Panteisme

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
En tilhenger av panteismen. Til høyre et spøkelse.

Panteisme er en filosofi og religiøs lære som hevder at Gud er Panteautomaten og Panteautomaten er Gud. Den vil dermed også hevde at alt er en enhet, dvs. uendelig, altomfattende samt evigvarende, og på en eller annen måte guddommelig selv om guddommen er immanent. Det motsatte er teisme.

Disiplene har sovet ute siden Håkon Li var sjef.[rediger]

Uteliggerisme er en panteistisk religion, der man lærer at Gud er i hver eneste tomflaske som fins på jorden. Man kan også gjøre tolkninger av panteisme hos narkomane som ikke har samvittighet nok til å rane gamle tanter. Mange panteister er også alkoholikere, siden dette er en fin måte å samle flasker på. Panteisme blir ofte forbundet med både blanke og fargede glassflasker samt plastflasker og bokser.

To panteister i panteismens hellige tempel.

Historikk[rediger]

Begrepet «panteist», som «panteisme» senere ble avledet fra, skal først ha blitt brukt om folk etter at panteautomaten ble oppfunnet. Tidligere da panteautomaten ikke fantes var det også folk som pantet, men da gikk ikke flaskene til automaten, men til en person som var et slags mellomledd mellom mennesker og Gud. Denne tidligere formen vet man desverre svært lite om siden den store vekkelsen fant sted etter at panteautomaten ble oppfunnet og mange mennesker ble frelst.

En uteligger ber til Panteautomaten - muslimene legger seg på kne, panteistene legger seg på sida.

Tre hovedtyper av panteisme[rediger]

Glassisk panteisme er en form for panteisme som likestiller eksistensen av fargede og klare glassflasker,og har en inkluderende holdning mot de andre panteistiske retningene.

Metallisk panteisme er den retningen som favoriserer boksene. Metalliske panteister er svært moderne, de bruker blant annet metalldetektor for å finne boksene som har blitt kastet ut i naturen.

Plastikkisk panteisme er basert på helligheten til de praktiske plastflaskene, dette er en svært populær retning innenfor panteisme siden man her lettest finner flasker. De har i tillegg til 1 kronersflasker også flasker med pant på 2 kroner og femti øre.

En ekstrem-panteist fra Oslo.

Diverse forklaringer på panteisme[rediger]

Et kjennetegn på panteisme er at den hellige Panteautomaten tilbes gjerne daglig. Flasker og bokser samles og ofres til Panteautomaten under seremonier hvor flere panteister samles for å være med på den sosiale siden ved panteismen og for å få pantet det de har samlet. Det drikkes gjerne mest mulig av hva det skulle være så lenge det er pant på flasken/boksen drikken oppbevares i. Panteautomaten gir tilbake en lapp til panteisten hvor tilfredsstillelsen blir uttrykt. Større tilfredsstillelse jo mer som har blitt ofret.