Sovepose

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Spynorsk: Sjusåvvarpåssa

En sovepose er ganske enkelt en kjempelarve, som er drept og flådd. Larvas hud lager vi en pose av, mens det som var inni går med til mat for bikkja ut uka. Kjempelarva (latin - larvus ekstremus soveposeus) kan bli opptil 450 kg tung, og finnes i mer eller mindre alle farger. Fra svart til selv den skarpeste rosafarge.

Larva er av en spesiell type som bare finnes i den unike norske fauna, (i de varmere strøk har de bare teppelarver) og observeres ikke sjeldent også i folkets egen bakhage. Når disse larvene forpupper seg, og klekker som kjempesommerfugler senere på året begynner virkelig norske bønder å kjenne redselen oppetter kroppen og hårene reise seg på ryggen. Soveposesommerfuglen er virkelig bondens erkefiende. Disse enorme skapningene plukker med seg og spiser alt hva de føler for, og tusener av bønder i året opplever å se egne melkedyr bli båret levende vekk fra beitet, i de dødelige armene til sommerfuglen.


Ei melkeku blir fanget av en kjempesommerfugl og båret inn i døden mens de andre kuene står sjokkert tilbake og bevitner hendelsen.

Hvordan lage egen sovepose?[rediger]

Det aller første du må gjøre er å ta med en traktor m/henger, et tau på ca 14 meter, heisekran og et brukbart våpen før du setter ut i skogen for å finne en brukbar larve. (Finn en med fin størrelse!) Når du har funnet en i den fargen du måtte ønske, fort deg å skyte den før den skader deg. Det kan være lurt å parkere traktoren og krana litt unna, så larva ikke blir skremt. Når larva er vel død og lagt i bakken kan du hente traktoren, krana og hengeren. Deretter trenger du krana og tauet for å få heiset larva opp på traktorhengeren. (Før slepte man ofte larva etter traktoren, men dette foretrekkes ikke idag ettersom huden til larva blir stygt skadet og hele poenget med soveposen vil forsvinne.) Når dette er gjort kjører du hjemover i traktoren. Krana må du løpe tilbake og hente etterpå. Du er NØDT til å ha den når du skal laste av larva også. Vel hjemme laster du av larva, og henger den opp etter bakenden, ved hjelp av heisekrana. Siden larva skal henge veldig lenge nå, bruker du ikke tau lengre. Her er kjetting å foretrekke.

Finn en skarp kniv og stikk hull på larva midt i hodet, hvor det er ett bløtt punkt. (Gud ga larva det punktet da han tenkte på at vi skulle flå den senere) Flytt deg deretter noen meter unna, (her blir det rot!) så all gørra får renne ut. Dette tar ca 1 time, så du kan hente hageslangen å bgynne å spyle vekk det verste griseriet imens. Når larva er tømt tar du en skarp kniv og skjærer skinnet av larva. Larva har tykt skinn på to lag. så det kan hende at resultatet ikke blir så vellykket første gang. Det er det ytterste laget som er verst å komme igjennom. Når du kommer igjennom det vil du støte på ett lag bomull, og etter det, enda ett lag hud, som heldigvis er tynnere. Få av larvehuden, og få noen til å spyle skinnet rent. Be vedkommende om å etter beste evne forsøke å unngå å få bomulla våt. Imens parterer og lager du filèt av larva, før du fryser den ned så du har mat til bikkja ut uka. Det er nemelig ikke en kroppsdel på larva som er spiselig for mennesker. Hunder derimot, spiser som kjent alt de får.

Noen ferdige soveposer, laget av proffe soveposemakere.

Nå er larva partert, og huden spylt ren. Så nå er det bare å sy huden sammen. Dersom du har flådd larva korrekt, har du trolig også fått til en hette på soveposen.

OBS; Når du syr huden sammen, vær sikker på at du har ett hull i enden klart hele tiden, så du har ett hull til å krype nedi posen på når den skal brukes. Proffe soveposemakere pleier også å sy inn en brukbar glidelås i soveposen. Men dette er ikke å anbefale dersom det er din første larve.

Denne larva var prydet med Ole Brumm motiv.
Pust1.png

Hold pusten!

Det er lite luft i denne artikkelen. For å spare på det som er, må du holde pusten når du leser denne endeløse veggen med tung tekst.

Eventuelt kan du skape mer luft ved å sette inn noen linjeskift.