Schrödingers katt

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Schrödingers katt er et prosjekt i regi av dyrebeskyttelsen der man putter en katt inni en boks med en sennepsflaske og en dyremishandler (i dette eksempelet en herremann ved navn Schrödinger). Dyremishandleren vil sprute sennep oppi kattas rektum ved et helt tilfeldig tidspunkt. Tanken eksperimentet presenterer er en katt som kan være utsatt for dyremishandling eller ikke helt avhengig av tilfeldigheter i dyreplagerens dystre og vonde barndom.

Kvantemekanikk sier at etter en stund kan katten regnes som både utsatt for dyremishandling og ikke. Dermed vil dyrebeskyttelsen kunne velge å anmelde dyremishandleren for dyreplageri alt etter humøret selv om man se gjennom boksen at katten ikke har sennep oppi rompa.

Hensikten med dette prosjektet er at dyrebeskyttelsen skal kunne omplassere katter som Schrödingers katt selv om herremenn som Schrödinger ikke er blitt observert i å ha mishandlet dyr.


Kontrovers[rediger]

Dette prosjektet er omstridt og mange mener at å plassere Schrödinger inni en boks sammen med en flaske sennep vil kunne anses som et utilbørlig press mot herr Schrödinger til å mishandle katter og dermed er det dyrebeskyttelsen som er mishandleren. Andre har den oppfattelsen av at katten selv er skyld i å få sennep i rompa ved å gå utfordrende kledd.