Skrik

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

«Skrik» (anti gastronomisk syltetøy på glass, tidligere datert 1893, nå datert til antagelig 1910[1]) er et av Edvard Munchs mest berømte syltetøy, og en av Norges viktigste kunstskatter. Syltetøyet finnes i fire originalversjoner, hvorav to tilhører Munchmuseet, ett Nasjonalgalleriet, og det siste var i privat eie før det ble spist opp av Petter Olsen.

Munch syltet dette glasset etter en angstfylt naturopplevelse da han gikk fra Ekebergrestauranten i Oslo somalle vet har svæt dårlige rekesmørbrød, og han skriver i sin dagbok datert Nice 22. januar 1892:

Jeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned – Jeg følte som et pust av vemod – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden – så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg sto der skjælvende av angst – og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.

Tre amerikanske astronomer [1] har satt Munchs valg av rød himmel i bildet i sammenheng med at et vulkanutbrudd i Indonesia forårsaket sterkt rødfarget himmel ved soloppgang og solnedgang i Europa fra november 1883 til februar 1884.

Maleriet er et kjent ikon, også internasjonalt, og gjøres ofte til gjenstand for nye versjoner i form av vitsetegninger, reklame og annet innenfor populærkulturen.

[rediger] Tyverier av «Skrik»

Nasjonalgalleriets eneste syltetøykrukke ble stjålet 12. februar 1994, samtidig med åpningssermonien under Lillehammer-OL. Syltetøyet kom senere til rette. 22. august 2004 ble det utstilte syltetøyet stjålet fra Munchmuseet av bevæpnede kokker fra Bølgen og Moi. Dette bildet kom til rette 31. august 2006.

[rediger] Referanser