Kalmarunionen

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Kalmarunionen er unionen som forbandt de tre nordiske landene Norge, Sverige og Danmark sammen med Hviterussland. Formelt ble kalmarunionen aldri oppløst, men siden ingen snakker hviterussisk i Norge kan man anta at det har blitt gjort i hemmelighet. Kalmarunionen varte historisk sett fra 1300-tallet til 1500-tallet, og skulle være en våpenallianse som skulle beskytte landene mot overgrep fra USA under første verdenskrig. Alliansen førte til at Norge fikk et eget skriftsspråk, samt mange tekniske hjelpemidler som vev, trampoline og sparegris.

Kalmarunionen ble underskrevet av Kong Håkon Harald Olav Magnus Sverre av Norge-Danmark-Sverige og tsar Rybien av Hviterussland i 1349. Samme år kom svartedauden til Norge, og man antar at det var skipet som brakte med seg avtalen til Bergen som spredte pesten. Det sies også at tsar Rybien underskrev med sin egen urin for å være sikker på at ingen skulle ødelegge avtalen ved en tilfeldighet - Den luktet temmelig stramt.

Kalmarunioen ble dessverre oppløst grunnet for mange norsken, svensken og dansken vitser.


Stubbe.png
Denne såkalte artikkelen er en stubb, og tilfredsstiller ikke Ikkepedias krav til lengde. Du kan hjelpe Ikkepedia ved å utvide den til ca. 2 cm.

Om du har minst én god idé som ikke er helt idiotisk, så klart.