Svartebok

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Er dette virkelig en svartebok eller har bare sidene blitt møkkete og omslaget bundet i mørkebrunt lær? Slikt noe kan en aldri være for sikker på.

Svarteboka er tittelen på håndskrevne trolldomsbøker. Betegnelsen kommer fra gresk; necro = død, til korrumpert latin; nigro = svart, til forestillingen om sorte kunster.

Bøkene ble påstått å være skrevet med blod på svarte sider, men når blodet størkner og blir brunt er de svært vanskelige å lese. Ikke rart de var beryktet og ettertraktet i en tid med stot grad av analfabetisme. Stort sett var det vel, som navnet antyder, ofte bare snakk om skitne bøker og 'dirty tricks'?

Blant dem som påstår å vite noe om innholdet består oppskriftene av medisinske råd og magiske formularer. Dersom noen oppfører seg rart og f.eks. går baklengs (rangsøles) så er de trolig i ferd med å utføre noen av de ritualene som finnes foreskrevet i veiledningen, dersom en da ikke bare er en som har kommet i skade for å lese siste IKEA-brosjyre opp ned og lurer på hvor det ble av de løse delene.

Innhold og repertoar[rediger]

Svartebøkene gir blant annet anvisninger til hvorledes en gjør sverd, kniver, økser og andre eggverkstøy sløve, og forfatteren burde derfor være en selvskreven kandidat til Nobels fredspris. Dessverre er en ikke kommet på det rene med hvem forfatteren er, men den grusomme trollmann, Cyprianus, som senere ble kåret til helgen, regnes av mange som den mest sannsynlige opphavsmannen. Boken kalles derfor av og til også for «Cypriani Kunstbog». Av de kunster som Cyprianus mestret var nemlig å gjøre seg usårlig for hugg og stikk. At heller ikke kuler bet på ham er kanskje ikke så rart ettersom han levde lenge før gevær, kanoner og pistoler var oppfunnet. Hva han skrøt av, men ikke kan sees å ha hatt særlig suksess med var kunsten å vekke kvinners begjær og forelskelser, eller å vinne i spill. I grunnen var Cyprianus kjent som en dårlig taper.

Andre svarteboksformularer forteller om hvordan en blir kvitt tannpine eller hele tanngarden, dersom en var riktig ille plaget av tannorm, eller hvordan en kan åpne låser, selv uten at en har lyktes i å stjele eierens nøkler.

Djevelforsvergelse[rediger]

Formlene som handler om å løse og binde djevelen er ganske morsomme. Igrunnen er det bare å banne, så kommer hinmannen og ber om arbeid. Da gjelder det å finne på noe lurt, for ellers tar han den som påkalte ham og forsvinner inn helvetes porter med vedkommende. Ellers er det en hel sagntype som handler om folk som finner svarteboka og viser seg som ukyndige brukere. Dersom en ikke skulle ha malt huset eller skiftet dekk på bilen, så gjelder det å komme opp med brukbare adynata, dvs. umulige oppgaver, som å lage tau av sand, telle sandkornene på stranda, rette ut et krøllet pubushår eller øse en fjordarm tom for vann. Mens djevelen er opptatt med dette gjelder det å finne det stedet i svarteboka hvor en kan forvise den onde bort fra stedet. Slike forvisningsteder kan være under en stein i skogen eller til den fjord der ingen ror.

Andre forestillinger om trolldomsboka[rediger]

Det har også blitt påstått at svarteboka egentlig består av «Sjette» og «Sjuende Mosebok» og inneholdende egyptiske trolldomskunster. Disse skulle somlekoppen Moses ha mistet på Sinai da han i tur og orden forsøkte seg som fjellklatrer, tindebestiger og basehopper. Hårdnakkede rykter vil ha det til at de originale skriftene ligger lenket fast til en marmorkiste i domkirken i Wittenberg.

Eierne[rediger]

Det blir ofte påstått at prester og yrkesmilitære var de vanligste eierne av svartebøker, men ingen av dem synes å ha forstått hvorledes de skulle bruke den, ellers hadde nok verden sett ganske annerledes ut. En forestilling går ut på at teologistudentene som har gått på nedgangsskolen i Wittenberg, istedenfor på Menighetsfakultetet, har fått varige mén etter å ha valgt feil linje. Mens en lærer å henge vantene opp på solstråler under den vanlige teologiutdannelsen, så blir kandidatene fra nedgangsskolen gjerne gående skyggeløse. For at djevelen skal bli så mørk at han helt forvinner i sitt lønnkammer i helvete krever han nemlig elevenes skygger i skolepenger, så den har noe mørkt å falle tilbake på. Ser en et skyggeløst menneske på en solrik dag kan en altså være sikker på at vedkommende har svarteboka i baklomma. Gå utenom og prøv ikke å stjele den. Det kan koste deg dyrt!

Litteratur[rediger]

  • A. Chr. Bang, Norske Hexeformularer og Magiske Opskrifter. Kristiania 1901-02. Ny utgave med nytt forord og registre av Velle Espeland Oslo 2005. Oslo 2005. ISBN 82-8147-000-3.
  • Velle Espeland: Svartbok frå Gudbrandsdalen. Norsk Folkeminnelags skrifter 110. Universitetsforlaget. Oslo 1974. ISBN 82-00-27124-2.
  • Ronald Grambo: Norske trollformler og magiske ritualer. Universitetsforlaget. Oslo 1979. ISBN 82-00-01954-3.

Eksterne lenker[rediger]