Tasmania

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Tasmania
Tasmania
150px
(flagg)
Spar.jpg
(våpenskjold)
«Spader til folket!»
Hovedsteder Spade Town
Største byer Spade Town
Innbyggertall 210 143
Offisielle språk Tasmangelsk
Styreform Gravalvorlig monarki
Spadefører: Abel Nicholas III. Tasman
Spadeassistent: Bob Michael Gravelston
Selvstendighet 1654
Avhengig av
Uavhengig av Storbritannia
Valuta 1 gruslass = 100 spadetak
Tidssone -112 UTC
Nasjonaldag 12. juni
Landkode TAS
Toppnivådomene .tas
Nasjonalsang:
«Eg grev meg eit land»

Tasmania er en øystat sør for Australia. Øya Tasmania er eneste øy i staten Tasmania, og har et innbyggertall på 210 143 pr. 1982. Den er også kjent som den første kunstig skapte øya i historien, og for å være den eneste staten som fysisk har løsrevet seg fra en annen stat. Hovedstaden er Spade Town, og har 183 172 innbyggere.

Historie[rediger]

Tasmania ble lagd og grunnlagt i 1654 av den engelske straffangen Abel Albert Alfred Tasman. Tasman var med på det første skipet, "Downunder We Go", da engelske straffanger ble satt i land i Australia i 1652. Tasman var en levende gravemaskin. og ble satt til å grave etter edle metaller. På fritiden arbeidet han på sitt eget lille byggeprosjekt, som han kalte Ayers Rock. Etter nesten to år med hardt arbeid stakk Abel av, og gjorde krav på et lite område på sørkysten av det nye kontinentet. Det tok ikke lang tid før offiserer fra den britiske marinen og et par dusin soldater omringet ham, og fremla et krav om at han omgående måtte fjerne seg og komme tilbake til arbeidet. De begrunnet dette med at han for det første enda ikke hadde avlagt hele sin straff, og at hele kontinentet dessuten var gjort krav på av den britiske kronen. Tasman ga ikke opp av den grunn. Han hadde tatt med seg spaden sin da han rømte, og ingen var mer spadefør enn Abel Tasman. Derfor satte han igang historiens største manuelle gravearbeid utført av én mann. I løpet av tre måneder haglet jorden ustoppelig rundt ham, og til slutt hadde han flyttet hele sitt annekterte land ut i havet, og skilt det fra kontinentet britene hadde gjort krav på. Øya døpte han først Island Of The Free Man Abel Tasman. Da han etter kort tid innså hvor manisk han hadde jobbet for å få det til, endret han navnet til Tasmanmania. Over årenes løp har dette blitt forenklet til Tasmania, som landet heter i dag. Tasman truet britene med å dele opp hele det britiske øyriket i små holmer dersom de ikke holdt seg unna. Britene lot Tasman være i fred etter dette. I 1839 forsøkte en ekspedisjon utsendt av maharajaen av Gotland å erobre øya, men Tasman lot dem få smake spaden. Etter å ha gravd ned hele flåten deres på stranden, la samtlige ubudne gjester på svøm. Etter dette har det vært fred på øya.

Abel Albert Alfred Tasman døde i 1748. Han ble begravd sammen med spaden sin symbolske 1654 m.u.h., i graven han selv hadde gravd. Tasman har den dag i dag status som Tasmanias største nasjonale helt, og Tasmanias nasjonaldag feires på hans fødselsdag, 12. juni.

Økonomi[rediger]

Tasmania eksporterer enkelte jordbruksvarer, som murstein og spesiallegert stål. Hoveddelen av deres bruttonasjonalprodukt kommer fra store spadefabrikker spredt over hele øya, samt produksjon av kortstokker bestående kun av spar-kort.

Pust1.png

Hold pusten!

Det er lite luft i denne artikkelen. For å spare på det som er, må du holde pusten når du leser denne endeløse veggen med tung tekst.

Eventuelt kan du skape mer luft ved å sette inn noen linjeskift.