Ikkenytt:Harald Stanghelle kommenterer Storbergets forklaring i 22. juli-høringen

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 25. februar 2017 nøyaktig klokka 02:07

27 november 2012 

Oslo, Norge


Høydepunktet i den politiske kalender[rediger]

Ventetiden hadde nok vært i lengste laget for svært mange, men omsider var dagen kommet. Det var duket for det desiderte høydepunktet i den norske politiske kalender for 2012:

Tirsdag 27. november var Harald Stanghelle, Aftenpostens politiske redaktør, klar til å kommentere tidligere justisminister Storbergets forklaring under Stortingets 22. juli-høringer dagen før.


Stanghelles kommentar hadde vært imøtesett med ulidelig spenning av et samlet kommentariat gjennom lengre tid. Så langt fra å skuffe forventningene, slo kommentaren nærmest ned som en bombe i det politiske miljø tirsdag morgen.

Etter hvert som de verste bruduljene begynte å legge seg, og de fleste hjertestarterne kunne settes på lading igjen, kunne man få øye på en og annen som fant krefter til å legge Aftenposten fra seg for et øyeblikk, og la Stanghelles hovedkonklusjon synke inn i sin fulle tyngde.

Reflekterte klokt[rediger]

Konklusjonen er at helt spesielt kortvokste norske menn med en helt spesiell hang til feite floskler, i realiteten viser seg å være spesielt kloke og reflekterte mennesker. Det som til slutt ble utslagsgivende for Stanghelles konklusjon var Storbergets betraktninger rundt temaet «å ta ansvar»:

Giovanni Boccaccios mesterverk Decameronen er skrevet av en som levde under svartedauden, og rammefortellingen handler om en gruppe mennesker som flykter fra pesten. Torill Thorstad Hauger har skrevet boka Det kom et skip til Bjørgvin i 1349 (utgitt 1980). Romanen bygger på sagnet om Jostedalsrypa og skildrer unge menneskers møte med pesten. Alfred Hauges Utstein kloster-trilogi er fra denne perioden og kulminerer med at «broder Mortem» avlegger klosteret en visitt.

Epokegjørende[rediger]

I det denne foreløpige oppsummeringen skrives, bare timer etter at Stanghelles kommentar kom på trykk, har bølgene forståelig nok ennå ikke helt rukket å legge seg. Men på bakgrunn av de første tilbakemeldingene er det vel allerede nå grunnlag for å si at akkurat denne Stanghelle-kommentaren ligger an til å bli stående som helt spesielt epokegjørende, selv målt opp mot hans egen høye, sedvanlig epokegjørende standard.

Stanghelle har overgått seg selv[rediger]

En av insiderne i kommentariatet og dermed konkurrent til Stanghelle, må først summe seg litt før han gir sine kommentarer til Stanghelles kommentar, men innrømmer så glatt at han selv ikke har vært i nærheten av Stanghelles nivå ved denne anledning. Han understreker at han må uttale seg anonymt, så han ikke skal bli trukket altfor mye i lønn, og konstaterer lett resignert: "Det er klart at man har jo blitt temmelig bortskjemt etter hvert, hva nivået på Stanghelles kommentarer angår, men denne gangen har han virkelig overgått seg selv." Og videre: "Han har denne helt spesielle evnen til å trekke ut det essensielle i en hver sak, uten å trekke det ut til mer enn noen få tusen ord."

Vi kommer tilbake med oppdateringer.

Kilder[rediger]

  • Den store ansvarsfellen, Harald Stanghelle, Aftenposten, 27.11.2012Tilbake til Ikkenytts forside