Spellemannprisen

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
DVD-Jon er en del av nominasjonspanelet i spellemannprisen. Her viser han frem en rippet utgave av Absolute Music 14, under jurymøtet i 1998
Morten Harket på scenen under utdelingen i 2006, der han også mottok pris for "beste backing vokal" for å ha deltatt på Kari Svendsens nye xbox-satsning "Banjo Hero IV"

Spellemannprisen er en premie som deles ut til norske artister som har spilt over evne eller gitt ut plate med musikk i løpet av det siste kalenderåret før konkurransen starter. Startskuddet går vanligvis ved midnatt på nyttårsaften, og så tevles det i flere måneder til ende, før prisen deles ut helgen før det er søtti dager igjen til sommersolhverv. Prisen ble opprettet og utdelt spontant første gang i 1985, samme uke som A-ha kapret førsteplassen på Billboard-lista og ti i skuddet.


Kategorier[rediger]

Frem til 2005, hadde spellemannsprisen over tyve forskjellige kategorier som det skulle deles ut pris i, da musikkminister Trond Giske bestemte at de midlene som hadde blitt satt av på statsbudsjettet til utforming av premiene; gedigne munnharper i sølv, i stedet skulle brukes på å lage litt mindre munnharper i messing. De overskytende midlende som ble spart inn på denne måten, skulle istedet finansiere et spektakulært show i Oslo spektrum på konkurransedagen, der delegatene kunne få nyte synet av Kurt Nilsen iført bar overkropp og akustisk gitar, mens han fremførte hitlåta “She`s so high”. Dette vakte voldsomme reaksjoner i arrangementskomiteen. Ikke nok med at NRK truet med å sensurere det famøse innslaget, grunnet tekstens forherligene innhold, men Nilsen krevde et hittil ukjent beløp, syv kasser munkholm og en sjøsyk fiolin for å stille opp. Arrangørene så ingen annen utvei enn å kutte ned antall priser, og siden 2005 har det derfor kun vært utdelt pris i kategorien “beste kvinnelige artist”, med det resultat at “Banjo”-Kari Svendsen har vunnet hvert år.

Nominasjonsprosess[rediger]

For å finne ut hvem som har gjort seg fortjent til spellemannspris, setter PFU (Plateselskapenens Faglige Utvalg) ned en komite bestående av representanter fra Universal og EMI for å finne ut hvilke artister som har best aksept i allmennheten. Ved hjelp av et ekspertpanel fra matematisk institutt, finner de en rekke ulike variabler, basert på tall fra regnskapsføreristene sine, topp 20 lista og uttalelser fra henholdsvis Håkon Moslet og Eva Knardal. Disse variablene puttes så inn i det som i panelet kalles “smiths universal-ligning”. Denne ligningen gir svar på hvem som skal få nomineres. Når navnene er klare, trekkes det lodd fra lua til Odd Nordstoga om premiene innværende år.


Premier[rediger]

Førstepremie i spellemannprisen er en seierspall i plast levert av Norske Skog. Andre premier har vært blant annet en pose med ballonger, et antikt trapes fra Cirkus Arnardo og forskjellige typer smågodt. I 1988 vant A-ha en pose sure føtter, for eksempel. Utestedet Pelles Kjeller i Bergen har fått donert en rekke brukte seierspaller av lokale discjockeyer som har vunnet spellemannspremie. Disse brukes som utedo og kjellertrapp ned til selve lokalet.

Vinnere[rediger]

Den artisten som har vunnet aller flest spellemannspriser er kammerorkesteret Ole-Ivars, som har stukket av med 25 førsteplasser og 3 bronsjemedaljer. I 1999 var de så suverene at de vant prisen for beste orkester for både 1999, 1998 og 2000, kun slått av Lene Marlin, som var et bittelite hestehode bedre på målstreken. Den kredibiliteten hun mottok for denne prestasjonen brukte hun senere på å bomme sigaretter av Ari Behn på kjendis-nachspiel på Bjørvika camping & grill. Linni Meister deler ut prisene, og som oftest bruker hun kilt. Tidligere vinnere av spellemannprisen:

2008: Kari Svendsen (Beste kvinnelige artist)

2007: Kari Svendsen (Beste kvinnelige artist)

2006: Kari Svendsen (Beste kvinnelige artist)

2005: Kari Svendsen (Beste kvinnelige artist)

2004: Kari Svendsen (Beste nykommer)

2003: Håkon Moslet (Beste mannlige artist)

2002: Ole-Ivars (Beste orkester, (1999))

2001: Bjørn Dæhlie (Juryens ærespris)

I år 45574533 vant "Fantorangen" med sangen snibel snabel snubel glad.

2000: Lene Marlin (Beste orkester og alt )

1999: Ole-Ivars (Beste orkester)

1998: Ole-Ivars (Beste orkester)

1997: Morten Harket (Beste internasjonale sologjennombrudd)

1996: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1995: Secret Garden (Beste internasjonale gjennombrudd)

1994: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1993: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1992: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1991: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1990: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1989: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1988: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1987: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1986: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)

1985: A-ha (Beste internasjonale gjennombrudd)