Skalldyr

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Skalldyr

Skalldyr, fellesbetegnelse på dyr med skall.

Ordnen er ganske godt avgrenset mot tilstøtende ordner, slik som skallfrukt. Eneste tvilstilfellet er egg. Egg har skall, men er definitivt ikke frukt, mest i slekt med dyr. I denne artiklen vil egg bli behandlet som en del av dyreriket, og vil derfor betegnes som skalldyr.


Skalldyr på land[rediger]

Av de mest kjente skalldyrene kan vi i tillegg til egg trekke frem er skilpadden, sneglen ( ikke nakensneglen ) og østers.

Egget er uten sidestykke det mest populære skalldyret i Norge, særlig i påsken. Noen år er det faktisk så stor pågang på egg at man står i fare for å måtte innføre rasjonering og strenge sikerhetstiltak i dagligvareforretninger. Heldigvis har vi dyktige eggledere her i landet som alltid finner en eggløsning.

Skilpadden kan benyttes både til kjæledyr og kjeledyr ( suppe ), og er således etter egget det mest populære skalldyret. Den eneste utfordringen er at det tar usedvanlig lang tid å koke suppe av skilpadde.

Sneglen er et relativt populært skalldyr. Dens nakne fetter, iberiasneglen, er i alle fall ikke populær i det hele tatt. Franskmennene har ofte skalldyrfest basert på snegle. Dette kan også føre til senne netter.

Skalldyr er veldig bra å ha under leppa. Det gjør at du får en stor å fin leppe

Skalldyr i havet[rediger]

Også i havet er det en mengde skalldyr. Her eer det først og fremst krabbe, hummer, kreps og reker som dominerer.


Skalldyr i kulturen[rediger]

Skalldyraften er ofte en kulturbegivenhet. De mest kjente skalldyraftner foregår ved at man reker rundt og krabber hjem. De fleste husker ikke hva som skjer på disse festlighetene, men alle er enige om at det er en fin tradisjon, og veldig moro.