Smatting

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

«Hvis du smatter i vasken får du svar»

- Forsker

«Så smatt på at det er sant!»

- Åse til Peer Gynt

«Å smatte eller ikke smatte. Det er spørsmålet.»

- Hamlet mens han vurderer smatting som et alternativ under en kjedelig slottsmiddag

«Hvis du smatter i stampen vinner du kampen.»

- Fotballtrener Mons Ivar Mjelde

«Du må ikke tåle så inderlig vel den smatting som ikke rammer deg selv»

- Arnulf Øverland

«Det bor en smatter i oss alle.»

- Psykolog

«Smatt aldri i motvind.»

- Finansmegler

«A smatt once a day, keeps the doctor away.»

- Engelsk ordtak


Generelt om smatting[rediger]

Uansett hvor du måtte befinne deg, vil du kunne oppleve den nå svært utbredte aktiviteten smatting. Smatting er i utgangspunktet til for å irritere andre, eller for å få frem at man ikke eier medfølelse. (Dette gjelder lærere, sjefer eller andre som du til daglig må leke at du ser opp til, fordi jobbtittelen deres indirekte forteller deg at det er det du bør gjøre.) Smatting er altså på ingen måte noe man utfører for å vise sin kjærlighet til andre.

Det viser seg at en typisk smatter er en type autoritet som er seg så bevisst sin egen posisjon at han ubevisst pådriver sin væremåte på tross av sine omgivelsers oppmerksomhet.

En oppsiktsvekkende teori går ut på at smattere har hatt tidligere udekkede behov som:

  • Mangel på brystmelk i tidlig barndom
  • Fratatt pipe eller sigarett i pubertetsalder
  • Ikke aksept fra motsatt kjønn

Smatting har også en nær sammenheng med en ny type definert seksuell legning som kalles smattofili. Dette kjennetegnes ved at det etableres grupper av likesinnede som har til felles at de alle er smattere. Dette gir dem en felles tilfredsstillelse som kan karakteriseres som en orgie-lignende tilstand. Det mest oppsiktsvekkende her er at kjønnet ikke er avgjørende, kun adferden.

Eksempel på smatting i sportsklubben Brann, med påfølgende spytteffekt, som følge av for mye kraft i selve smattingen.

Smatting i praksis[rediger]

Smatting er en kjent sak i idrettsmiljøer verden over. Det er bevist at om man jogger i raskt tempo, og smatter samtidig, vil man kunne forbrenne dobbelt så mye som man normalt ville gjort. Det var smatting som gjorde at Brann vant serien i 2007. Dessverre har smatting vært svært nedprioritert i fotballklubben i år, noe som dermed har ført til mange tap, og lite fremgang. Smatting er altså viktigere enn man tror, selv om det, som tidligere nevnt, er noe man vanligvis utfører for å plage andre. Kremting og hosting går også under denne kategorien.

Smattere fødes bare på fredag den 13. I 50-årene var det en vanlig prosedyre å binde smattere fast til et tre ute i skogen, så snart fødselen var et faktum. Men til mange anti-smatteres fortvilelse tok dette slutt etter at den nye smatteloven kom i 1959.

Smatting som friidrettsgren[rediger]

Det er lenge blitt diskutert om man skal kunne tillate smatting som en egen friidrettsgren, men dette er foreløpig kun forblitt som et forslag, og ikke noe mer, da ingen vil innrømme at de faktisk bedriver smatting. Smatting er per i dag en sport man utfører anonymt.


Viktig å beskytte seg[rediger]

Det er viktig å ha beskyttelse når man ferdes i skog og mark. Dyr kan ofte smatte ufrivillig, og påføre menneskene store hørselskader og i verste fall død. Det er derfor lurt å bruke optimal beskyttelse i form av hørselvern når man er utendørs. Da kan man også samtidig unngå hoste- og kremteinfeksjoner fra andre turgåere.

Hørselvern er viktig for å unngå å bli eksponert for høye og ukontrollerte smattelyder.

Se også[rediger]