Frédéric Chopin

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Chopin stiger opp av sukkerspinn.

Fryderyk Franciszek Franszszcse Franzeziczek Szopen Chopin ble født i Zelazowa Wola, Polen, i 1810 og var en polsk komponist, komposteringsmester og pianist. Hans fødselsdato er noe omdiskutert, og musikkhistorikere har enda ikke blitt enige om han ble født den 22. februar eller den 1. mars. Uansett kan vi ut i fra dette anslå at han ble laget en gang i fellesferien. Etter at han flyttet til Frankrike i 1830 endret han navnet sitt til Frédéric François Chopin fordi det var lettere for franskmennene å uttale dette.

Oppvekst[rediger]

Chopin var kun et lite barn da hans talent først ble oppdaget. Allerede som 2 åring mestret han plystrekunsten, og kunne plystre alle fugene med de ulike stemmene samtidig av Bach utenat; som 4 åring vant han den berømte tunfiskkastepokalen etter å ha kastet en tunfisk lengre enn noen annen polakk utover den polske elven Vistula. Men det var ikke før han ble 5 år at han begynte med seriøse pianostudier undervist av sin eldre søster, Ludwika, og alle forstod med en gang at han var født til å bli pianist. Den unge Chopin likte å spille flere timer om dagen, og elsket å presse korker mellom fingrene sine for å få mer utvidede hender. Rykter sier dog at dette var for å kompensere for noe annet.

Chopins død og arv[rediger]

Chopin slet med dårlig helse hele livet gjennom. Som barn var han ekstremt plaget av pusteproblemer og diaré, og fordi han stadig hadde en oppblåst mage, ble det ofte sagt at han pustet inn gjennom munnen og ut gjennom anus. Senere i livet led han av tett nese, lungebetennelse, hosteanfall, blodstyrtning, mer diaré, klamydia, aids, utslett, gulsott, likfingre og liktær, håravfall, flassing, svineinfluensa, hjerteinfarkt, cystisk fibrose og feber. Naturlig nok smittet Chopin mange av de han kom i kontakt med, noe som medførte at folk flest unngikk ham. Som et svar på dette valgte han å bli en lite samarbeidsvillig komponist, og komponerte kun for sin bestevenn, pianoet. Chopin døde kun 39 år gammel av et glass saft som utløste tuberkulose. Mange anser hans tidlige død for å være utrolig sørgelig. Dagens pianister synes heller at hans tidlige død var en fordel fordi verkene han skrev vanskeligere verk etter hvert som han ble eldre. Et av hans siste ønsker før han døde, var å få gravlagt sitt hjerte i Polen, sin lever i Russland, sine knær i England, sitt høyre øre i Tyskland, sine tomler i Sverige og resten av sitt oppdelte legeme i Frankrike. Hvert år reiser titusenvis av turister for å få tatt en kikk på disse kroppsdelene i håp om å bli frelst.

Liste over kjente verker[rediger]

Stor Hals i Ess-dur, Polsk Nese i Ass-dur, Andakt spinat og stor polsk nese med briller i Ess-dur, Begravelseshasj, Maseburkaene fra Opium 67, Jegpromper 1 i Ass-dur, Jegpromper 2 i Fiss-dur, Jegpromper 3 i Gess-dur, Vinterblind-etyden, Svarte jenter-etyden, Selvmordspreludiet.