Ikkepedia:Kontroverse

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
OBS! Denne siden er kjedelig, men siden kan være viktig for de som vil forstå mer om hvordan vi ser Ikkepedias humor.

Denne artikkelen inngår i Ikkepedias reglement. Hvis du ønsker å bidra til Ikkepedia må du følge disse reglene, men hvis du allikevel ikke ønsker å følge dem, er du fri til å nekte. Det er frivillig tvang. Legg deg i fosterstilling for å foreslå endringer i reglene.


Ikkepedia har ikke alltid gode rykter. Vi er klar over at det er vanskelig å vurdere hva vi tillater eller ikke, fordi humor er et veldig subjektivt begrep. Det finnes folk som liker humoren, det finnes andre som misliker den. Sånn er det bare, vi kan jo ikke garantere at vi byr humor som allesammen liker. På denne siden samler vi argumenter som blir brukt å kritisere Ikkepedia, men forstå at ikke alle av disse er dugende.

Ikkepedia er et norsk-kanadisk[1] initiativ og dette inneholder at prosjektet faller under demokratiske lovverker som innebærer ytringsfrihet. Humor er en del av ytringsfrihet. Men men men men... vi vet at denne loven har begrensninger og at f.eks. sjikane/cybermobbing og hat er ulovlig. Men hallo... cybermobbing og hat er jo ingen humor i det hele tatt?

Å vurdere artikler er vanskelig. Denne jobben er vanskeligere enn å vurdere artikler på Wikipedia, fordi å avgjøre om noe er sant eller ikke er lett, i forhold til humoren som vurderes subjektivt.

Religioner[rediger]

Jøder, kristne, muslimer... for oss spiller det ingen rolle. For oss teller én ting: humoren. Selv om du har en gud som forbyr blasfemi/hvilken som helst latterliggjøring, betyr det ikke at du skal -koste hva det koste vil- bekjempe alt som er "i strid" med din tro. Blasfemi er noe annet en å letterliggjøre troen bare for kødd. Forresten, vi latterliggjør ikke bare din tro, alt blir tatt under humorlupen vår! Og viktig: humoren er ikke ment å skade, å diskriminere, å mobbe, e.l. Vi mener ikke alt som står på nettsida.

En ting: er du sikker på at din gud ikke kan le av Ikkepedia eller om seg selv? Har du egentlig aldri tenkt på muligheten at en troende kunne ha vært forfatteren av artikkelen? Kanskje tar vi feil, og tyder den dårlige sommeren på at guden din er uenig med oss?

Politikk[rediger]

Ikkepedia har (i motsetning til Wikipedia) ingen politisk farge. Det er ikke vits å skylde på Ap, sofademokratene, kommunistpartiet, Tunnel- og Brupartiet, Sv eller FrP, fordi humoren vår "likner veldig sterkt på partiprogrammet til ... <fyll inn politisk parti her>". Vi har våre egne regler og blir i hvert fall ikke styrt av myndighetene. Hovedadministratorene er Ikkepedias ledere, og selv vår engelske søsterside Uncyclopedia har ingenting å røre i gryten vår.

Allikevel hevdes at politikken på Ikkepedia er svært byråkratisk demokratisk. Vi har som prinsipp at alle får lov å ytre sin mening om innhold på nettsiden (naturligvis bare på de bestemte stedene!). Ikkepedia kan alltid kontaktes per e-post ([email protected]). Når det gjelder åpenhet på Ikkepedia, har vi som regel at det er et privilegium for alle å redigere nettsiden. Når privilegiet misbrukes ved å legge inn artikler som vi ikke aksepterer, tas bort privilegiet for en bestemt tid, og ved gjentakelse gjør vi det for en ubestemt tid. Dette synes vi en ærlig avtale.

Kjendiser[rediger]

Ofte har kjendiser ambisiøse planer å bli mer kjent over Norge/Verden og mister de all sans for humor eller kritikk. De har blitt såpass berømte at de ikke engang orker å forstå at det finnes fortsatt en håndfull ikkepedianere som vil parodiere kjendisens imago. Men vil det automatisk si at vi tenker på å ruinere kjendisens karriere? Nei. Igjen: hensikten med Ikkepedia er ikke å være en diskriminerende, mobbende eller hatende nettside. Vi er en leksikonparodi og et leksikon er jo noe som tar alt i betraktning! Også kjendiser.

Dessverre vet vi om trusler som har blitt sendt ut av diverse kjendiser til våre søstersider på andre språk. Den portugisiske Desciclopédia f.eks. har en gang opplevd en ekkel historie om (mindreårige) administratorer i Brasil som ble truet med å fengslet pga "uakseptabelt" innhold. Også den italienske Nonciclopedia ble en gang truet av en italiensk rockestjerne som ikke likte "sin" side.

Vil du saksøke/politianmelde Ikkepedia? Det er opp til deg om du vil skrinlegge et fredelig arbeid som ikke er ment å skade. Vurdér heller å sende oss en e-post.

Misledende[rediger]

«Ikkepedia er ikke Wikipedia...»

- Hovedsiden vår om Ikkepedia

Flere har klaget om faktum at Ikkepedia er "misledende". Etter at de oppdaget at de ble lurt og befant seg på feil nettside, blir de sure og sinte og skriver en e-post plenty av teatralsk dramatikk om at de ikke forstår "hvorfor i alle dager det finnes tullenettsider som Ikkepedia". I tillegg mener de at de ikke forstår vitsen med Ikkepedia, og at nettsida er en "skam" for Internett-Norge.

Mye misunnelighet og masse kritikk, men ofte uten skikkelig begrunnelse. Vi mener at Ikkepedia er nødvendig i et samfunn som stadigvis glider til en overfladisk Facebook/YouTube-mentalitet. Parodihumor, satire og humor generelt er begrep som synes borte hos mange. Nådagens humor er for lite gjennomtenkt og alt for forutsigbar. Ikkepedia byr et alternativt syn på humor.

Alder[rediger]

Det blir ofte klaget på at Ikkepedia er blitt skrevet av tenåringer. Det er ikke helt sant. Flertallet av bidragsyterne på Ikkepedia er over 18. Det er mulig at den øyensynlige åpenheten på vår nettside tiltrekker fjortiser som tror at vi aksepterer sjikanøse redigeringer om klassekameratene deres. Sannheten er at vi har et voksent syn på humoren vår: Humoren skal være sivilisert, ikke barnslig. Dessverre er dette ikke slik i alle de artiklene våre, men vi prøver å holde kvaliteten oppe så godt som mulig.

OBS: Ikkepedia er ingen fornøyelse for barn. Barn forstår som ikke hver type humor. Redigering er anbefalt fra og med 14 år.

Se også[rediger]

Referanser
  1. Også kanadisk, fordi nettsiden Ikkepedia.org er et kanadisk domene og står på en kanadisk server.