Ikkepedia:Svaksynte

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk

Er du svaksynt du da? Neimen, stakkars deg! På Ikkepedia har vi muligheten å vise sider spesielt til deg som ikke kan se så godt.

Det utlegget du (ikke) ser på nå heter Simple (enkel) om du kom hit via valget i venstrekolonnen. Kom du ikke hit via venstrekolonnen, kan du se Simple her. Utseendet kan gjøres permanent om du registrerer en brukerkonto og velger dette utseendet på siden Spesial:Innstillinger. Hvis du bruker Javascript så finner du under arkfanen «Utseende» valget Simple som du merker av og så lagrer du siden, eller hvis du ikke bruker Javascript så leser du nedover siden til du finner valgene for «Utseende», velger Simple og lagrer.

Simple, ikke sant?

For å øke lesbarheten ytterligere kan en også forstørre teksten i enkelte nettlesere, dette er ikke en del av Simple og du må lete frem hvordan dette kan gjøres i de enkelte nettleserene. Som oftest gjøres dette enklest ved å holde tasten [Ctrl] nede, mens du trykker enten [+] eller [-] for henholdsvis større eller mindre tekst.

Større tekst

Flere nettlesere kan skalere opp hele sider eller kun teksten sider slik at den blir lettere å lese.

Firefox

I noen utgaver av nettleseren Firefox finnes det et menyvalg «Vis» og under dette valge «Skriftstørrelse». Velg valget «Større skrift» inntil teksten blir tilstrekkelig stor, slik som mor di skriver til venninene sine. Versjoner på andre språk (nynorsk, samisk...) kan ha annen tekst. Det er også mulig å holde tasten [Ctrl] nede og trykke [+] og [-] til teksten er passe stor. Du kan også holde [Ctrl] og rulle på mushjulet. For mac må du holde inn Eple-knappen samt trykke på plussknappen. Eple-knappen. Dæven...

Internet Explorer

I noen utgaver av Internet Explorer finnes det et menyvalg «Vis porno» (hvis du bruker IE7.0 eller IE8.0 ser du kanskje ikke denne menyen, trykk da [Alt]). Velg deretter «Tekststørrelse», og velg mellom fem valg, der «Mellomstor» er standard. I IE7.0 og IE8.0 kan du også forstørre hele siden til pc'en din kræsjer. Nederst i høyre hjørne kan du regulere dette med en rullgardinmeny der du velger %. Som snarvei kan du bruke [Ctrl] (eller CMD på Macintosh) [+] og [-].

Opera

I noen utgaver av nettleseren Opera finnes det et menyvalg «Vis» og under dette valget «Zoom». Velg en passende faktor. Versjoner på andre språk kan ha annen tekst. Fra og med versjon 9.50 har Opera også et «Zoom»-felt nederst i høyre hjørne i nettleseren.
Det er også mulig å trykke [+] og [-] til siden er passe stor. [Ctrl] [+] øker størrelsen med 100% og [Ctrl] [-] minker størrelsen med 100%. Du kan også holde [Ctrl] og rulle på musjulet.

Safari

Enda en annen nettleser?!?
I noen utgaver av nettleseren Safari finnes det et menyvalg «Vis» og under dette valget «Skriftstørrelse». Velg valget «Større skrift» inntil teksten blir tilstrekkelig stor. Versjoner på andre språk kan ha annen tekst. Det er også mulig å holde kommandotasten (cmd / ⌘ og tidligere eple-tasten) nede og trykke [+] og [-] til teksten er passe stor.

Chrome

Huff...
Google Chrome har flere muligheter for å forstørre og forminske tekst.

  • Hold nede Ctrl-tasten og trykk + eller -.
  • Hold nede Ctrl-tasten og bla med musehjulet.
  • Trykk på knappen merket med et brettet ark, og bla til tekstzoom. Velg større, mindre eller normal.

Spesielle nettlesere

Åååååååååååå... Skjerp deg!!!

Er du i tvil, ta en synsundersøkelse i dag!