Ikkenytt:Jente fylte 14 – la ikke ut bilder på sosiale medier

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 19. september 2021 nøyaktig klokka 21:01

30 september 2018 


Åsted for bursdagsfesten mange nå tviler på om i det hele tatt fant sted.

Lokalmiljøet på Ullern vest i Oslo er i sjokk etter at ei jente arrangerte 14-årsbursdag uten å legge ut ett eneste bilde, verken på Instagram eller Snapchat. Dette står i grotesk motsetning til ungdommens vante nivå på flere hundre bilder før, under og etter hver sammenkomst, og flere tviler nå på om bursdagsfeiringen i det hele tatt fant sted. Det er et delt ungdomsmiljø som går høstferien i møte, og striden står mellom gruppene birthday event believers og birthday event unbelievers, som de alt er blitt kalt. Politiet Oslo vest omtaler saken som en skandale og har igangsatt etterforskning.

Det hele begynte da 13 år gamle «Emma» fra Ullern inviterte 37 nære venninner til en liten bursdagsfest hjemme i den vesle fireetasjesvillaen på Ullern 26. september. Foreldrene var utenlands på forretningsreise, og «Emma» hadde hele huset for seg selv, unntatt noen kvadratmeter i kjelleren, der familiens to asiatiske au pairer, Rita og Lin, var inkvartert i to rom som tidligere var henholdsvis kjellerbod og bøttekott. Det viser rettsdokumenter fra lov- og rettstjenesten IkkeLov.

– Det begynte på Snapchat

Invitasjonen ble sendt ut over Snapchat, og operatørlogger viser at det gikk ytterligere noen meldinger fram og tilbake mellom venninnene utover kvelden. Formiddagen etter, 27. september, opphører all trafikk og «Emma» mister flere streaks på opptil flere hundre dager. Hun forklarer i politiavhør at det er nye iOS 12 som har gjort at Snapchat ikke lenger vil fungere på hennes iPhone X, men at foreldrene hennes er på vei hjem med en ny iPhone XS Max til henne. Kvelden torsdag 26. september gikk bursdagen for seg som planlagt, hevder «Emma», men fredag morgen var det ennå ingen bilder lagt ut på sosiale medier.

– Altså jeg ville gjerne legge ut bilder fra festen, men telefonen min hadde tydeligvis ikke tenkt til å la meg dokumentere årets feteste event da liksom, forteller «Emma» over telefon, før au pairen i bakgrunnen krever å få den tilbake.

IkkeNytt har også fått tak i flere av gjestene, og de forteller alle varianter av den samme historien:

Linnéa (14) hevder hun sneik seg til å sende dette bildet under festen, fra toalettet hjemme hos «Emma», for å opprettholde såkalt Snapchat streak med 104 andre venner.

– «Emma» fikk ikke lagt ut bilder selv og ble ganske irritert liksom, sånn serr. Da hadde det blitt veldig kleint om noen av oss andre skulle gjøre det, forteller Linnéa (14), som også innrømmer at hun sneik seg til å ta et bilde fra toalettet.

– Jeg møtte «Emma» på skoletur for tre år siden, og vi har vært Snapchat-bestevenner helt siden det. Det var så sykt nice å se hun igjen, forteller Sandra (13).

Blant folk IkkeNytt møtte på gata i området, var det mange som var skeptiske til om festen i det hele tatt hadde foregått. Flere pekte på at familiens hus var i bemerkelsesverdig god stand og trakk særlig fram mangelen på knuste champagneflasker i hagen.

«Emma» forteller frustrert til IkkeNytt at internettkjæresten hennes, som tidligere gikk i klassen hennes, men har bodd i Australia de siste åtte åra, ikke kunne trøste henne før kvelden etter den veldig traumatiske bursdagsfesten, noe hun igjen mener at skyldes telefonen hennes.

Vi får opplyst at det skal eksistere et uavhengig vitne, Lukas i parallellklassen til «Emma», som tilfeldig seilte forbi på airboard og ikke kan ha unngått å ha sett at det var fest. Dessverre lyktes det ikke IkkeNytt å komme i kontakt med vedkommende, ettersom årgangen deres er 2003, midt i det verste One Tree Hill-hysteriet, og 28 andre gutter på trinnet dermed også heter Lukas. Samtlige passer også klesbeskrivelsen, og det er bare tre av dem som ikke har fått airboard av pappa.

Politibetjent Emiil Christopher Henry Augustus von Tetzchner, som insisterte på at vi skulle bruke dette bildet tatt om bord i yachten hans i sommer. Foto: privat.

Politiet: – Mistenkelig og skandaløst

Talsmann for Politiet Oslo vest, Emiil Christopher Henry Augustus von Tetzchner (37), forteller at saken er under etterforskning:

– Dette er en skandale og høyst utypisk handlingsmønster for den aktuelle gruppen. Jenten opplever dette som dypt traumatisk og vi lover å skjempe for å hjelpe hun med å få oppklart dette. Det er meget viktig for oss at barnene i vårt områd også efter dette føler at de trygt kan arrangere bursdag – om denne bursdagen da har funnet sted. Det vet vi jo ikke på det nuværende tidspunkt, men vi har likevel anbefalt Emma å anmelde.

Men kan du si noe om vitnet, Lukas, og hans relasjon til henne?

– Vi har forsøkt å få tak i vidnet, som visstnok går under kallenavnet «Klamydia-Lukas», men kunne ikke skjøre videre på det sporet fordi det er godt over tyve gutter ved navn Lukas som tidligere har hatt klamydia på trinnet.

Over tjue? Er det ikke bekymringsverdig at en så stor andel av dem har hatt klamydia i så ung alder?

– Jeg ser ikke hvorledes det er relevant for saken, men i de fleste tilfeller har det jo bare vært å be au pairene skjøre sin Tesla, eller Teslen, som vi pleier å si, innom legekontoret på vei hjem når de henter barnene. Ofte skjefter de på de når de finner ut at de har gitt de klamydia fordi det pleier å bli en oppvekker for de.

Talsmann von Tetzchner avslutter samtalen med å vise til at kriminaliteten faller, og hevder stolt at nesten all statistikk peker i samme retning.

All statistikk peker samstemt nedover. Oppløftende, mener politiet.

– Vårt målrettede arbeid har ført alle piler i samme retning, nemlig ned. Tilfeller av ran og vold, oppklaringsprosenten, karaktersnittene, bruken av vanlig tobakk, bruken av objektsformer, antall edru elever på eksamen, andelen jenter som ikke får minst ett kashmirskjerf i julekalenderen, debutalderen for alkohol og seksuelt samkvem, andelen som kaster bort penger på prevensjon for å unngå kjønnssykdommer de uansett kan behandle på Aleris, antallet som ikke er med i Unge Høyre, familier uten au pair … aldri før har vi hatt så entydig og samstemt statistikk!

IkkeNytts nyhetsredaksjon jobber alltid på spreng gjennom natta om nødvendig, men måtte denne gangen til slutt gi opp å få noen av ungdommene i tale, utover korte kommentarer som at hendelsen er skjempeskip eller veldig skip (vi tror ikke det er Titanic de sikter til, men tar et lite forbehold). De fleste var opptatt med å bruke de siste timene av døgnet på å holde såkalte Snapchat-streaks gående, eller prøvde rett og slett febrilsk å få tak i sprittaxien før pappa kom hjem fra NHOs høstfest og så at VISA-kortet var borte.

Familien til «Emma» opplyser fikk tilbud om å komme med en avsluttende kommentar før publisering, men opplyser gjennom familiens advokat at de «ikke taler med folkelig presse»

Kilder[rediger]

  • Vakthavende betjent, Emiil Christopher Henry Augustus von Tetzchner
  • «Emma», gjennom familiens advokat, Hampus Cornelius S. Leipe di Äfvel den yngre
  • IkkeNytts løsarbeider sendebud med fleksibel arbeidskontrakt, Rikke Mæcke Aflekken
  • Linnéa (14) og Sandra (13), hhv. syktfinejentaaah03 og sandraaaaa_pappabetaler2003 på Snapchat
  • Trumf medlemmer, Alibaba, Johannes og Geir.

Tilbake til Ikkenytts forside