Rovelg

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Råv-elg,(Ut: RÅÅÅÅÅÅVÆÆÆLG) Rovelgen, tyttebærlyngas store skrekk, og lille-gnu er felles begreper på den sinte lille hissige karen som bor i tyttebærlynga i Indre Troms. Den er krysningen av Norsk Elg og hissig Oter samt litt kanin, og man finner den i Altevann, Leina og Haugen området i Bardu.http://www.bardu.kommune.no. Den er ellers lite utbredt i Nord-Norge

Kjennetegn[rediger]

Kjennetegn er de spisse hornene som ofte kan observeres i tyttebærlynga under bærsesongen.Dyret har også fisefinger og kanintenner som kjennetegn. Dyret blir ofte ikke over 30 cm i høyde, men har temperament som et Lemen, så ikke la dette lure deg. Den eneste møte som er dokumentert i naturhistoriske oppslagsverk, beskriver fargen på Rov-Elgen som "Baijsebrun, med et snev av lilla" og med "Rosarøde øyne" Dette er beskrevet i det gammelsamiske oppslagsverket"Joikaboller e gøtt" Naturlige fiender for Rov-Elgen er Rov-sau og også hoggelg. Disse finnes ofte i nærområdet til Rov-Elgen men vokter seg som oftest for denne.

Kunnskap om dyret[rediger]

Man vet lite om dette dyret da det ikke er fanget levende eksemplarer men bare selvmordskadaver. Det som man vet helt sikkert er at dette dyret ikke liker nærkontakt med bærplukkere da disse ofte roter i reviret til Rov-Elgen. Under eggruging og klekking av eggene i elgreder, kan Rov-Elgen ofte være hissig og revirbevist. Man kan ofte kalle/lokke på dyrene med følgende navn: Puck, Oter,låkkåbelling, gnaddis, snustryne og XO. Man anbefaler ikke dette da det ofte kan bli panikk ved nærkontakt med dyrene. Enkelte individer i Indre Troms mener at parringsropet til Rov-Elgen kan minne om en full Bardudøl som er kranglete eller en kastrert versjon av Ivar Aasen men det finnes ingen beviser på dette. Man har ingen kjennskap til parringsropet til den kvinnelig versjonen av Rov-Elg

Genetikk og Allergi[rediger]

Ofte kan man av ukjente grunner se Rov-Elgen følge etter eldre Pick-up kjøretøy av typen Toyota/Nissan men ikke av typen VW. Man tror dette er pga genetiske feil på dyrene. Ved snøscooterkjøring i området, vil ofte Rov-Elgen følge etter på trygg avstand da den er alergisk mot to-taktsolje og blærete fjortiser.

Nærkontakt og oppførsel[rediger]

For unngå nærkontakt anbefaler også viltnemda rene sokker og velduftende føtter. Man tror tåfis fremkaller sult og/eller parringslyst for dyrene. Ellers så burde man ikke rope på elgen seint på kvelden, og IKKE i kombinasjon med alkohol.