Meteorolog

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Vilde Teisen, en av lekkerbiskene på tv2

En meteorolog er en person som har som jobb å loggføre og overvåke alle meteorer som kommer i nærheten av, eller som kolliderer med, jorden. Meteorologer er som regel også kvinnelige, og kjent for å være vakre og se på, ihvertfall de du finner på TV2, men eksemplarer av arten har med tiden også forvillet seg til NRK. Meteorologer, når de er på TV, opplyser om hvilke meteorer som er i nærheten av jorden, deres posisjon, hastighet, og forventet kollisjonstidspunkt.

Meteorologiske Fenomener[rediger]

Lavtrykk er en meteor som har lav hastighet, og derfor også lavt trykk (mindre enn 1000 mb). Disse utgjør sjelden noen fare, da deres lave hastighet gjør at de rekker og brenne opp i atmosfæren før de når ned til jorden.

Høytrykk er da en meteor med veldig høy hastighet og høyt trykk. (Hastigheten er proporsjonal med trykket, av Hailey's formel: (H = zT2)) Disse høytrykkene er veldig farlige, men blir som oftest skutt ned av amerikanske raketter før de når jorden. Det var et av disse høytrykkene som var ansvarlige for at dinosaurene ble utryddet.

En front er et annet ord for halen til et lav eller høytrykk. Disse frontene kan være enten varme, kalde, eller okkluderte. En okkludert front oppstår når to lav og/eller høytrykk kolliderer, hvor det ene trykket har en kald front, og det andre en varm front. Et høytrykk med en okkludert front er spesielt farlig, da den okkluderte fronten er den hissigste av alle fronter, fordi den består av både varmt og kaldt, som er to meget kraftige motsetninger. Den interne krangelen mellom varmt og kaldt øker trykket og dermed også hastigheten til høytrykket betraktelig.

Se også[rediger]