Sjokolade

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk

«Koztligste …»

- Gollum om sjokolade


Sjokolade er det mest kjente brune bortsett fra avføring. Sjokoladen kan regnes som særdeles giftig i større mengder. Denne typen mat kommer gjerne fra brune kuer, og vil derfor bli akseptert. Kan brukes av alle aldersgrupper, og finnes i utallige former. Det vanedannende stoffet selges og spises i dag over hele verden. Sjokolade vokser på sjokoladetrær, det er også veldig sunt for helsa. Det er kjent at bolere bruker sjokolade som energi til treningen sin, dei spiser 2-3 plater sjokolade før dei trener

Historie[rediger]

Sjokolade.

Inka- og Maya-indianerne var de første til å dyrke sjokoladetrærne. I disse tider er sjokolade mer verdifullt enn gull, og sjokolade ble brukt som betalingsmiddel de aller fleste steder. Sjokoladen ble sett på som en gave fra guden Sjokolalcoatlax. Indianerne hadde en rekke guder, men de viktigste var guden for Freia; Freialaxus, guden for sjokolade; Willy Wonka og guden for smeltet smør; Quetzalcoatlax. Det ble bygd store templer til sjokoladegudens ære, og hvert år ble det ofret mennesker til ham. Da spanjolene kom til Amerika, slaktet de ned og massakrerte indianerne med sine nye, mer effektive våpen, og tok lederen deres til fange. Indianernes leder ga dem et tilbud om at de skulle få nok sjokolade til å fylle hele fangehullet han satt i, hvis de slapp ham fri. Francisco Pizzaroisjokoladenmin!?, spanjolenes leder, gikk med på det.

Sjokolade.

Det ble samlet inn sjokolade fra hele riket, og de spanske spionene fant etter hvert ut oppskriften om hvordan sjokoladetrærne skulle stelles for å få sjokolade. Da fangehullet var fylt med sjokolade, brøt de avtalen, drepte indianeren, og fortsatte massakren. Men sjokoladen hadde satt dype spor i spanjolene. De brakte den med seg hjem til Spania, og derfra spredde den seg over hele Europa. Sjokoladen ble etter hvert kjent over hele verden, og det ble opprettet sjokoaldefarmer, der sjokoladetrærne ble dyrket. Siden sjokoladetrærne foretrekker varme omgivelser, ligger 90 % av disse farmene i Afrika og Sør-Amerika.

Sjokolade i verden i dag[rediger]

I dag er sjokolade kjent over hele verden. Siden sjokolade kan tilbredes på utallige måter, finnes det et utall forskjellige typer. Nesten hvert land i verden i dag har minst en sjokoladefabrikk, der sjokoladen foredles (det vil si å bli enda bedre enn den allerede er), og sendes ut til butikkene i landet. Derfor er sjokoladen forskjellig fra land til land. Smaken varierer, og det gjør innpakningen også. Ryktet skal ha det til at kakaobønnen er historie i september 2020. Freia benekter sånne påstander månentlig. Freias påstander er sant, da de bruker i gjennomsnittet 15% kakaopulver i sine sjokolader.

Sjokolade.

Kina[rediger]

I Kina er sjokolade forbudt. Mao så på sjokoladen som et kapitalistisk forsøk på å få kineserne avhengig av sjokolade, for å lettere kunne innta landet deres, og la ned et forbud mot sjokolade i hele Kina. Sjokolade blir smuglet inn i Kina over grensene, og det har blitt et såpass stort problem at det finnes spesialenheter for sjokolade. De har spesialtrente sjokoladehunder, som snuser den opp. Alle som blir funnet skyldig i å smugle, selge eller spise sjokolade i Kina, risikerer dødsstraff.

Sjokolade.

Belgia[rediger]

I Belgia finnes det ingen sjokoladefabrikker. All sjokolade lages for hånd. Sjokolademakeryrket er det høyest verdsatte yrket i hele Belgia, og utdannelsen tar nærmere 20 år. Belgisk sjokolade er den dyreste sjokoladen i verden, og du skal tjene ganske så godt med penger for å kunne nyte litt belgisk sjokolade. Vanlige belgiere, som ikke har råd til den fantastiske sjokoladen i hjemlandet sitt, må dra til nabolandene for å få kjøpt sjokolade i det hele tatt. Det arbeides for øyeblikket mot en lov som kan gjøre det mulig å importere utenlandsk sjokolade til Belgia. Sjokolademakerne kjemper innbitt mot denne loven, av frykt for at den skal utvanne den belgiske sjokoladebransjen, og kjøre den belgiske sjokoladens rykte rett i grøfta. Den sjokoladen du kjøper herfra er sannsynligvis fra Antwerpen. Alt annet ender opp på Nille.

Sjokolade til investering[rediger]

Neida, bare gløm det. Ryktet om kakaoens opphør er bare bogus. Skulle prisen øke med 5 prosent på en aften, er det fordi at kakaoens pris noteres i britiske Pund. Ellers har Freia en par tusen tonn på lager de ikke bruker. De har planen klar for å doble melkeinnholdet i sjokoladen. Dette vet man ikke ved London-børsen. Før de vet noe, kjøp heller aksjer i våpen, tobakk, fast food, eller i Daily Mail.

Sjokolade.

Norge[rediger]

Norge er det landet i dag som spiser mest sjokolade per person. Anonyme Sjokoholikeres Norske Avdeling (ASNA) består av nærmere 15 % av alle norske statsborgere. Norsk sjokolade blir produsert av Freia Sjokoladefabrikk. Denne sjokoladen har status som et nasjonalsymbol i Norge. Et nasjonalsymbol som selges i hver ensete butikk i hele landet, uansett hvor liten og ubetydelig butikken er. I tillegg til norsk sjokolade, importerer Norge tonnevis med sjokolade hver eneste måned, fra sjokoladefabrikker i Tyskland. Når nordmenn er i utlandet, prøver de ut landets sjokolade, men begynner som regel å lengte etter sin egen norske etter omtrent tre dager. Nordmenn som bor i utlandet hamstrer sjokolade hver gang de er i hjemlandet. Freia Sjokoladefabrikk har blitt angrepet en rekke ganger, da utenlandske terrorister tror at hvis de kontrollerer fabrikken vil de kontrollere det norske folk. (Så også terrorister kommer opp med gode planer en gang i blant.) En kjent konspirasjonsteori var at sjokoladene faktisk var et lite stykke av Norge, og at sjokoladen egentlig ble funnet i hemmeligholdte gruver. Dette er senere blitt avslørt som et rykte spredd av Freias motstandere. Flere nordmenn sluttet å spise sjokolade av frykt for at de skulle spise landet bit for bit og måtte flytte til Sverige.

Sjokolade i kulturen[rediger]

Alt kan lages i sjokolade. Som Titanic.
Sjokolade.

Sjokolade har i dag posisjonen som det høyest verdsatte rusmiddelet, og den høyest verdsatte smaken i verden. Sjokolade forbindes med romantikk i store deler av verden. I så stor grad at det i svært mange land selges det kun sjokolade på valentinsdagen, og ingenting annet. Sjokolade blir også sett på som et afrodisiakum, (men ikke så kraftig som østers og japansk risvin). Det er kun smeltet sjokolade som skal ha denne virkningen, og virkningen kan bli ytterligere forsterket ved at folk smører den utover de nakne kroppene sine og slikker den av hverandre. I nordlige land som Norge er sjokolade ofte et turfenomen (tur er et norsk fenomen, der nordmenn går ut, går rundt uten noe spesielt mål, spiser sjokolade og kommer tilbake). Dette er det ikke mange andre enn nordmenn som forstår, men når vi nordmenn er ute på tur er det ekstra stas å ha med en liten godbit vi kan knaske på underveis på turen. Det kan ofte bli brukt som "lokkemat" for barna, hvis disse er vrange og ikke vil være med på tur, for barn elsker sjokolade og dersom de får sjokolade som premie, finnes det ingen tvil om de blir med på tur.

Sjokoladerelaterte filmer:[rediger]

  • Chocolat – Fransk/amerikansk romantisk film med Johnny Depp i hovedrollen.
  • Charlie og Sjokoladefabrikken – Amerikansk eventyrfilm med Johnny Depp i hovedrollen.
  • Chocolate Lessons – Britisk romantisk film med Johnny Depp i hoverollen.
  • The Chocolate King – Canadisk drama med Johnny Depp i hovedrollen.
  • The Chocolatemakers of Caribbean - Amerikansk thriller med Jonny Depp i hovedrollen.
  • Pasión Chocolate – Spansk pornofilm med Johnny Depp i hovedrollen … ser noen et mønster her?
Sjokolade.

Tilberedning[rediger]

Sjokolade i råform.

I råform er sjokoladen i blokker. Når den varmes opp nok, smelter den. Når den er smeltet, kan den blandes med alle mulige andre ingredienser, og nye sjokoladeprodukter blir skapt. Noen av de vanligste er sjokoladeis, sjokoladekake, sjokoladekjeks, sjokoladehjerter, sjokolademelk, melkesjokolade, kokesjokolade, varm sjokolade, kald sjokolade, hvit sjokolade, mørk sjokolade, nøttesjokolade, mandelsjokolade, kjekssjokolade, julesjokolade, nyttårsjokolade, midtvintersjokolade, fastelavenssjokolade, påskesjokolade, pinsesjokolade, midtsommersjokolade, sankthanssjokolade, valborgssjokolade, olsoksjokolade, halloweensjokolade, himmelfartsjokolade, sjokoladeegg, sjokoladeharer, sjokoladestrø, sjokoladedeig, sjokoladeepler, sjokolademilkshake, sjokoladepudding, sjokolademousse, sjokoladekuler, sjokoladekrem, sjokoladepulver, sjokoladesaus, sjokoladebiter, sjokolade på pinne, sjokoladedipp, sjokoladepålegg, sjokoladesnurrer, sjokoladekringler, sjokoladebrød, sjokoladeplater, sjokoladeboller og kakao. Alt mulig kan blandes med sjokolade, så alle mulige sjokoladesmaker finnes.

Sjokoladen kan dessuten formes. I Belgia, Norge og Japan er det hvert år festivaler der det lages alt mulig av sjokolade. Gjenstandene varer dessverre ikke så lenge, da de har en tendens til å bli spist etter hvert. Festivalene har derfor toppsikkerhet helt til de slutter. Når de slutter, fjernes sikkerheten, og gjester kan betale for å gå amok blant all sjokoladen. Den vanligste formen på sjokolade er plater. Platene er delt i firkantede ruter, som enkelt kan brekkes opp. En teori sier det er fordi den er enklest å dele med andre på denne måten. Motstandere av denne teorien sier at de færreste vil dele sjokoladen sin med noen, når de først har fått tak i den. Og de har jo et poeng.

Sjokolade.

Bruksområder[rediger]

Sjokolade.

Sjokoladens største bruksområde i dag er som rusmiddel. Rusmiddelet inntas som mat, gjennom munnen. Rusmiddelet selges i alle matvarebutikker, og blir ofte plassert på vei mot kassen, gjerne i barns øyehøyde. Barn har lettere for å utvikle avhengighet av sjokolade en voksne mennesker, og dette vet sjokoladebransjene. Hvis de får dem avhengig tidlig, vil de kjøpe mer som voksne.

I de senere årene har forskere funnet ut at stoffet ikke bare kan inntas gjennom munnen, men det kan også opptas gjennom huden, hvis sjokoladen er smeltet. Denne oppdagelsen fikk sjokoladefirmaer folk over hele kloden til å finne nye muligheter til å få sjokolade i kroppen. De to vanligste formene nå, er bad og massasje. Massasjen er den enkleste måten å få sjokoladen i kroppen på via huden; smeltet sjokolade masseres inn. Massasje krever mindre sjokolade enn sjokoladebad, siden et helt badekar må fylles opp med smeltet sjokolade for at en person kan få tatt et bad.

Mange spasentre verden over tilbyr sjokolademassasje, men det er kun de virkelig rike som kan ta seg råd til et sjokoladebad. Sjokoladebad er likevel blitt en tradisjon i Japan på valentinsdagen. Den 14.februar oversvømmes de stedene som tilbyr det av sjokoladehungrige japanere. I flere japanske storbyer leies svømmebasseng og fylles med sjokolade denne dagen. Det er heller ikke nødvendig å vaske bassenget etterpå, siden japanerne slikker bassenget rent for sjokolade i løpet av dagen. De siste badende kan dessverre ikke svømme, bare vasse, siden de før dem har satt til livs så mye av sjokoladen.

Sjokoladebad i Japan.
Sjokolade.

Bivirkninger[rediger]

Sjokoladesmaken stimulerer belønningssenteret i hjernen, og får deg til å føle deg usedvanlig glad og lykkelig. Effekten settes i gang omtrent 10 sekunder etter at sjokoladen har havnet i munnen, og varer ut tiden den spises, og opptil et kvarter etterpå. Men sjokoladen er sterkt vanedannende, og får brukeren til å spise mer og mer av den. Ved for stort inntak av sjokolade, vil en person etter hvert bli nesten permanent glad, symptomene er ofte permanente smil, og fnising som etter hvert går over i latter, ikke ulikt personer som er utsatt for lattergass i mindre mengder. For store inntak av sjokolade er heldigvis ikke dødelig, men personen kan bli ufattelig irriterende å være i rom sammen med. For mye sjokolade kan også få folk til å miste en god del av sine sosiale sperrer, i likhet med alkohol. Men sjokolade gir deg aldri en dundrende hodepine eller uttørket munn dagen derpå. Angeren, derimot, er den samme.

Sjokoholisme[rediger]

Sjokoladekake.
'Pieta' i sjokolade.

Selvsagt er det alltid noen problemer. Det er det jo alltid. Enkelte blir så avhengig av sjokolade at de lar det helt styre livet deres. Hvert eneste år blir flere avhengig av sjokolade i kritisk grad. De må stadig ha mer, og i stadig større mengder. Enkelte lar sjokoladen styre livet deres i slik grad at de blir helt ødelagte.


«Alt jeg tenker på, er å få neste bit. Det er det alle pengene mine går til. Da lønna ikke var nok, begynte jeg å selge unna ting hjemme. Jeg kjørte jobben min i grøfta, ekteskapet gikk i stykker, og til slutt mistet jeg huset. Alt for å få mer sjokolade.»

- sjokoholiker om avhengigheten


Sjokoholikeres liv sirkler rundt å få sjokolade. Når de får den, blir de så lykkelige at de nesten ikke er til å være i hus med, men når de ikke gjør det, føler de at livet deres er som et rent helvete. Etter år på kjøret kan en hardbarket sjokoholiker ikke fungere uten å få sin dagelige dose sjokolade. Siden store inntak med sjokolade kan også få en person til å legge på seg, er det mange sjokoholikere som sliter med overvekt kombinert med avhengigheten. Andre igjen jobber så desperat for å få dosene sine, at de er helt utmagret, og glemmer å spise ordentlig mat. Alle kan bli sjokoholikere, men kvinner er i overvekt. 60 % av alle sjokoholikere er kvinner, de yngste er bare 12 år. Men fordi sjokoholikere ikke kan dø av overdoser, som narkomane og alkoholikere, fokuserer politikerne først og fremst på dem, selv om sjokoholikerne trenger minst like mye hjelp til å komme seg ut av avhengigheten.

Sjokoladeegg.
Sjokoladeslott.

Anonyme Sjokoholikere[rediger]

I 1970-årene steg antallet sjokoholikere drastisk, og i Belgia samlet en gruppe av dem seg som ”Anonyme Sjokoholikere”. Det er nå en verdensomspennende gruppe, med avdelinger i alle land unntatt Kina. Medlemmene er anonyme kvinner og menn med problemer i forhold til sin sjokoholisme, og finner støtte i hverandre. De møtes i grupper, der de forteller om sine erfaringer. De eneste forutsetningene for å bli medlem av ”Anonyme Sjokoholikere” er å være sjokoholiker (selvsagt), ønske om å være anonym (selvsagt) og et ønske om å bli kvitt problemet med avhengigheten sin. Ved møtene bruker alle medlemmene fornavn, og nevner aldri etternavnet sitt. Om du har et svært sjeldent fornavn og et desto vanligere etternavn, står du fritt til å bruke det isteden, hvis det gjør at det blir vanskeligere for de andre medlemmene å vite identiteten din. De fleste medlemmene sliter med overvekt, siden de ennå ikke er på det stadiet at de henger på gata og tigger etter penger til sjokolade.

Se også[rediger]


Universets ti mest morsomme gjenstander

Spam · Ikkepedia · Sjokolade · Øl · LOL eller ROFL · Kildekode-kopiering · Datamaskin · Playstation · Spillkonsoller · Forsøkskanin som du kan gjøre kule ting med
Listen er utarbeidet i samarbeid med Satan