Saltstraumen

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Oversiktsbilde over Saltstraumen, tatt fra en av de nyuthuggede skyskraperne i BørvasstindeneP

Saltstraumen (norsk) eller Strymen (saltstraumsk), offisielt Fri- og feskarstedet Strymen, er en bystat i Vest-Salten og var norges første hovedstad. I tillegg til selve byen Saltstraumen omfatter delstaten Bodø, Fauske, Meløy og Saltdal. Saltstraumen er med i underkant av 1000 innbyggere en av de største byene i Nord-Norge, og også den klart mest velstående. Den ligger der hvor fjordene Saltenfjorden og Skjerstadfjorden møtes, 110 km fra Vestfjorden. I Saltstraumen svømmer den største seien i verden.
Fenomenet Saltstraumen[rediger]

Saltstraumen oppfattes som ett av verdens under, men er i teorien bare en malstrøm (verden sterkeste sådan). Saltstraumen er også populær blant tyskerne som hvert år inntar Saltstraumbrua for å filme og ta bilder av fenomenet. Dessverre antar brueksperter at innen 2020 vil turismen ha slitt ned broen så mye at den vil være ubrukelig for ferdsel. Også fiske i Saltstraumen er uhyre populært både blant bodøværinger og turister. Dykkere nyter godt av fiskeriet da de dykker ned, henter opp sluker og selger dem for halv pris i nærliggende områder. Hvert år arrangeres også VM i seifiske, hvor den lokale Torstein har en tendens til å dra i land seiersseien år etter år. Man skal væll også nævne at Saltstraumen er en plass der svensker dominerer turismen, det bør væll fortæll om ka man e slags plass. Italienere og Canadere er de største idiotene som vil rafte i strymen, mens de lokale er flittige til å ofre menneskelivene til turistene i raftebåter med motor uten sikringer. Naturen rundt bærer heldigvis ikke preg av den lokale arroganse, den har merkevarer som 10000 år gamle vikingeplasser.

Kultur[rediger]

Hver sommer arrangeres det trekkspilltreff på hotellet i Saltstraumen, og i gymsalen på skola kan man i desember (mellom sanitetsforeningens julemesse og skolens musikkcafé) oppleve Salsastraumen, Nord-Norges største latinofestival, som har de siste årene blitt gjestet av stjerner som Ricky Martin, Shakira, Jay-Z og Ole Ivars. I tillegg til musikalsk festivas, arrangeres Midnight Sun Race i juni. Dette løpet går ut på å kjøre så fort som mulig over brua med mopeder eller avskiltede biler. Dette foregår om natten, slik at publikum skal få oppleve midnattsolen, og for at deltakerne ikke skal bli ferska av snuten.

Saltstraumen innehar også en rekke museer og gallerier. På det gamle opplevelsessenteret (som ble stengt etter selmassakeren i 1997) kan du hele året se kunstutstillinger av både lokale og internasjonale kunstnere. I tillegg kan du også finne Nord-Norsk Heimbrentsmuseum på Straumøya, som er morsomt og lærerikt både for liten og stor.

I tillegg til alt dette går også verdens største fotball-turnering av stabelen hvert år. Den årlige miniputt-turneringen får både fotball VM og Norway Cup til å virke som løkkecup i forhold.

Saltstraumen er også en av de offisielle søkerne til sommer-OL i 2020.

Næringsliv[rediger]

I tillegg til å livnære seg på turisme, har Saltstraumen en verdensberømt hanskefabrikk, Center Plast, hvor 97% av den strymenianske befolkning arbeider. De resterende 3% jobber på Sambo 16 eller Joker. Tidligere var det en også en pub på stedet, Seien, men den ble stengt av lensmannen på grunn av store problemer med prostitusjon og salg av dop.

Prosjekt «Børvasstindan»[rediger]

I tillegg til å være kjent for sin malstrøm, er Saltstraumen også kjent for fjellkjeden Børvasstindene (eller Børvasstindan på lokalspråket). Det de færreste vet er at Børvasstindene ikke er en fjellkjede, men en enorm steinhaug som oppstod etter en sprengningsulykke i 1963, da riksvei 812 mellom Bodø og Misvær ble forsøkt utbedret. Selv om Børvasstindene kan ansees som et vakkert skue, er dette et trist syn for lokalbefolkningen, som vil ha Saltstraumen tilbake til sin opprinnelse. I november 2005 bestemte lokalutvalget at det i skal hugges ut skyskrapere av Børvasstindene, og arbeidet startet i desember samme år. Dette for å løse problemene Saltstraumen lenge har hatt med et veldig stramt boligmarked, og for å romme OL-deltakere i 2020. Steinrestene fra denne uthuggingen skal brukes til den nye brua som skal bygges samme år. 2020 vil bli et stort år for byen Saltstraumen.

Strymen2.jpg

I bakgrunnen av bildet kan man se Børvasstindene før uthuggingen. I front kan man se den snart utslitte Saltstraumbrua.