Telefon

Fra Ikkepedia, det innholdsløse leksikonet
Hopp til navigering Hopp til søk


VARSEL. DETTE GJELDER IKKE MOBILTELEFON.

Telefon,Taletut, snakkelur (spyn frettarlur, skrålerøyr) er en dings som overfører lyd ved hjelp av lydofoniske signaler. Lydofoni er en vitenskapelig disiplin som det er opparbeidet mye kunnskap om, og i fagkretser omtales dette som det ypperste innen signalteknikk som eksisterer i dag. En Lydofonetiker er en person som har gått hele den lange stigen opp til den aller aller høyeste telefonstolpe. Dette er et meget tøft yrke, og mange ramler ned av stigen for å så ende opp som stolpebærer eller sauegjeter. Telefonen har bidratt til å gjøre folket til en gjeng skravlebøtter, eller sladderhanker, og dette er sådan en del av det moderne samfunns kirsebær, på både godt og surt.

Du slipper å bli varm i øret ved å bruke fast mobiltelefon. Billig er det og.

Typer telefoner[rediger]

Hvis du roper i telefonen sprenges den! do it!! Det er bra å bruke telefon i dusjen, fordi da sprenges den "ikke" når du roper i den.

Den første smarttelefon vart laget i 1856, men den ble avslått av Willhelm den II. han syntes ideen om at det skulle være lett å få tilgang til porno var idiotisk og meningsløst. Telefonen som ble laget da ble sprengt og kastet på sjøen. Hvis den ideen hadde blitt videre ført, hadde man sikkert kunne teleportere den dag i dag.

Oppfinnelsen[rediger]

Koblingskjema som brukes når du har ringt til feil person
Ikke sett fast fingeren inni her.
Typisk koblingspunkt i et boligfelt med mange telefoner
Dette er nødvendig installasjon i et moderne hjem med telefon
Telefonkiosk.

Bell er oppfinneren bak dette hypermoderne produktet, og han hadde fornavn Alexander Graham. (For ivrige nistespisere, gjør vi oppmerksom på at Grahambrødet ikke er oppkalt etter Bell, men etter en pensjonert baker på Kløfta, av alle steder)

Navnet Bell klinger godt, og for de fleste som har gått på skolen og fått med seg noe historielærdom ut over første og siste verdenskrig, vet jo alt om dette. Et produkt som nå er allemannseie og både brukes og misbrukes døgnet rundt, verden rundt.

Ad Hjemmetelefon[rediger]

Ved å benytte telefonen som hjemmetelefon, kan du snakke med folk flest uten å være i nærheten en gang. Det ser ut som din egen lyd går gjennom en ledning fra apparatet og rett inni veggen. Hvordan det kommer ut av veggen på et dertil forutbestemt sted (Ved å slå et bestemt nummer), er ganske så uforståelig. Ikke engang folk som har gått på diverse avanserte linjer på den tidligere tekniske høyborgen NTH, har kunnet gi en fyllestgjørende forklaring på dette fenomenet. Men sikkert er det, at lyden kommer ut og gjennom denne ledningen som i tillegg har snurr på seg. Ja, det er kanskje ikke nødvendig med denne teknisk utredningen, men litt morsomt er det dog at det til og med er riktig lyd som kommer ut. Sier du "hei bestemor" med en rusten røst etter å ha vært på julebord, så kommer det ut "hei bestemor" med den samme røsten, og ikke "hvor mange er klokken". Den eventuelle tvilsomme ånde du måtte ha denne dagen følger heldigvis ikke med i overføringens irrganger. Bare dette er jo egentlig ganske avansert. Ja, med tvinn på ledningen, skulle en tro at det ble forvrenginger i tide og utide og være en kilde til misforståelser både her og der. Neida, her kan en snakke fritt ut, men det er i enkelte tilfelle tryggere å få bekreftelse på hvem en snakker med. Skal du utøse de mest amorøse intimiteter med din elsker/inne utkårne, skal du helst ha slått riktig nummer.

Ved Feilringing[rediger]

Det er behov for umiddelbar aksjon fra ringeren sin side hvis en ringer feil. Mottakeren skal ikke gjøre annet enn å legge på røret. Ringeren må snarest ta kontakt med telefonselskapet slik at en fagmann kan komme og reparere feilen. Dette er ikke en oppgave for den ukyndige. Vi viser et koblingskjema som benyttes ved reparasjoner av feilringing og andre feil det måtte bli på telefonen under bruk. Selv om bildet ikke er helt i fokus, og kanskje litt uskarpt i kanten, er det ikke vanskelig å se at en feilringing kan medføre ganske kompliserte oppgaver.

Hvis man følger dette enkle flytskjemaet, så er det helt opplagt at en feilringing blir sammenlignet med en virtuelt korrekt ringing, og resultatet blir feil (false). Dette blir da sammenlignet med det virtuelt korrekte ringesignal (yes, it's true, isn't it? ...or something like that.), som da blir sammenlignet med et virtuelt feil ringesignal (it's way too bad, I'm sorry), som da går inn på komparatoren som skulle angi feil (is it really true? I'd guess it's not!), men likevel gir et virtuelt korrekt ringesignal. (ringsaignl) Dette signalet (saignl) blir likevel feil,(sorry, my bad, don't blame me) på grunn av at det korrekte ringesignalet går til hundene,(dogs or so...) eller andre rare dyre dyr (rare is expensive) på grunn av det feilslåtte (wrongknock) signalet (saignl). I utgangspunktet (outgoingpoint) kan likevel det feilslåtte signalet (saignl) korrigeres, hvis et nytt og korrekt ringesignal slås (hit a knockout). Dette må i så fall gjøres umiddelbart (in the middle of un). Disse tekniske engelske termene i parentes brukes blant telefonetiker-feilrettings-reparatørene.

Mottoet må derfor være: IKKE RING FEIL.

Men likevel, hvis feilringeren ringer og samtalen etableres, kan uante konsekvenser oppstå. Et eksempel er da den halvfulle russiske presidenten Boris Jeltsin ble oppringt fra en oppsitter fra Dovre. Ettersom vår mann fra Dovre kunne godt russisk, utviklet samtalen seg til de grader at den russiske presidenten gikk med på at potetdyrkerne på Dovre skulle få levert mye av sin potet-avling til russisk vodka produksjon. Bøndene på Dovre nøt godt i lange tider av både vodka, og denne ordningen.

Uhell ved ringingen[rediger]

Enhver ringer på eget ansvar, og bruker en telefon av den noe eldre type hvor det ikke er tall å trykke på, men hull for å sette fingeren inn i og på en måte vri rundt, er det viktig å ta ut fingeren etter bruk. Dette krever trening,og hvis dette rådet ikke følges, kan bruken av telefonen medføre både fingerbrudd og det som verre er. En må og være oppmerksom på at en skal bruke bare en finger om gangen. Bruker du to fingre inni de derre hullene samtidig, er faren for å brekke to fingre svært stor. VIS FORSIKTIGHET

Har du da, ved et uhell, som tidligere nevnt, virkelig brukket fingeren og har behov for å ringe etter ambulanse, kan du nytte Direktemetoden ved ringing. Vi har en illustrasjon på dette ved at du klatrer opp i stolpen utenfor huset og kobler direkte på ledningen til ambulansen. Det er ofte den gule ledningen som har synonym farge med bilen som brukes som ambulanse, og det er bare å klippe ledningen, snakke rett inn i, og "voila", bilen kommer. Husk å vær korrekt i opplysningene om adresse du befinner deg på. Ikke si sånn omtrent her på hjørnet ved kebabsjappa, men bruk aller helst GPS-koordinater. Har du flatt batteri på GPS-en din, har du virkelig et problem. Uten å reklamere for Mobiltelefoner, så er det noen særdeles avanserte, dyre selvfølgelig, som innehar GPS. Ja, under den lille skjermen du har på en mobiltelefon, kan det være en GPS. Det er utrolig, men sant. IKKE prøv å pirke opp skjermen for å se om du finner ut hva som skjuler seg under der. Det er grenser for fingerferdighetsøvelser en skal benyttte på en telefon. Den er laget sånn som du ser den der og da. Skal ikke åpnes. Vi presiserer dette på det sterkeste. Det kan bli feil på koordinatene til GPS'n, og da finner ambulansen ihvertfall ikke frem.

Installasjon[rediger]

Installasjon av hjemmetelefon krever kunnskap ut over det en kan forvente av folk flest. Vi skal likevel ikke ta motet fra den som har en liten snerten verktøykiste og litt pågangsmot. Diverse tenger, skrujern, spett og batteridrill tilhører jo standardoppsettet for amatører, og Ohm-meter, sirkelsag, slegge, rørtang, motorsag og tape, for den litt viderekommende. Uansett må en ha pågangsmot og tålmod.

Særlig ringeklokken som monteres helt opp mot taket, krever kløkt og kraft. Taket, som og er golvet til naboen over, skal være resonanskasse for klokken, og krever nøye tilpasning. Det skal vibrere kraftig i hele bjelkelaget med en dyp brummende lyd som iblandes klokkens liflige kling, og tilsammen skal dette skremme vettet av naboen, samt vekke deg fra den dypeste søvn selv etter firmajulebordet som varte litt for lenge.

Telefonkiosk[rediger]

Som man skjønner, er telefonkiosken en komplisert greie. For å sikre seg enkeltmenneskets integritet og privatliv, er det en ledning til hver av de som skal ringe. Etterhvert vil det samle seg opp et anselig antall ledninger på kryss og tvers både inni og like utenfor en telefonkiosk. Televerket innrømmer å ha store problemer med kiosker i urbane strøk av landet, hvor det da er flere som benytter seg av kioskene. Ute i provinsen, eks. Kløfta eller Nordkjosen, er det forsatt mulig å ringe fra kiosk uten å lage fløyke i ledningsvirvaret. Siste forsøk på problemløsning fra Televerket sin side er å triplere antallet kiosker på de værst utsatte plassene, men dette vil være særdeles kostnadsdrivende. Det er nok at kundene våre må betale skyhøye bensinregninger, samt de forbannede bompengene, sies det nå fra Televerket.

Forsøksprosjekt ved mye fløyk (trippelmontering hjelper)

En mulig løsning er som en kan se på bildet, å unngå selve kiosken, for å så legge ledningene i en stor haug direkte på bakken. I så fall måtte det da være en parasoll-lignende sak over for å gi beskyttelse mot vær og vind. Dette kan da gi en bedre oversikt, da man kunne bruke små lapper lignende dem som finnes i blomsterbed for å angi gatenr. eller adresser. Det vil og være mulig å velge seg yndlingsfarve på lappene, og alle forstår at dette vil være som et fargerikt fellesskap og forskjønne nabolaget.


Det har i det siste vist seg at i Groruddalen har grodd fram en fellesskapkultur som kan brukes som en mal ut over det ganske land. Hver familie får tildelt en basisfarve på merkingen. Intensiteten i farven avgjøres av antall år i asyl før endelig oppholdstillatelse i landet. På denne måten kan en lett skille mellom de som har måttet vente lenge på de derre somlepavene i UDI, og de som hadde med seg penger en god utdannelse fra hjemlandet. Det er en flott skue å se ut over dalen i kveldssol.

Oyeah!