Glassmanet

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Fullmoden glassmanet

Glassmaneten er en saltvannsfrukt og en nær slektning av brennmaneten. Navnet er misvisende, den er selvsagt ikke laget av glass, men har fått navnet sitt på kødd fordi den er gjennomsiktig. Glassmaneten vokser på korallrev langs hele norskekysten. Når glassmaneten er fullmoden løsner den fra revet og driver rundt i vannet til de enten blir spist av en forbipasserende fisk eller havner i trålen til en manetfisker.

Servering[rediger]

Glassmanet klar til servering

En glassmanet smaker absolutt ingenting, så det er normalt å tilsette smak av for eksempel sitron eller jordbær før servering. Det er også vanlig å fjerne de fire frøene som er så karakteristiske for glassmaneten, samt å barbere vekk pollenfangerne som sitter rundt kanten. Det er imidlertid ingenting i veien for å spise dem som de er, gjerne med sugerør. Men jeg vil anbefale å spise med litt krydder. Eller du kan servere med rå gulrøtter, rå blomkål og varm brennmanet.

Ingrid Espelids gode råd om hvordan man skal steke for å få en knasende svor fungerer dårlig for glassmanet. Hvis knase-opplevelsen er viktig, kan man legge glassmaneten i et glass før servering.