Kiwi (fugl)

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk
Hagearbeid2.JPG

Informasjon

Denne artikkelen ble forbedret via Ikkepedias hagearbeid mars 2010.
Hvis du vil hjelpe til med å forbedre Ikkepedias artikler, ønskes du velkommen til Ikkepedias Hageforening.


NelsonHahaTransp.gif

Jada masa, denne artikkelen handler om Kiwi (fugl). Hva? Er det ikke det du leter etter? Så prøv flere alternativer da vel: Kiwi.

Kiwifulgen - før farging
Kiwi
En stofornøyd kiwi
En stofornøyd kiwi
Vitenskapelig(e)
navn:
Kivus kivis kiwi
Norsk(e) navn: Kiwikiwi
Hører til: Hårete frukter
Antall arter: 2
Habitat: Kiwiskoger
Utbredelse: New Zealand, norske butikker
Delgrupper:
  • Kiwikiwi (kjapt, trygt og billig)
  • Kiwi normalis

Kiwi er en lavprisfugl i halvfuglfamilien. Kiwien er en fredelig fugl som holder til på innlandet. Den er helt grønn fra topp til tå, og den er svært liten og tynn. Derfor er kiwifugler populære blant ansatte på vegetarrestauranter, som morer seg med å male dem hvite og serverere dem levende som tannpirker til intetanende gjester.

Kiwi har også lenge blitt benyttet industrielt. Rå kiwi blir blant annet benyttet i produksjon av skokrem. Kiwi var lenge en truet dyreart, men etter at joggesko og andre typer sko som ikke trenger å pusses ble populære, har kiwibestanden tatt seg opp.

"Unga i nabolaget kledd'n ut!
Kiwien ble brukt i skokremindustrien.
Kiwi, slice.jpg
Litt tomt ansiktsuttrykk kanskje?

Historie[rediger]

De første kiwiene (fuglene) så dagens lys etter at en nærsynt emu nærmest hadde forgrepet seg på en kiwi (frukt). Dette førte selvsagt til en befruktning, og da kiwien (fuglen) klekket ut av kiwien (frukten) kom det ut en helt ny skapning. Kiwien (fuglen) har siden utviklet seg til en mye mer mobil skapning enn kiwien (frukten). Kiwien (fuglen) har nå nådd ut over hele New Zealand, og finnes der man finner kiwi (frukten). Det hender at forvirrede kiwier (fugler) fremdeles forgriper seg på kiwier (frukt), hvilket gjør at det stadig utvikles nye arter i New Zealand.

Utseende[rediger]

Kiwien har sin mors kropp og sin fars hode, se historie. Bena er kjøpt på avbetaling, og blir på grunn av avdragene stadig kortere. Av denne grunn blir gjerne føttene til kiwien kalt renteføtter. Kiwien er grønn innvendig, og speilrefleks i netthinnen gjør at kiwien rett og slett ikke ser ut i det hele tatt.

New Zealands Nasjonalfugl[rediger]

Kiwi benyttes som nasjonalfugl på New Zealand. Det betyr at hver nasjonaldag heiser newzealendere opp en kiwi i sin flaggstang. Det ser ikke ut som kiwien har tatt skade av dette, snarere ser det ut til at denne ikke-flyvedyktige fuglen setter pris på dette luftige oppholdet.

Hekking[rediger]

Kiwien forplanter seg ved eggerøre. I denne akten rører hannkiwien til hunnens egg. Eggene blander seg med melken og dette krydres og helles tilbake i skallet. Kiwien legger deretter egget et varmt og solfylt sted der eggerøren sakte bakes. Dette utgjør næring for de små kiwiungene. Kiwiungene vokser på trær, og når de er modne faller de ned, og starter straks jakten etter mat. De finner ofte eggene som voksne kiwier har lagt, og i det de starter fråtsingen fanges de av voksne kiwier, som straks adopterer kiwiungene. Kiwi er fruktbar hele året.


Overtro[rediger]

Det er knyttet svært mye overtro til kiwien. For mange kiwier er dette en belastning, og ofte kan man se kiwier som har løsnet knuten, og beveger seg mer fritt. Slik overtro er ofte basert på kiwiens oppførsel i ulike situasjoner. Eksempler på dette er:

«"Når Kiwien flyr er vinden sterk".»

- Maori om kiwi

«"En frossen kiwi bringer ingen varme".»

- Roald Amundsen, da han fant er forkommen kiwi på sydpolen


Kiwi i dag[rediger]

På grunn av kiwiens lavprisprofil, se bilde, er ofte fuglen benyttet som konsulent i matvarebransjen. I motsetning til andre flyvende fugler har ikke kiwien et like svevende forhold til merkantile sannheter. Kiwien er av natur jordnær og nøysom.