Tomtenisse

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Eit prakt-eksemplar av ein tomtenisse
Tomtenisse er dei minste av nissedyra, og må ikkje forvekslast med "homsenissar". Dei er svært sjeldne, og finst kring polare strøk, flest i Noreg, men nokre få på Island og Svalbard. Tomtenissane har ein velutvikla hjerne, som er spesielt beregna på fotball. Ein typisk tomtenisse bur på Vestlandet, helst kring Bergen, og Hardanger, har langt, kvitt og kraftig skjegg, og har lite hår på skallen sin. Tomtenissar likar seg godt på Hardangervidda og drikke ofte tomtegløgg der.

Ernæring[rediger]

Tomtenissar drøvtygg, og det er kjent fleire hundre typar krotakaketypar dei et, sidan det er det einaste dei et: bl.a krotakake med hardkokt egg, med flambert sild, og kokt lutafisk innsett i ein aroma av pinnakjøt. Det einaste dei drikk er: Tran (store dosar), Smelta Margarin, og Tomtegløgg (derav tomtenisse) . Tomtegløgg drikk dei relativt mykje av, og tomtenissane har fått namnet sitt oppkalt etter denne drikken p.g.a. stort forbruk. Det er dokumentert av Brennpunkt på NRK at Tomtenissar drikk i snitt over 20 000 l. gløgg i romjula. Dette er ikkje sunt i det heile, melder meteorologisk institutt.

Formeiring[rediger]

Paringstida er normalt frå Fredag til Søndag, men kan vara til Måndag viss behovet er stort. Tomtenissehannen tiltrekk hoa med komprimerte høg-frekvensa raping, som kan vera vanskeleg å oppfatte med det blotte øyra. Hoa føder oftast berre ein, og sjeldan fleire. Tomtenisse-ungane har skjegg og hårvekst allerede før dei er fødd. Nyfødde tomtenissar kan ligna på indianarar til tider.

Observert[rediger]

Tomtenissar er blitt observert så langt sør som Hamburg I tyskland, då den kjende tomtenissen Steinar Nilsen var på forretningstur. Det nordlegaste ein tomtenisse er observert, er Nordpolen då Mons Ivar Mjelde feira Påske med Jolanissen eller "Julenissen" som han heiter på austlandsk.Kjende Tomtenissar: Mons Ivar Mjelde, Steinar Nilsen og Mons Steinar Nils

Tomtenisse
Tomtenisse fotografert i I Fana, Bergen her med Mons Steinar Nils
Tomtenisse fotografert i I Fana, Bergen her med Mons Steinar Nils
Vitenskapelig(e)
navn:
Tomtus nisses
Norsk(e) navn: Tomtenisse
Hører til: nissedyr,
drøvtyggere,
skjeggdyr