Norrøn litteratur

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Norrøn litteratur er elsket av historikere verden over som liker voldelig og blodig historie som er direkte nedskrevet av vikinger i fylla. Mye av den norrøne litteraturen er basert på muntlige fortellinger fra vikingtiden da man trodde på de fortellingene som var mest absurde. Desto mer realistisk den ble fortalt, desto færre gadd å høre på og ble derfor ikke skrevet ned.

Norrøn litteratur ble skrever i Runer før latinsk tok overhånd, og på grunn av skriftspråk som ingen skjønte bæret av (Latin og Norrønt) ble mye av litteraturen tapt under all plyndringen og drepingen som foregikk.

Noen bevarte skrifter[rediger]

Noe av litteraturen overlevde merkelig nok, og er godt bevart i dag. Eksempler på dette er: "Hunna Gikki Påo Butikkun", "Vorden Drepi Nabon" og "Tor - Gaud Aovr Lin oh Turden".


Hunna Gikki Påo Butikkun[rediger]

Dette skal visstnok være et folkesagn om én enkelt Skjoldmøy som skulle gjøre en handelsavtale med en fiendtlig landsby med 500 innbyggere. Avtalen ble avslått og skjoldmøyen måtte drepe hele landsbyen for å overleve. I denne skriften var det også påpekt hvor farefulle gamle folk og barn kunne være, så de var nødt til å dø hele gjengen. Hun brente ned hele landsbyen, jaktet på stakkarslige folk på flukt og stjal med seg det hun var ute etter og dro hjem.

Vorden Drepi Nabon[rediger]

Historien om utallige tilfeller av nabokrangler i vikingtiden. Skriftet skal ha vært en form for guide til hvordan man kunne starte en slik krangel, vinne over naboen og deretter anskaffe naboens hus som "krigsbytte" uten å bli anklaget eller tiltalt for regelbrudd, mord eller blasfemi. Mange av eksemplene i skriftet blir man anbefalt å drite på naboens mat eller husdyr, tenne på huset deres eller stjele naboens kone for en "intim omgang". Alle utfall ender i blodutskytelse og minst 3 drepte vikinger.

Tor - Gaud Aovr Lin oh Turden[rediger]

er det minst kjente, men mest pålitelige sagnet om tordenguden Tor. I dette skriftet blir Tor ansett som en ekstremt voldelig type som tålte veldig lite hån før helvete brøt løs. På folkemunn ble det ofte sagt at hvis man gikk i mindre grupper utenfor landsbyen sin mens Tor bedrev jævelskap, ville man bli truffet av lynet. Ekstremt mange vikinger ble ansett som "tatt av Tor" under tordenvær, til og med om de var under beleiring og 1 viking gikk til motangrep døde/ble tatt til fange.


Thor.jpg

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Stubbe.png
Denne såkalte artikkelen er en stubb, og tilfredsstiller ikke Ikkepedias krav til lengde. Du kan hjelpe Ikkepedia ved å utvide den til ca. 2 cm.

Om du har minst én god idé som ikke er helt idiotisk, så klart.