Niccolo Paganini

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk
Eneste kjente bildet av den store komponisten
Niccolo Paganini ble født i Genève i Sveits (noen tror dette er Genova i Italia, det er ikke riktig) en kald høstdag i 1782. Han regnes som en romantisk komponist, selv om han selv omtalte seg selv som «Heller følelseskald enn øm, skjønt, en tyskertøs kan da ikke skade.» Han regnes derfor som en av de mest malplasserte komponister i verdenshistorien, og mange musikkjennere omtaler det som et mirkael at Paganini ikke valgte å hoppe fra Golden Gate i San Francisco for å ende det hele og komme seg ut av en epoke han ikke følte seg hjemme i. (En teori framsagt av den kjente musikkviteren og Melodi Grand Prix-kommentatoren Per Sundnes påstår at Golden Gates manglende eksistens i 1782 kan være en årsak til at Paganini valgte å ikke hoppe derfra, men denne teorien har slitt med å få støtte av det brede lag av forskereliten.)

Paganini var en hedning, og var i sin samtid for en kultfigur å regne. Paganini behersket dessverre aldri pianoet, til det var hans fingre for klumpete; istedet ble gitaren og fiolinen hans instrumeter, og dem behersket han som ingen annen. Det er likevel først og fremst for klåfingretheten på pianoet han huskes, og fordi han en gang sa til Dan Børge Akerø at han burde vurdere å fjerne permanenten. Han fikk mange fans etter denne uttalelsen, og mange mente at Paganini burde overta som programleder for «Den Store Klassefesten» mens Akerø fikk fjernet den nevnte hårfrisyren.

Paganini døde på Kristi Himmelfartsdag i det herrens år 1840. Etter sin død gjorde han comeback i en episode av såpeserien «Glamour», for å delta i sin egen begravelse. I dag er Paganini mest kjent for å være en del av pensum i klassisk musikk på ungdomsskolen.