Lemen

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Lemen
En svert farlig skapning hvis du ikke passer godt nok på
En svert farlig skapning hvis du ikke passer godt nok på
Vitenskapelig(e)
navn:
PASSDEGDENGÅRILUFTA
Norsk(e) navn: Lemen
Hører til: Vombat
Antall arter: Ikke så mange nå lenger
Habitat: Rundt om kring
Utbredelse: Som oftest i Nord
Delgrupper: Vombat

Et lemen er en håndgranat forkledt som et søtt lite dyr på fire bein, det er derfor svært eksplosivt. Lemenet bor for det meste i områder med kalde forhold men drar til syden om vinteren.

Lemenet er omtrent på størrelse med en liten postkasse


Opprinnelse[rediger]

Lemenet kommer opprinnelig fra Midt-Østen og bredte seg i løpet av forrige århundre til en rekke nye områder. Etter opprinnelsen dro lemenet nordover pga. de dårlige forholdene i Midt-Østen. I nord gravde de seg ned i bakken og ble der i håp om å ikke bli missbrukt på samme måte som før. Lemen er kjent som de kåteste blant dyra, og formerer seg så raskt at de alltid kommer ut av tellingen. En lemmenhann i fangsnskap klarte på 1940-tallet å befrukte 231 hunner på ett døgn. Som afroditika blir både lemenhaler, oppmalte tørkede dyr og uttrekte tenner benyttet. Tennene er det sterkeste afroditika som er kjent i verden. De mykner i suppe av paddeslim, (lemslim) og har lenge væert kjent fra folkemedisinen som sykt opphissende. I perioden 1920-40 var derfor dette forbudt. Fordi lemen dreper alle konkurrenter på paringsfeltet, svinger bestandene helt til bare en alaglemen er igjen. Deretter øker populasjonene til store høyder til en ny bunn nås. Grunnen til at vi har hatt få lemenår i den siste 20-års perioden, er ulovlig nedslakting og eksport til Midt-Østen. Dette har vært sterkt hemmligholdt inntil helt nylig. Da lemen var vanlig i Midt-Østen, førte utbredt bruk av lemmentannsuppe til sterk økning i befolkningen, noe som la grunnlaget for dagens utvadring.

Lemenets livsstil[rediger]

Lemenet bor ofte i huler med kabel-TV og uten DVD-spiller. Da trenger det ikke å gå så ofte ut for å leie filmer. Et gjennomsnittlig lemen røyker gress rundt 100g per dag, basert på størrelsen er dette mindre enn det en gjennomsnittlig amerikaner spiser daglig. Lemenet besøker sjelden sin slektning vombaten siden de bor så langt fra hverandre og fordi lemenet ikke har nok penger pga. strømregningene og fordi han røker for mye obs. Et lemens liv avsluttes alltid brått siden de går i lufta av den minste lille småting.

Beslektede arter[rediger]

En nært beslektet art er kjellerlemen. Dette er en godt kamuflert og spesielt glatt variant av lemen som det derfor er lett å skli på. Små jenter er spesielt utsatt for å skli på kjellerlemen, gjerne mens noen står utenfor og ser. Kjellerlemmen er dermed også svært beslektet med trappen og taket som også kan ses på som svært grunnleggende elementer for et fullt hus.

Se også[rediger]