver nicket og prater med andre skriver ofte med to i'er og bytter ut alle S'ene med Z. Disse fjortisene skriver også SMS'er på "Fjortizz-SpRåKeT". Et typisk fjortis-nick kan se slik ut:

« "<3 KriiZZa <3 (L) ToBiiAzz 4 evah <33 Luv yah (K)", "(L) GuroPuuuzen miiiiin<3333 Beztevenn 4 evah azz<3333 LOL, Tobiaz er bare sååå søt lizzm :P", "Omg, Rebecca, du kan bare gå å henge deii!!!!!! (U)(N) :S" "KriiiiiZZzzZzaH Her Lizm x'D Omg Guro Enjørninger Finnes Ikkeh -_- Nina Duh Er Deilig x'D RaWr >:' ) LoL<33"»

- Anonym j14

(Ps: De bruker z-er og h- er på slutten av nesten alle ordene som finnes i det norske og engelske ordforådet)

Denne arten er veldig smittsom, hvertfall hvis mange av vennene har blitt rammet.

Oppmerksomhetsfjortis: Denne arten vil bli lagt merke til. Det rammer bare jenter som sminker seg mye, i alderen 13-20 år, men mange voksne slutter ikke med dette før de er veldig gamle. Med utallige timer foran speilet vil de vise hvor pene og sexy de er. Disse jentene har i 96 % av tilfellene hjemmeside eller profil på Internett, som feks. facebook, deiligst.no, piczo, nettby, blink o.l. hvor de kan legge ut bilder av seg selv i strategiske posisjoner. Bildene de tar av seg selv har noen grunnleggende regler:

 • Trut-munn (HELST med 4 liter lip-gloss)
 • Puppene sammenpresset og opp i kameraet
 • Se bort fra kameraet
 • Det er viktigere at puppene blir med i bildet enn at hodet blir med. (Det er derfor begge puppene ofte er på bildet, men bare halve fjeset)
 • Få med det laange håret/extentionet
 • "Fuck off" må være med

Her er et tips på hvordan DU kan ta et PERFEKT fjortisbilde av deg selv! Først må du selfølgelig dyppe ansiktet ditt i en suppe av sminke, for så å finne den aller minste singletten som lillesøstra di fikk i 4-årsdagen sin forrige dag. Ta også på deg et sexy lite miniskjørt. Nå kommer det viktigste. Still deg foran speilet med kameraet ditt. Posiser deg slik at du står i en 90 grader (Eller kanskje 45? Jo mindre jo bedre!) med rumpa opp i været, mens du står med hodet og ikke minst puppene dine vendt mot speilet. Lag en diger trutmunn, og stirr opp i taket. Press den ene overarmen din mot puppen din, og lag peace-tegnet. I den andre hånden holder du kameraet, og tar bilde. På denne måten viser du både den diiiigre fjortiskløfta di, trutmunnen, peace-tegnet og de brune lårene dine som du nettopp har jukset litt til med brunkrem. Herved er du kåret til en ekte fjortis! Gratulerer!

Fjortis uten maske.

Hatefjortis: I denne sjangeren finner vi både gutter og jenter. De blir rammet i 12-16 års alderen. En hate-fjortis er en fjortis som hater så å si alt. Eksempler på folk/ting de hater: Skole, mamma, pappa, kjendiser, folk på skolen, folk med annen stil enn seg(f. eks. emo'er og gothere), familien, andre fjortiser, søsken osv. Dette fører til mye baksnakking og himling med øynene. Disse fjortisene sier de HATER mamma, pappa, storesøster & lillebror. Men innerst inne i alle fjortis-hjertene vet de at de er kjempeglade i foreldrene og søsknene sine, men de tror det er kult å hate familien sin. I noen tilfeller hater de også seg selv.

Skrytefjortis: Disse fjortisene er i 62 % av tilfellene gutter, men det finnes også mange jenter innenfor denne arten. Disse er som regel 14-18 år. En skryte-fjortis er en fjortis som skryter om alt mulig, som sex, røyking, alkohol, snusing og andre ting som hører voksenverdenen til. En skryte-fjortis har som regel lite eller ingen erfaring med disse tingene. De har noen bøtter for mye med selvtillit, og tror de eier verden og er de tøffeste personene som finnes. Disse fjortisene blir ofte fulle av et par slurker med en svak alkoholprosent. De begynner også helt nede i 12-14 års-alderen å røyke fordi det er kult, men senere blir de avhengige når det plutselig ikke er så kult å røyke mer.

Sosial tilstand

En fjortis er en person som har en spesiell sosial tilstand. Tilstanden oppstår vanligvis ved fjortenårs-alderen, og avsluttes noen år senere, men hos en del inidivider varer den livet ut. Til nå har man bare funnet 3 av disse tilstandene, og de går under navnene "Fjortisjente", "Fjortisgangster" og "Fjortisgother/emo". Forskerne antar at det finnes over 10 slike alvorlige tilstander. Fjortisene kjenetegnes av en økende trang til å hevde seg blant voksne, og kommer derfor ut med veslevoksne uttrykk. De føler også en økende trang til å snakke om problemer som er patetiske.

 • En fjortisjente lider av tragiske genfeil som ekstrem overdriving, som å si "Alle jeg kjenner syns" eller "Jeg har venta i halvannen time". De har som oftest en trang til å forme "Fuck off-tegnet" i alle bildene sine, som pleier å vise puppene fra sin beste vinkel og halve ansiktet. Disse bildene havner på sider som nettby, biip, biffit, fettnerd, facebook og liknende sider. De pleier å snakke om hvor "Hawt" Steinar(Eksempel) var forrige måned, hvor "Smooth" han var igår, og hvor "Lame" han er idag. De tror somregel alltid de vet hvordan voksenverdenen fungerer, og snakker ofte om hvor voksne de er, hvor barnslige alle andre er og somregel bruker skjellsord som passer perfekt til deres egen beskrivelse. Mest utbredt i 14-16 årsalderen og de grepne er ofte billige jenter i førpuberteten med hobbyer å skjelle ut moren sin, ha falske humørsvingninger og tenke på hvor fantastisk det ville vært å holde rundt gutten i skibakken, eller den fine gutten på biip.com.

Har ofte fake anoreksi for å få oppmerksomhet, og tåler halvfrekke meldinger fra pene gutter, men ikke halvfine sitat fra gutter som er såkalt "ut"

 • En fjortisgangster(vertfall ikke tatt fra fjortis the movie) har en høy og lys stemme og ikke noe hår på kjønnsorganet. (Stemmer neppe fordi alle får det i puberteten, enten de liker det eller ikke) De sender drapstrusler til alle innen rekkevidde og banker opp 12-åringer. De er ofte kledd i alt for store klær og går med smykker, også kjent som "bling-bling". Disse smykkene er som regel falske. Går ofte med det de kaller "gangstercaps", der det som regel står reklame for butikk-kjeder eller andre virksomheter, f.eks. Plantasjen. De har også hjemmesider med mer enn nok av lysende gjenstander og et stort stort bilde av Tupac der det ofte står "I KNOW YOU'RE ALIVE!!! MY HOMIE DAWG BROTHA PEACE!!!!" med masse lenker rundt til diverse "Beviser" på at 2pac lever
 • En fjortisgother har mest sannsynlig vært en fjortisjente som ikke har fått nok oppmerksomhet, og har derfor blitt en stygg blanding av emo og gother. De kler seg ofte i helt sorte klær, og henger med personer "som forstår". Får som regel alkohol/tobakk-problemer rundt ungdomsskolenivå. Man skal aldri forlate en fjortisgother alene, siden de vil mest sannsynlig skade seg selv, som regel ved kutting. De har også en tendens til å skrive dårlige dikt for å føle seg bedre. Musikken deres brukes for å utrykke følelsene deres, men er for det meste Punck Rock osv. deriblandt de ekle bandene som Aqua og westlife.
Fjortisemo
 • En fjortisemo er den forværrede tilstanden av fjortisgother. Svarte og røde klær er et faktum, og de hører ofte på band som My Chemical Romance og Spice Girls. Fjortisemoer har det med å klage og syte om at de har det så ille, og at de skal begå selvmord(uten at de seriøst har tenkt på å gjøre det, det er bare noe de sier for oppmerksomheten sin skyld). Det viktigste med å være fjortisemo er å aldri smile, gå i stygge rutede bukser og klær som henger sammen ved hjelp av binders.

Fjortisemoer er også kjent for sine poetiske talenter.

i cry a tear
uncutted wrist
is my biggest fear

Ved nærmere analyse ser vi hvordan denne poeten har rimet ordene "tear" og "fear". Dette er snakk om mye smerte uttrykt gjennom få ord. Kjente emopoeter: Britney Spears, han vokalisten i My Chemical Romance og Ole Ivars.

Når det gjelder fjortisemoer og fjortisgothere pleier tilstanden deres å tone ned til vanlig fjortisjente/ganster rett før de går ut av fjortistilstanden.I denne mellomperioden har de en tendens til å skamme seg og bortforklare den forrige epoken sin(og det er jo selvfølgelig forståelig) og å si at de egentlig aldri har vært emo og at de hater andre emoer.

Det vitenskaplig bevist at 80% av jenter og 65,5% av gutter går inn i en eller annen type emo i løpet av sin fjortistid. Denne tilstanden varierer i tid fra en uke til 5 år alt etter som.

 • En rusfjortis er en fjortis som har et helt eget forhold til alkhol, røyk, snus, narkotika etc. som alle andre må få vite om på Nettby, Facebook, og lignende - Gjerne med bilder av den forrige fyllefesten med 30 rusbrus (Smirnoff ICE) på bordet og røykskyer overalt. På disse "festene" til rusfjortisene så blir man beruset etter 1-2 rusbrus, gjerne blandet med litt fersk appelsinjuice som moren din kjøpte i går. Rusfjortisene kan av og til drikke øl også, men bare hvis det er noen større, kulere og eldre folk til stede som drikker det. Eller så tømmer de ølen ut og fyller flasken på med litt rusbrus. Tobakk er også nyttig brukt, gjerne ved å røyke overalt hvor det faller dem inn. På skolen, senteret, på rommet, ut av vinduet, på "fest", på badet og i dusjen. Det er veldig viktig å si hvor mye du ønsker å slutte mens du tar et drag. Snus er mest brukt hos sossene, men de kan også være rusfjortiser (noe de oftest er). De tar med seg snusen sin overalt, tar dritten uner leppa, ser opp mot himmelen og tror de eier hele verden. Her er det også veldig viktig å si hvor mye du ønsker å slutte mens du tar drittet under leppa, ser oppover og tror du eier hele verden.

Se også