Moder Teresa

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Moder Teresa, født 26. august 1910, finnes det ikke mange av. Glem Hitler, glem Stalin og glem Toska! Makan til kranglekjerring tror jeg verden aldri har vært vitne til noen gang, men tross dette var hun i besittelse av noen velformede bryster.

Teresa ble født i Kosovo. Hennes egentlig navn var Gonxhe. Hun hadde respekt for alle mennesker og var en unik person som alle kommer til å huske! Man tenker som oftest at det å bli kalt for 'Moder Teresa' om man heter Teresa, at det er noe negativt. Men det er helt feil. Det å bli kalt Moder Teresa beviser bare at du er en god person, en person som fortjener å leve. Hun viet livet sitt til fattige barn og syke menn og damer.

Hennes tidlige liv[rediger]

Det lille som er kjent om hennes første år kommer fra det hun selv har fortalt, og det er få som klarer å fortelle om sine aller første år. Dette gjelder også henne! Hun er ingen Gud. Derimot fra tiden når konfirmasjonseplene spratt ut, og understellet fikk antydninger til bart har hun fortalt litt om. Hun følte fra tolvårsalderen et kall til å hjelpe kjøpmannen på Vinstra, og bestemte seg for å bli ekstrahjelp på Joker'n. På denne tiden var hun med i en ungdomsgruppe i sitt lokale partytelt. Da hun var 18 år gammel fikk hun tillatelse fra Den hellige stol, noe de over 23 år mente de kunne kalle seg uten at folk reagerte, til å slutte seg til Søstrene av Lorette, en irsk kongregasjon som drev prevensjonsveiledning i Sør-Fron.

Hun valgte denne kongregasjonen fordi deres hovedoppgave var å sørge for utdannelse for piker. Etter noen måneders opplæring med litt diverse aktiviteter ble hun sendt til Otta som "laus." I 1931 viste hun sine første kløfter, og tok navnet Carry Teresa To Bed til ære for Teresa av Avila og Teresa av Lisieux - noen velbrukte eldre damer.


Utdanning[rediger]

Fra 1939 til 1948 underviste hun i geografi og naturfag ved Virgin Mary's High School i Stavanger. I 1944 ble hun rektor ved skolen. Hun fortalte senere at fattigdommen gjorde sterkt inntrykk på henne. I september 1946 var hun inne på å gjøre noe med det, men det ble bare ved tanken. Hun fikk et lite kall til å «tjene Gud blant de fattigste av de fattige», men det ble aldri noe av for Moder Teresa. Nå ligger hun gravlagt en plass i Makedonia uten et fullverdig liv hun kan være noe videre stolt av.

Det kan forresten nevnes at hun fikk et par diplomer og medaljonger. De hun skrøyt mest av var Pave Johannes XXIIIs fredspris, Kennedyprisen, Nehruprisen, Den internasjonale Albert Schweitzer-prisen, Nobels fredspris, Balkanprisen, Haïtis Legion d'Honneur, gitt av Jean-Claude Duvalier, United States Presidental Medal of Freedom, gitt av Ronald Reagan, Congressional Gold Medal, gitt av den amerikanske kongressen og Æresborger i Amerikas forente stater. Men herregud, Norge vant da OL-gull!