Brev til en fyllik

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Gikk John Adams på en snurr?

Brev til en fyllik er et brev som ble skrevet av den amerikanske presidenten John Adams til hans gode venn og kompanjong Thomas Jefferson da Adams ble president i USA, og utnevnte Jefferson til visepresident (1797). Brevet ble skrevet i en periode da Jefferson led av alkoholisme og depresjon, og var ment å skulle oppmuntre Jefferson og gi ham livslysten tilbake. Som kjent vant Jefferson det neste valget i USA, mye takket være dette brevet. Brevet blir ansett som et av de viktigste dokumentene i forbindelse med John Adams. Som vi kan se, blir brevet mer og mer uformelt jo lenger ut i brevet man leser, og dette vitner om at kanskje også John Adams var "på flaska". Her finner du uansett hele brevet gjengitt, fint illustrert av Kristin Larsen.

Boker.jpg Ikkeratur 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Ikkiotek. Besøk Ikkioteket her. Men husk å være stille!
Thomas Jeffersons favorittdrikke.

Hei, Tommen. Jeg hører du har satt deg på flaska de siste dagene. Hva er det denne gangen? Forrige gang var det jo hun der dama vet du... Hehe, hun digge. Jeg har bedt deg opptil flere ganger om å gå til en psykolog. Det er ikke sunt for deg å måtte supe i deg så mye alkohol hver gang det går galt!

Hvor lenge har du vært på flaska nå? Det virker som en evighet siden jeg så deg sist. Min kjære kone, Abigail (hun digge, vet du), hevder hun så deg på Trebeinet i går formiddag. (Den lurvete baren nede i 21st Street; den vi besøkte på utdrikningslaget ditt.) Jeg kan ikke tro at du besøker den baren uten meg! Vi må møtes en dag, ta oss en dram eller to, og gå på fylla sammen!

Hvordan har kona di det, oppi alt dette? Ikke si at det er hun som er skylda i drikkinga di? Har hun truet med skilsmisse nå igjen? Jeg har sagt at du ikke må sitte oppe om natta og skrive uavhengighetserklæringer! Damer liker visst ikke det. De vil sove om natta, ikke bli holdt oppe av oljelamper. De trenger skjønnhetssøvnen vet du. (Og Martha trenger den virkelig, det vet du like godt som meg!) Så husk det til neste gang! Uavhengighetserklæringene skriver du når det er dagslys!

Nei, det er jo sant! Hu er jo dau, kona di. Det kan ikke være det som plager deg da.

Kanskje det er dattera di da. Martha. (Hvorfor i svarte kalte du henne også Martha? Jævlig dårlig fantasi, din gamle gjøk.) Jaja, Martha er vel ute med de der mannfolka fra British Society igjen? Se til å få styr på henne, Thomas. Du vet de folka truer unionen vår. Å Gud, ikke si at hu er gravid med en av dem? Jeg skulle ha visst det.

Nei, det kan ikke være det heller. Sist gang jeg sjekket var Martha jomfru enda. Hva i alle dager kan ha sendt deg ned i alkoholismens grunne avløp på denne måten, Thomas? Del det med meg! Spread the løøøøv, mann! Helvete, denne spriten smakte jævlig godt! Den må vi bestille neste gang vi er på Trebeinet, kompis. Hehe, håper det ikke blir for lenge til...

Men nå kutter jeg av. Jeg gidder ikke å være psykolog per brev. Oppsøk en psykolog, Thomas, hvis du ikke greier å legge flaska fra deg.


Hilsen din meget gode venn, John Adams.

PS! Det er ikke min feil at du drekker nå, er det?