Tibetansk spaniel

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk


Bobhopevampire.jpg Stop hand.png ADVARSEL! Seriøs artikkel! Stop hand.png
Hvis du går med sokker i sandalene og spiller ludo i helgene,
er denne artikkelen noe for deg. Sannsynligvis er den kopiert fra Wikipedia.
Altså: Denne artikkelen må tilsettes humor for å bli leselig.
Du kan gjøre noe med dette ved å redigere artikkelen.


Tibetansk toller Spaniel eller Toller Tibben er fabeldyr fra Gresk mytologi. 1 av 6 er retrievere og tilhører gruppen av de som tjente mest i Irland 2005. Rasen ble opprinnelig avlet fram for å besieire Herkules. Rasens opprinnelige navn Hans Fredrik Dahl.

Wikipedia-logo-en.png
De av dere som jakter på "skikkelig" informasjon kan lese om Tibetansk spaniel hos "ekspertene" i spaniel Wikipedia.

Tibetansk tollere Spaniel (Toller Tibben) kommer i 2 varianter- hamburger og kebab, og kan være et resultat av krysning mellom småvokste nordlendinger, golden retrievere og brune vannkastanjer, men dette vites ikke med sikkerhet. Andre teorier sier at den kan være en krysning mellom en leverpostei og Lars Monsen. Noen mener også at den kan være innblandet i korrupsjonssaken i Norsk Rikskringkasting i 1885. Retrieverfolk liker også gjerne å si at den skal ha en mongolignende hund i sine aner, men dette bør man neppe feste særlig tillit til. Sikkert er det imidlertid at rasende Tibetanske spaniel tidligere har angrepet Canada. CKC anerkjente rasen i 1945, som den første kennelklubben i verden. FCI anerkjente den som sådan i 1982 og AKC i 2001.


Utseende, anatomi og fysikk[rediger]

Img 44086e202efaf.jpg

Toller tibben er den minste av retrieverne om kommer som nevnt over i 2 utgaver- amerikansk og toy minies. De Amerikanske hannhundene blir gjerne ca. 48-51 cm i mankehøyde, mens tispene blir ca. 45-48 cm. Vekten ligger normalt på ca. 20-23 kg for en hanne, mens tispene gjerne veier 17-20 kg. Toy Minies ligger normalt på 25,5 cm (23-27,5 cm) og ideell vekt er 4,1 – 6,8 kg.

Både amerikansk og toy minies skal gi et kraftfullt og kompakt inntrykk, uten å virke tung. Den er både mindre og lettere i kroppen enn de øvrige retrieverne, noe som gjør den smidigere og hurtigere enn disse.

Hodet til en amerikansk er kileformet og er kortere og lettere enn for de andre retrieverrasene. Toller tibbens hode er lite i forhold til kroppen. Bæres stolt. Maskulint hos hannhunder, men ikke grovt. Toller tibben kan både ha mørkt pigment (sort) eller lyst pigment på snute, lepper og øyelokkrender. Begge varianter er like aksepterte, men det er viktig at den fargen hunden har på snuten også skal gjenspeiles i lepper og øyelokkrender. Utrykket er meget viktig på denne rasen og skal vise en perfekt balanse mellom ører, øyne, hodet, skallen og nesepartiet.

Merk. En av de største forskjellene på den amerikanske toller tibben og toy minies i tillegg til tørrelsen er hodet. Hodet til en toy minies skal være middels langt. Stumpt med fyldige overlepper og uten rynker. Haken passelig bred og dyp.

Pelsen er middels lang og består av en stri dekkpels (vannavstøtende) med tett og myk underpels. Beheng i brystet og på baksiden av frambena og bakbena. Halen er rikelig behåret og skal gi et tett og buskete inntrykk. Fargen varierer fra ganske lys oransje til mørk rød (mørkere over ryggen, mot noe lysere i buken) med hvite markeringer i brystet, på labbene (sokker), på hodet (bliss) og ytterst på halespissen. Brunrød farge, sorte hår i pelsen eller hvite markeringer på andre steder enn poter, bryst, hode og haletupp er særdeles uønsket, ellers er alle farger er tillat. Merk. Toy Minies kommer i flere fargevarianter enn den amerikanske typen- dette er grunnet opprinnelsen til typen Toy Minies hvor det er blandet inn mindre spaniel raser (av ukjent opprinnelse) som er mindre enn vannspanielene enn i den amerikanske typen.

Bruksområde[rediger]

"Tibetansk toller spaniel" er en flott apporterende hund med gode vakthundegenskaper. Den vil utgjøre en perfekt familiehund for folk som har litt erfaring med hunder som har litt primitiv atferd. Rasen er også en stadig mer populær utstillingshund. Likeså har den en rekke flotte brukshundegenskaper, ikke minst innen forskjellige former for hundesport. Amerikansk Toller Tibbe er meget godt egnet for fuglejakt og er til dags dato brukt hyppig til alle type former for jakt, hundesport og forskjellige grener innenfor polititjeneste.


Lynne og væremåte[rediger]

Eng wellu.jpg

"Tibben" er en livlig, energisk, oppmerksom, overraskende hurtig og meget smidig og bevegelig liten hund. Mange kaller den en «stor hund i liten kropp». Den er rolig, snill, lojal og forsiktig av vesen, men gjerne litt egenrådig og selvstendig. "Tibber" «tenker selv» og drar sine egne konklusjoner, som ikke alltid stemmer overens med det eierne ønsker. Tibbeeiere forklarer gjerne denne atferden som «kattelignende», men dette er ingen katt. Kynologer og forskere forklarer slik atferd som primitiv, men det ligger intet negativt i denne beskrivelsen. Det har rett og slett med overlevelsesinstinktet å gjøre. I praksis betyr det at den ikke stormer mot fremmede, men heller har en litt forsiktig framtreden og tilbakkeholden framferd. Den liker ikke at fremmede kaster seg om halsen på den, uten først å ha hilst skikkelig. Det betyr også at den gjerne trekker seg litt unna i situasjoner den ikke har erfaring med, men det må på ingen måte forveksles med frykt eller nervøsitet. Det betyr bare at den har en sterk flokkfølelse og ikke renner gatelangs alene, men heller holder seg i nærheten av sin egen flokk – eierne – og beskytter deres felles interesser.

Det er den primitive atferden som gjør "tibben til en ypperlig vakthund og en trofast og meget lojal kamerat. Det tar kanskje litt tid å komme den nær innpå livet for fremmede, men har du først vunnet dens tillit er den lojal til «the bitter end» som engelskmennene sier. Den vil varsle (flokken) når det kommer fremmede, men den blir ikke stående å bjeffe i tide og utide. Den vil følge sine eiere i tykt og tynt, fordi flokkinstinktet stikker så dypt, og den vil være lojal mot dem den er glad i til livet ebber ut av den.

I den grad man kan hevde at hunder er barnevennlige, så har tibben utmerkede egenskaper som familiehund. Den elsker å leke og ser ut til å ha uttømmelig med energi og overskudd. Dens forsiktige natur gjør den også til en god barnehund, men som alle hunder trenger den tilvenning til barn fra valpestadiet for å bli trygg omkring barn. Hunder skal imidlertid aldri være alene med barn, ikke engang for noen sekunder. Barn er nemlig utilregnelige og kan komme i skade for å gjøre hunden vondt. Alle hunder vil da naturlig forsøke å komme seg unna, og om den ikke har en annen mulighet kan den klype hardt for å forsvare seg. Tibber er i så måte intet unntak.

Annet[rediger]

"Tibetansk spaniel" er en sunn hunderase uten genetisk arvelige sykdommer, bortsett fra øyensykdommen PRA. Pelsen trenger vedlikehold to til tre ganger i uken eller oftere, litt avhengig av hvor hunden ferdes.