Gammelost

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Gammelost (gamalost) har faktisk fått navnet sitt fordi den lukter som om den har ligget for lenge, dvs. at den er "for gammel". Opprinnelig het den "for gammel ost". Deretter ble navnet forkortet til "gammel ost". Så foreslo Per Mathias Högmo (1863-1969) at navnet skulle forandres til "gammelost", altså i ett ord. For dette mottok Per Mathias prisen "Den Gylne Ostepop" i 1969. Desverre kom det noen og spiste den opp.

Tradisjon[rediger]

Gammelost ble oppdaget i 1789, av dansken Per Rostrup Gabrielsen. Gabrielsen var lidenskaplig opptatt av ost. Han fant også opp Levsdalsosten, Maarukosten, Gjelsosten, Fjøsosten, Fiersosten, Sado-osten, Præst-osten og Cameloso-osten.

Det spesielle med disse ostene var at de luktet noe ubehagelig. Noen vil kanskje også si forferdelig. Grunnen til at folk allikevel begynte å spise dem, kan ha sin forklaring i det faktum at det i tidligere tider lå status i det å ha et mest mulig hardt, vanskelig og hardbarket liv. De som spiste den vondeste maten, fikk mer medynk og mer respekt enn andre. Derfor begynte folk å lagre maten sin på en dårlig måte så den skulle bli mest mulig muggete. Mange ostetyper, som bl.a Helvetesosten, var så vond, og hadde så mye makk, sopp og mugg at mange døde etter å ha spist den. Men til folks store overraskelse var altså noen av disse ostene spiselige. Deriblant Gammelosten.

Godkjenning[rediger]

I 1991 oppdaget man at Gammelosten aldri hadde fått noen formell godkjenning som "ost". Gro Harem Bruntland (fra Episode 10 av Brødrene Dal og Spektral Steinene, må ikke forveksles med tidligere statsminister Gro HarLem Bruntland) ble først satt til å teste ut og godkjenne osten. Så ble det oppdaget at det var gjort en feil, og tidligere statsminister Gro Harlem Bruntland ble satt til oppgaven allikevel.

I en høytidelig seremoni på Stortinget skulle Gro smake på osten. Det ble skandale da det viste seg at Gro tydelig rynket på nesen, og sågar brakk seg etter å ha luktet på osten. Mange mente også at hun kun lot som om hun smakte på den. Gro kom med den forklaringen at hun var forkjølet, og at noen hadde mistolket snufsing som at hun rynket på nesen, og et host som at hun brakk seg. Episoden er gjenstand for debatt den dag i dag.

Bruksområde[rediger]

Gammelost blir som regel spist, vanligvis som pålegg, men helst i utkant-Norge. Det kan virke som om den er mer utbredt på gamlehjem enn ellers. Noen har til og med utstyrt gammeloster med radiosendere for å lokalisere dem.

I Finland er gammelost svært utbredt. Her blir den brukt mye på Spa. Man har den på øyelokkene, i stedet for agurkskiver. Mange smører den sågar utover hele kroppen. Dette fordi den skal trekke til seg urenheter i huden som skal bistå den i utviklingen av mugg. Den eneste ulempen med dette er lukten. Mange eksperter mener at befolkningsveksten i Finland har stagnert som et resultat av at bruken av gammelost som hudkrem, får folk til å avstå fra seksuelt samkvem.