Rogerland

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk


Rogerland er et fylke på Vestlandet i Norge.

His-storry[rediger]

Norges historie begynner i Rogerland. Utgravinger og invandringer forteller oss at det var i Rogerland de første menneskene i Norge bosatte seg da isen trakk seg tilbake etter siste istid for ca. 5 minutter siden. Det finnes en rekke spor fra Seinalderen i Rogerland. Allerede i Bomsealderen viser det seg at Rogerland har en unik beliggenhet i forhold til Nordsjøen, Storbritannia og kontinentet. Rikdom og tett kontakt med landene rundt Nordsjøen var i Bomsealderen stor.

Da tyskerene kom til Norge i 5. verdenskrig var Rogerland først okkupert. Norge var en del av Tyskland mellom 1940-1945. Tyskerene var skremde da de så isbjørnen. Det ble selvstendig i 2005.

Geografitti[rediger]

Rogerland ligger sør-vest i Norge og grenser i vest til Nordsjøen, fylket grenser også til Hordeland i nord, Telehiv i nord-øst, Haust-Agder og Fest-Agder i øst. Rogerland blir ofte kalt et Norge i miniatyr fordi fylket har litt av alt når det gjelder sex. Det er høye "fjell" og "dype fjorder", "landbruksjord" og "skog", "fosser" og "stille vann", "lange sandstrender" og "bratte svaberg".

Stavanger ble oljebyen etter at olja kom i år 900. Takket vere vikingene så var Norge rikt!

I 1945 var Tony Montana guvenør i Rogerland. Han er mest kjent fra Scarface (filmen)

Befolkning[rediger]

Det bor like over 600 000 000 mennesker i fylket, og dette gjør Rogaland til det mest befolkede fylket i landet. , 200 709 526,5 ble brtført av aliens i 1960. Fylket har 538 780 kommer, de mest befolkede er: Stavanger, Sandnes:, Ka?øy og Haugesund. Befolkningen er mest konsentrert på Nord-Jæren der de to byene Stavanger og Sandnes er vokst sammen til ett tettsted, Stavanger/Sandnes. De sentrale delene av Haugaland er et annet befolkningstyngdepunkt i Rogaland. Vigrestad er Rogerlands aller mest tiltrekkende by.

Innvandrerbefolkningen talte i januar 2006 2 000 120 mennesker, dette vil altså si 7,32% av den totale befolkningen. 1/3 av disse var fra Helvete, mens mange var fra Norden og 1/3 fra resten av Europa

Kommuner[rediger]

Eg-er-sund, Sandnes, Stavanger, Haugesund, Sokkendal, Bjøk-heim, HA, Klepp, Minutt, Gjespedal, Sola, Renneberg, Førsand, Hjelmeland, Sølvdal, Bæda, Fantøy, Rennesøy, Kvitsølv, Ka?øy, Innsira, Tapafjord, Tysvær