Hvordan:Bygge den perfekte BRIO-treleketøysbane

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
BRIO-banen - i all sin enkelthet og klare design
Nei, nei - ikke alt som glitrer, er gull. Dette er bare en dårlig etterligning

Introduksjon[rediger]

I denne deilige tid hvor især katalogene fra BRIO og Ringo strømmer inn, er det vanskelig å finne gamle klassikere som Tekno og Matchboxbiler, Barnas Postkontor, Mechano, Mikado, Olsen og Svarteper - ja og noen steder er danskenes nasjonalskatt (eneste sådan også) og største eksportprodukt LEGO simpelthen utgått av sortimentet fordi interessen bortimot er forduftet helt.

Derfor er det med bankende hjerte å se at den gamle BRIO-bane har overlevd og fremstår sterkere og mer innbydende. Men hvis man ikke har hatt en lykkelig barndom med en BRIO-bane eller er i stand til å gi sin unger en lykkelig barndom med en BRIO-bane, er man jo nødt til å gå ned i sin leketøysbutikk og anskaffe seg et nybegynnersett.

Tekniske spesifikasjoner[rediger]

 • Motor: Økologisk rugbrødsmotor
 • Fjernstyring: Nei, det er du som skal leke.
 • Vognlengde: 10cm
 • Hjuldiameter: 1,5 cm
 • Motorytelse: 1 HK
 • Kobling: Magnetisk
 • Kompatibilitet: Begrenset. En BRIO-vogn på et Märklintog er stadig på prosjektstadiet
 • Fabrikk: Brødrene Ingvarsson, Osby (Sverige)


Nybegynnersettet[rediger]

Når du har kjøpt nybegynnersettet, kan du med din voksne sans for analyse og strategi hurtig se at du ikke har skinner nok til at toget kan nå hele veien rundt. Det kan jo i grunnen være likegyldig, da det jo er du som er motoren og bremsen - med andre ord, du styrer bare for villt, så ka faen ska du bruke skinner til?...Nå...Ja,ja...Ok, så sier vi det. Du må sannsynligvis bare gå til din BRIO-forhandler for å kjøpe noen utvidelser f.eks et ekstra skiftespor eller en jernbaneovergang.

Nybegynnersettet består av Utvidelser Fut-toget
Spor:

Her er starten på ditt nye liv!

 • 4 lange like skinner
 • 2 mindre lange like skinner
 • 2 enda mindre lange skinner
 • 2 meget lite lange skinner
 • 2 skiftespor (et venstre-dreiet, et høyre-dreiet)
 • 2 lange buete skinner
 • 2 korte buete skinner
Flere skiftespor

Slik kan du skifte litt mere

Overgang

Dine biler kan også være med

Modell "Basis"

Dine biler kan også godt være med

Model "Knuthenborg"

Dine biler kan også godt være med


Så, nå har du kjøpt for fem millioner skinner[rediger]

...du burde nå være velutrustet til en fornøyelig stund.
Tilbake til det som var meningen med denne artikkelen - den perfekte bane.... men innen da vil vi prøve å nærme oss noen av de forskjellige skoler i banemodellering.

Minimalisme Postmodernisme
Brio20.jpg Brio21.jpg
OK, du kjører rundt og rundt og får ikke 2000kr når du passerer stasjonen. Du kan selvfølgelig tatt toget av skinnene og vendt det om og kjører den motsatte veien, men med 50 mill. kr. med i leketøysbutikken, må du da ha kjøpt en dreieskive.
Dog er det mange tilhengere av minimalist-skolen, som hevder at den enkelte struktur virker direkte avslappende, da de ikke skal foreta så mange valg når de leker.
...også kalt Sisyfos-banen, siden man med en søten liten bakketopp kan slepe toget opp til toppen og sitte og nyte at det lille toget klarer veien tilbake til stasjonen alene. Hvis det nå er noen hardcore-fans som sitter og kontrollerer denne guidens renhet, ville de ikke være søt til å skrive på oversetterens diskusjonside hva som skjer når man kjører like ut mot høyre ved den røde dreieskive. Kravler toget opp på undersiden av broen eller hva?
Proletarisk banedesign Fantasy
Brio22.jpg Brio23.jpg
Proletarisk banedesign har ingenting med utformningen av banen å gjøre, men å ha det riktige jernbanearbeidstøy på når man leker. Hvorfor lille Kenny på bildet er kommet til skade for å ligne på en mellomting mellom en servicearbeider fra McDonalds og Kentucky Fried Chicken er uvisst, men totalt sett, er da godt nok. Om det knytter seg til den intellektuelle venstrefløy - jah, man kan si at rammene er lette at forstå - det er først når man kommer inn i den innerste kretsen at det blir noe mere uoverskuelig. Fantasy er spesielt designet for folk som ønsker en helhetsopplevelse som erstatter deres månedlige LSD-tur

Jammen den perfekte utførelse...?[rediger]

Jammen herregud. Nå har du sittet og lest på denne lorten i ca. 10 minutter. Du sier vel heller ikke til din partner etter et knull: "Det va faen'mæ perfekt utført"[1]Målet var jo å gi deg en erstatning for din fortapte barndom, som har gjort at smerteterskelen er blitt liten, mens ditt behov for smerte er stort. Kan du så og komme ned og få kjøpt noen skinner og det skal være NÅ! ...Var det bedre? - Nåå, det var godt å høre.

Jammen, hva med dreieskiven?[rediger]

Nå OK. Det må du ha meg unnskyldt. Her er den:

Brio5.jpg

...og så kan man bare endre bane med et trykk... Er det ikke skjønt??

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?


Sidesporet[rediger]

 1. ... selvom Woody Allen har sin mening om når det er perfekt utført. Det må da være når han husket å gjøre det med slippers på