Tana

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk
Tanabilde.jpg
Tanaværing er mennesker som har tilhold i Tanabru, Skippagurra og Seida. Selvfølgelig kan alle i Tana Kommune anses som en tanaværing, men for de i Austertana er "mørkloftinger" mer utbredt. Ett vanlig uttryk når du møter en fra Austertana er "Nåh, kordan går det dær på mørkloftet"?

En tanaværing er lett å oppdage i mengden. Det er oftetst den personen som går naken på kaffebesøk, på fest, på bilturer osv. Ikke fordi tanaværinger ikke har klær, men fordi fra 11 års alderen lærer deg seg å drikke morrodrikk (også kalt reinpess).

I Tana har de en person som står på fjellet, pr idag er det ingen som vet hvem dette er, men den personen ser alt som skjer og kaster seg over telefonen og dataen for å sende ut mail og sms om ting folk gjør. Det er derfor veldig vanskelig å opprettholde privatliv i denne kommunen og blandt tanaværinger. Siden alle vet om denne personen er det en utmerket mulighet til å fortelle sanne og usanne historier om hverandre, siden ingen har kontroll på hvem som sier hva. Det er fra Tana uttrykket "en fjær ble til fem høns" ble til.

Selv om de er gode på å fortelle historier om hverandre er de likevel veldig snille, hyggelige, gavmilde mennesker som ikke har noe imot å dele. Det er ikke uvanlig at gode venner deler på mannen eller kona si. Alle vet om dette og ingen anser dette som utroskap. En annen uvanlig ting er at gode venninner eller kompisen sender typen videre hvis han ikke er en god match for ham eller henne. På denne måten kan også venninner snakke om typen og alle vet hva hun mener. Og på denne måten blir ikke guttene beskyldt for å lyge på seg noe. Guttene er også kjent som mannehorer og prøver og unngå slarvkjærringan så de ikke skal få dårlig rykte på seg, noe som selfølgelig aldri går bra.

Tanaværinger har en helt spesiell interesse for musikk og motorer. "Jo større/dyrere jo bedre"- prinsippet. Du er ikke ordentlig gutt eier du ikke mest rein.

Man bør aldri kritisere en tanaværing da tanaværinger er svært hissige (les: Martin Schancke goes bananas på youtube). Tanaværinger er ofte også med i avisa under overskriften "rein slåssing".

Parma er ett sted hvor lokale får seg trening, armer trenes godt mens benene svekkes for krefter. Noen pleier ofte å bli litt svimmel av for mye trening, men folk vil være kar så de gir seg ikke før alt går i vasken eller i dass (bokstavelig talt).

Tana har også en lakse/skielv de er svært stolt av. På sommeren i fiskesesongen er det bare å ta fram fiskestanga - er du heldig får du en nydelig rød laks, er du svært heldig får du en nydelig rød "Fisher" som du kun trenger å tørke. Grunnen til den store bestanden av ski i elva kommer av at skiløypa går på den om vinteren og en tanaværing gir seg ikke før vinteren er over. Og slaget er ikke tapt før skiene ligger i elva.

Tana har også ett uendelig antall fartsdumper rundt omkring, det kommer av at folk er vant til å kjøre på dårlig vei og klarer derved ikke å kjøre på ny asfalt uten noen hindringer.