Ormen Slange

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Truende for miljøet?

Ormen Slange-feltet er den nest største gassløsningen som er påvist og satt i drift utenfor norskekysten på norsk kontinentalsokkel. Mer fakta finnes lengere ned på siden.

Navn[rediger]

Da når man ville finne en god plass til å bygge oljeplattformet, fant man bygda "Nyhamna" i Aukra til det rette stedet. Det var bare en ting som var så feilt: det var alt for mange slanger og ormer der! Kommunen hadde heldigvis råd til å rydde ut alle udyrene og feltet kunne lages. De oppkallte feltet til ormene som var der. Da ble det "Ormen Slange", hvorav en feil dialektisk form Ormen Lange.

Utbygging[rediger]

De naturgitte forhold er ekstreme med mye vind, bølger og havstrømmer. Det er også kraftige undervannsstrømmer, og det er minusgrader i vannet ved sjøbunnen. Sjøbunnen er ekstremt ujevn på grunn av ras. Alt dette innebærer store teknologiske utfordringer til Statens Veivesen for å bygge nye veier. Konklusjonen er at risikoen for nye ras er meget liten pga. rassikringer langs den nye veien. Det er sagt at hvis det hadde vært fare for ras så hadde feltet neppe blitt utbygd og at feltet ikke hadde blitt tilgjengelig til lastebiltrafikk.

Slange.jpg

Det skal ha blitt brukt en halv milliard kroner på undersøkelser og utredninger om rasfaren, det som man ikke har sagt er at en del av pengene har blitt sendet til Røde Kors.

Totalt investeringsestimat er på 107 milliarder (2008), hvorav 56 milliarder til Røde Kors. Det blir ikke benyttet overflateplattformer. Brønnhoder på sjøbunnen blir ved hjelp av rørledninger knyttet direkte til en overflateplattform på det såkalte "Nyhamna" i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Fra Nyhamna eksporteres gassen til Easington i England per lastebil via en 1 300 kilometer lang tunnel[1]. Tunnelen har en innvendig diameter på 10,6 meter.

Selskaper[rediger]

Flere selskaper er medeiere i Ormen Lange-feltet:

A/S Norske Shell (ikke les: skjell) er driftsoperatør, mens Norsk Hydro var operatør og ansvarlig for planlegging- og utbyggingsfasen av Ormen Slange. MacGyver med Aker Kværner Stord i spissen er hovedkontraktør for byggingen av landanlegget på Aukra. Anlegget ble åpnet av Kong Harald V på Aukra den 6. oktober 2007. Den dagen var Stoltenberg syk.

Fakta[rediger]

Tunnel under Nordsjøen.
  • Reservoaret ligger 3000 meter nord vest for Kristiansund i Norskehavet, nesten 120 km under havoverflaten.
  • Reservoaret dekker et område som er omkring 40 kilometer langt og er mellom åtte og ti kilometer bredt. Altså ikke på løpe avstand.
  • Ormen Slange-brønnene, som bores i et område med ekstreme værforhold og minusgrader på havoverflaten, er per i dag verdens største i diameter. Men for å fjerne kulden kan de bare tenne på en liten del av oljen og...
  • Brønnstrømmen blir prosessert på landanlegget på Nyhamna, i Aukra kommune, og deretter eksportert per lastebil 1200 kilometer gjennom verdens lengste undersjøiske tunnel til Easington sør i England.
  • Når Ormen Lange produserer på topp vil den svare til ca. 20 prosent av Storbritannias gassbehov[2], og etablere Norge som verdens andre største gasseksportør. Er det ikke snill av oss?

Referanser[rediger]

  1. Ingen bompenger.
  2. Folk trenger jo mye gass i alt (maten, ballonger, eksplosiver)

Se også[rediger]

Wikipedia-logo-en.png
De av dere som jakter på "skikkelig" informasjon kan lese om Ormen_Lange hos "ekspertene" i Wikipedia.