Kiwi (fugl)

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Hagearbeid2.JPG

Informasjon

Denne artikkelen ble forbedret via Ikkepedias hagearbeid mars 2010.
Hvis du vil hjelpe til med å forbedre Ikkepedias artikler, ønskes du velkommen til Ikkepedias Hageforening.


NelsonHahaTransp.gif

Du har kommet til en artikkel som ikke er i bruk. Neida, du har kommet til Kiwi (fugl). Men du leter kanskje etter noe annet som heter Kiwi.

Kiwifulgen - før farging
Kiwi
En stofornøyd kiwi
En stofornøyd kiwi
Vitenskapelig(e)
navn:
Kivus kivis kiwi
Norsk(e) navn: Kiwikiwi
Hører til: Hårete frukter
Antall arter: 2
Habitat: Kiwiskoger
Utbredelse: New Zealand, norske butikker
Delgrupper:
  • Kiwikiwi (kjapt, trygt og billig)
  • Kiwi normalis

Kiwi er en lavprisfugl i halvfuglfamilien. Kiwien er en fredelig fugl som holder til på innlandet. Den er helt grønn fra topp til tå, og den er svært liten og tynn. Derfor er kiwifugler populære blant ansatte på vegetarrestauranter, som morer seg med å male dem hvite og serverere dem levende som tannpirker til intetanende gjester.

Kiwi har også lenge blitt benyttet industrielt. Rå kiwi blir blant annet benyttet i produksjon av skokrem. Kiwi var lenge en truet dyreart, men etter at joggesko og andre typer sko som ikke trenger å pusses ble populære, har kiwibestanden tatt seg opp.

"Unga i nabolaget kledd'n ut!
Kiwien ble brukt i skokremindustrien.
Kiwi, slice.jpg
Litt tomt ansiktsuttrykk kanskje?

Historie[rediger]

Kiwien ble oppdaget i 2006 av arkeologen Jonas Kiwi. Jonas hadde bare tenkt å kose seg med en hotellfrokost da den ene kiwien plutselig vokste ut et hode med nebb og kakket ut det ene øyet hans. Derfor har den fått navnet kiwi. Jonas Kiwi fant også opp frukten kiwi og eier matbutikk kjeden kiwi. Kiwien er den eneste fuglen som tenker som en frukt, og har like mange hjerneceller som en gjennomsnitts banan. Melonen f eks har mange flere hjerneceller enn en kiwi, selv om den ikke kan fly, men bare ruller rundt i ny og ne, særlig i kupert landskap.

Utseende[rediger]

Kiwien har sin mors kropp og sin fars hode, se historie. Bena er kjøpt på avbetaling, og blir på grunn av avdragene stadig kortere. Av denne grunn blir gjerne føttene til kiwien kalt renteføtter. Kiwien er grønn innvendig, og speilrefleks i netthinnen gjør at kiwien rett og slett ikke ser ut i det hele tatt.

New Zealands Nasjonalfugl[rediger]

Kiwi benyttes som nasjonalfugl på New Zealand. Det betyr at hver nasjonaldag heiser newzealendere opp en kiwi i sin flaggstang. Det ser ikke ut som kiwien har tatt skade av dette, snarere ser det ut til at denne ikke-flyvedyktige fuglen setter pris på dette luftige oppholdet.

Hekking[rediger]

Kiwien forplanter seg ved eggerøre. I denne akten rører hannkiwien til hunnens egg. Eggene blander seg med melken og dette krydres og helles tilbake i skallet. Kiwien legger deretter egget et varmt og solfylt sted der eggerøren sakte bakes. Dette utgjør næring for de små kiwiungene. Kiwiungene vokser på trær, og når de er modne faller de ned, og starter straks jakten etter mat. De finner ofte eggene som voksne kiwier har lagt, og i det de starter fråtsingen fanges de av voksne kiwier, som straks adopterer kiwiungene. Kiwi er fruktbar hele året.


Overtro[rediger]

Det er knyttet svært mye overtro til kiwien. For mange kiwier er dette en belastning, og ofte kan man se kiwier som har løsnet knuten, og beveger seg mer fritt. Slik overtro er ofte basert på kiwiens oppførsel i ulike situasjoner. Eksempler på dette er:

«"Når Kiwien flyr er vinden sterk".»

- Maori om kiwi

«"En frossen kiwi bringer ingen varme".»

- Roald Amundsen, da han fant er forkommen kiwi på sydpolen

-"Hvis en kiwi lander i grøtfatet på julaften blir de fleste overrasket".|Ivar Aasen

Kiwi i dag[rediger]

På grunn av kiwiens lavprisprofil, se bilde, er ofte fuglen benyttet som konsulent i matvarebransjen. I motsetning til andre flyvende fugler har ikke kiwien et like svevende forhold til merkantile sannheter. Kiwien er av natur jordnær og nøysom.