Stokke

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

«Stokke skal der aldri forandres»

- Martin Guldbrandsen om Stokke

«MØØØØ!!!»

- Lokal innbygger om Stokke

« Hallo, Sem!»

- forvirret rockeband i Stokke


Stokke Torg med Stokke Rådhus og Bibliotek i bakgrunnen

Stokke er an landsby trygt plassert i Stokke kommune i Vestfold. Landsbyen er på mange måter unik grunnet sin historie. Landsbyen er den eneste i Norge der over 90% av befolkningen lever under FNs fattighetsgrense. Stokke blir derfor sett på som en utviklingsbygd av FN og de involverte nasjoner.

Fattigdom[rediger]

Opphavet til denne fattigdommen stammer tilbake til 1850-tallet. Stokkes daværende lensmann Martin Gulbrandsen var en konservativ aristokrat. Han beordret sin bygd om å ikke følge resten av verden i den industrielle revolusjonen ettersom dette tilsynelatende skulle bringe kristen synd til bygden. Guldbrandsens kjente utsagn: ‘Stokke skal der aldri forandres’ er inngravert i deres ofisielle bygdestein plassert rygt midt på Stokke torg. Denne filosofien har Stokkes stadig minskende befolkning fulgt til dags dato. Stokke er derfor den eneste kommunen der Statens Vegvesen ikke har virksomhet. Dette er grunnet Guldbrandsens filosofi. All kommunikasjon i Stokke foregår med telegrafnettet som sto ferdigstilt i 1860. Dette har gjort at Telenor og NetCom, ja sågar Hafslund og Skagerak Energi, har unngått kommunen ettersom det ikke finnes noen elektroniske apparater i kommunen.

Fremtid[rediger]

Stokkes fremtid er fremdeles ukjent. FN undertegnet en resolusjon om saken i 2011 der de besluttet å sende hjelpemannskap og legepersonell til Stokke. De la spesiell vekt på de mange sykdommene som fremdeles lever fritt i kommunen, henholdsvis Difteri og Stivkrampe. FNs beredskap ble hindret da det samtidig ble kjent at det var et jordskjelv i Japan og utbruddet av Fukushima-ulykken. All assistanse til Stokke er satt på vent inntil videre. FN er anntatt å ta opp konflikten igjen i løpet av år 2020.

TV - Aksjonen 2017[rediger]

Etter TV- Aksjonen 2014 ble det bestemt at aksjonen som skal gå av stabelen i 2017 skal i sin helhet gå til utviklingen av Stokke kommune. Dette er bestemt av kringkastingsrådet i samarbeid med UNESCO og UNICEF. Staten har i en pressemelding fortalt at dette er et tiltak de håper vil løse det som i det norske samfunnet kalles ‘Stokkegåten’.

Kommunevåpen[rediger]

Stokke kommunevåpen

Bygderådet bestemte den første mai 1855 at et nytt kommunevåpen skulle bli tatt i bruk. Våpenet er tegnet av Tænkeren Leopold Franz Beckenbauer og er basert på Stokkes matvaner. Kommuneretten var under den tiden et fat med tre pinner. Denne matkulturen er sterkt ivaretatt med Stokke kommunevåpen.

Kommuneretten[rediger]

Kommunen har igjennom historien hatt flere offisielle kommuneretter. Fra 1829 t.o.m 1877 var retten et fat med tre pinner. Dette er avbildet på Stokkes kommunevåpen. I 1877 bestemte bygderådet at dette skulle forandres. Dette er den eneste forandringen som har skjedd i Stokke siden Guldbrandsens filosofi ble inngravert i stein i 1857. Bygderådets begrunnelse var at matretten var for lite spist av befolkningen. Derfor ble den ofisielle retten endret til 'en tom tallerken' som er det de fleste i Stokke møter i det de setter seg til middag. Stokke deler denne retten med Etiopia.

The Sims 3 Stokke[rediger]

EAs forsøk på å redde Stokke

Electronic Arts har også gjort et verdig forsøk, med støtte fra FN, på å stoppe den negative utviklingen i Stokke Kommune. Spillet the Sims 3 Stokke er viden kjent for sin minimalistiske stil. Kritikere har kommentert at 'spillet er det største skuffelsen verden har sett bortsett fra Stokke Kommune selv'. Spillet ble utgitt på både PC og MAC våren 2014.