Skibladner

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk
Hard konkurranse på Mjøsa

DS «Skibladner» er Norges eneste juldamper, men kan også brukes ved påske og pinse. Feilaktig blir båten ofte kalt hjuldamper.

Fet tekst


Og dette er vrøvl fra ende til annen[rediger]

Rutetabell over båtens avganger.

Melkeruten på Mjøsa mellom Hamar,Gjøvik og Bitte Lille Hamar. Trafikkerer daglig, helst mellom klokken syv om kvelden i julen.

Båten er så presis at man kan stille spørsmål om man virkelig trenger klokke i det hele tatt når den ankommer. Frakter kveg, hornmusikanter, oboister, slåttekarer, juletre og traktorer langs Mjøsa på en hektisk dag, utenom hverdager, og i tidsrommet Lør - Søn. (Se rutetabell) Det hender den tar en rask svipptur til Minnesund utenom helg, helst på hverdager og mellom klokken syv om kvelden i julen.

Skibladner.jpg

Historie[rediger]

Båten ble bygd i en bygd som kalles Bygdin i Glommedalslågen i 1856. Hvordan den ble fraktet til Mjøsa er fortsatt et mysterium.

Båten[rediger]

Reketråleren er bygd over en kjøl, som er ganske rett og fin. Videre så er det et dekk, og et dekk og atter et dekk, i tillegg til akterdekket og piggdekket.

Under alle disse dekkene er det en sigarfyrt maskin som går på damp. Maskinen driver to svære visper plassert på hver side av lastebåten, på begge sider, en på hver side. Ringnotsnurperen har to sider, innsiden og utsiden. Vispene er naturligvis plassert på utsiden. På en heldig dag kan kanoen gjøre en fart på 22 knop, men på grunn av strikse myndigheter er vispene turtall sperret til en maksfart på 14 knop.

Fordekket[rediger]

Som nevnt tidligere, fordekket er ikke et tema.

Skibladners venner[rediger]

De som har reist med Skibladner, glemmer turen aldri. Hvis man er heldig hender det at man får en uforglemmelig tur med denne flotte sjarken, men da må man som sagt være svært heldig.

"Skibladners venner" er en forening med entusiastiske venner som har ett mål for øye: å sørge for at ”Den Hvite Hegre” kan seile på Mjøsa i mange år framover, inklusive skuddår og andre uår. Disse vennene kan benytte fordekket under seilasen. De som er uvenner må sitte på piggdekket.