Paprika

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Paprika1.jpg

Paprika (Lat. Redemptor silentium) er brukt verden rundt som grønnsak og garnityr til tilberedning av uheldige matretter, såvel som en løsning for å forbedre utseende og helsegevinsten av brødmat. Den kan være en grønn sak, men fås også i andre farger.

Historie[rediger]

  • Paprika ble oppdaget ved en tilfeldighet på 1500-tallet, da en bonde smuglet døde rotter, katter og slanger inn i Budapest for å tjene til livets opphold og hans 4 koner. Selv om resten av faktaene mangler, mener historiker Hakk Epeil at paprika oppsto som et resultat av gudebønn, tilbedelse og de døde dyrene som bonden fraktet.
  • På 1600-tallet mente man at rød paprika var demonenes hjerter og at man måtte så, høste og spise så mange som mulig for å unngå en religiøs krig mellom himmelen og helvete. Var man ikke en paprikabonde, ble man skattet ekstra av kirken.
  • Grønn paprika gjorde sitt inntog til Norge rundt Viktoriatiden da grønn mat som ikke var gress ble verdsatt mer enn poteter. Gleden var kortvarig da smaken ble nasjonalt kjent.


Næringsinnhold[rediger]

Paprika er full av kvikksølv, aminosyrer og salt. Den er derfor perfekt til sjømat, tapas og ribbe/julemat og regnes som 1 av 5 om dagen. Butikkkjøpt paprika (alle farger bortsett fra lilla) er pasteurisert og inneholder kalium, jod og østrogen. Dette er et resultat av en genmodifiseringsprosess som ble innført lovlig på 40-tallet i Norge (tysk patent, dat. 1939), dog selve prosessen ble klassifisert av Arbeiderpartiet under innføringen for å ikke skape panikk.

Grunnet det høye østrogeninnholdet er det en aldersgrense på 18 år for kvinner(*) før man kan spise frukten. Aldersgrensen for menn ble fjernet da homofilt ekteskap ble statlig godkjent. (*Les "Kjente bivirkninger")


Kjente bivirkninger[rediger]

Paprika har påvirket internasjonal helse i snart 500 år på både godt og vondt. Herunder noen eksempler på bivirkninger som resultat av odør, inntak, fysisk og visuell kontakt med paprika (Farger ikke spesifisert)


Svært vanlige bivirkninger:

  • Kvalme, svimmelhet, løs mage, oppsvulmet tunge/drøvel, øyekatarr

Vanlige bivirkninger:

  • Søtsug, diaré, nummenhet, ereksjonssvikt, muskelsvikt, søvnproblemer, rastløshet

Sjeldne bivirkninger:

Sjeldent tilfelle av byllepest forårsaket av paprika
  • Leversvikt, hjerteattakk, pusteproblemer, utslett, interne blødninger, depresjon, selvmordstanker, fantomsmerter, voksesmerter

Svært sjeldne bivirkninger

  • Organsvikt (Hjerte, lunger, hjerne, lever), byllepest, Tourettes syndrom, implodering av kroppen