Magnus Lagabøtter

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnus Lagabøtter


Kongle av Norge

Lagabotter.jpg
Navn Magnus Lagabøtter
Regjerte 1299 til 1340
Født 6.6.666
Død 13.7.1337
Foreldre Kong Halvtann
Ektefeller(r) {{{Ektefelle}}}
Barn Hårek fra Bøtta, Eirik fra Bøtta, Anne Holt Bøtta


«Jeg har en bøtte!»

- Henrik Ibsen om Magnus Lagabøtter

«Du bist eine Krohnidioten!»

- Adolf Hitler om Magnus Lagabøtter

«Han var en god kongle. Mye bedre enn den uselviske kjempen... HAN VAR IKKE KONGLE!!!»

- Oscar Wilde om Magnus Lagabøtter

Magnus VI Lagabøtter, (f. 6.6.666, d. 13.7.1337) kongle i Norge mellom 1299 og 1340 og bøttemaker var en norsk kongle. Han var kongle i Norge mellom 1299 og 1340. Før han ble kongle drev han Magnus' Konglelige Bøttemakeri, derav tilnavnet Lagabøtter, som han fikk innlemmet i navnet før han ble kongle. Han døde av trippeltsidig lungebetennelse, i en alder av 671 år, etter lang tids sykeleie. Han var kongle i 3 år til han ble en potet.

Fødsel[rediger]

Slik begynner dette kapittelet i Snorre Sprettsons konglesagaer: "Det hadde ikke gått lenge, og kortere enn det, før en ny prins skulle bli født. Det var nok fra før. Denne prinsen, den 10. i rekken, fikk navnet Magnus, naturligvis. Han ble født med snørra i fatle og gråten i hånda, og kong Halvtann tenkte at 'denne gutten vil få en virkelig god snurrebass.' Han kom ut med baken foran, og en så ubegripelig stygg snørronge hadde ingen sett. Det sier det meste...


Liv[rediger]

Han giftet seg i år 1300 med den islandske frillen Veldreid Skrævadottir, som fra før hadde et mislykket ekteskap med Harald Håndjager. Før det var han lykkelig singel, og kunne skryte over 400 NM-gull i råning til hest. Han drev bl.a. et bøttemakeri, femten Europris-butikker og et Haraball-lag. Han etterfulgte alle sine 9 brødre, blant de mest kjente Harald Hårfagre, Erik sleivøks , Olav den Deilige og Einar Tambarsjelve også kalt "Einar Dissemage" på veien til tronen. Av en eller annen merkelig grunn ble Magnus aldri gammel.

Magnus Lagabøtter går til filmen[rediger]

Filmen "Født i en Bøtte" fra 1337 var en stor suksess. Magnus spilte seg selv, og Liv Ullmann spilte Veldreid Skrævadottir. I to og en halv time gikk Liv Ullmann rundt og bar seg, og fødte i bøtter. Det var planlagt en film til, men Veldreid Skrævadottir spolerte innspillingen.

Barn[rediger]

Magnus fikk tre barn med sin kone, Veldreid Skrævadottir fra Island, to gutter og en jente. De het Harald fra Bøtta og Eirik fra Bøtta, og jenta het Anne Holt Bøtta. De ble født i en bøtte alle sammenr, bortsett fa storesøster Anne Holt Bøtta, som holdt bøtta da Hårek og Eirik ble født. Magnus var selvfølgelig han som laget disse bøttene de ble født i, bokstavelig talt. Eirik var den yngste bøttefødte, og Hårek var den eldste bøttefødte. Hårek arvet tronen, men da han ikke giftet seg og heller ikke fikk hatt seg med noen smårips måtte Eirik ta over tronen. Anne Holt Bøtta var eldste, men ble ikke ansett som tronarving pga. at hun var jente og ikke født i en bøtte.

Død[rediger]

Magnus døde av en trippelsidig lungebetennelse han fikk etter et utdrikningslag etter hans 3-mennings grandonkels fetters oldebarns bryllup, nærmere bestemt U, den første i den kjente Dal-slekta.

Se også[rediger]